Balık Avı İçin Kullanılan Malzemeler

Balık avı için olta dışında birçok malzemeye ihtiyaç duyarsınız. Bu balık malzemelerinin çeşitleri, türleri, özelliklerine göre kullanım farklılıkları vardır. Bu nedenle bu malzemeleri seçmeden önce iyi bir şekilde araştırmalı sonrasında satın almalıyız.

Mantarlar: Olta iplerini sardığınız, genellikle dikdörtgen şeklinde olan bir malzemedir. Mantar seçilirken kolayca zedelenmeyen sert malzemeler tercih edilmelidir. Bu sayede olta ipini daha uzun süre sarabilir ve sürekli mantar değiştirmek zorunda kalmazsınız.

Fırdöndüler: Fırdöndü kendi ekseninde 360 derece dönebilen ve olta ipi ile iğne takımı arasında bağlantı noktası olan bir malzemedir. Fırdöndüler üzerinde bir yük oluştuğunda kolaylıkla kendiliğinden ekseni üzerinde döndüğünden balıkların su içerisinde manevra yapmaları durumunda size kolaylık sağlar. Taşıyacakları yüklere göre boyutlarına göre farklı numaralarla adlandırılmıştır.

Zokalar: Adı zoka ( tuzak ) olan bu malzeme, sahte balık olarak adlandırılmaktadır. Balıkların sevdiği küçük balıklar şeklinde üretilen ve solungaçlarının altında iğneleri bulunan zokalar ağız kısmından oltaya bağlanır. Su içerisinde olta çekildikçe bir balığın yüzme hareketini oluşturduğundan büyük balıklar tarafından doğal bir yem gibi görünürler. Özellikleri nedeniyle önemli balık yemi olduklarında kullanılacakları balık türüne göre adlandırılırlar. Denizde kullanacağınız zokaları satın alırken malzeme satan kişiden zokayı civa ile silmesini istemelisiniz. Civa, zokanın su içinde daha parlak görünmesini sağlar.

Yüksükler: Yüksük, kurşunun yünlü bir şekilde dökülmesi ile elde edilen bir malzemedir. Bu malzeme çapari gibi su içerisinde balıkların dikkatini çektiği için çok etkilidir. Yüksüğün etrafına iğne monte edilip, yün ile iğneler kamufle edildiğinden balıklar tuzağa düşürülürler. Yüksük kullandığınız zaman yeme ihtiyaç duymadan balık avlayabilirsiniz. Bu nedenle mutlaka yedek yüksük bulundurmalı ve balık avınızın yarıda kalmasına izin vermemelisiniz.

Yüzey ağırlığı: Avlanacak balık türünün bir kısmı deniz dibinde beslenirken bir kısmı da deniz yüzeyinde beslenirler. BU nedenle deniz yüzeyinde kalabilen bir malzeme olan yüzer ağırlıklar tercih etmeniz gerekir. Yüzey ağırlığı oltanın uzağa fırlatılmasını sağlayan bir ağırlığa sahip olduğu gibi şamandıra özelliği ile yemin su yüzeyinde kalmasını sağladığı için fonksiyonel bir malzemedir.

Çarpmalar: Bazı bölgelerde balıklar gruplar halinde gezindikleri için bu alanlarda avlanana balıkçılar çarpma kullanılır. Çarpmalar 4 – 6- 8 10 iğnenin bir arada bulunduğu ve atıldığı bölgeden hızlı bir şekilde çekildiğinde balıkların bu iğnelere takılması ile balık avı sağlayan malzemelerdir. Çarpmalar; bu özellikleri ile yemsiz kullanılan balık malzemeleri grubuna dahildir. Bazı bölgelerde adına çırpma da denmektedir.

The Necmi
Necmiii Bilicii
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Vazgeçemediğin O Şarkı
Vazgeçemediğin O Şarkı

Vazgeçemediğin O Şarkı

Sonraki
#Mutlu olabilmek adına#

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.