Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir ve Nasıl Kullanılır

Bağışıklık sistemimizin düzgün çalışması için vitaminler ve mineraller gibi birçok farklı besine ihtiyacı vardır. Çoğu kendi başına vücudumuz tarafından yapılamaz. Bu nedenle onları bağışıklık sistemini güçlendiren besinler yoluyla yemeliyiz. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler ile beslenenler, gerekli besin maddeleri ile bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlarlar. İsviçre Beslenme Derneği’ne göre, dengeli bir diyet, çeşitli ve ağırlıklı olarak bitki bazlı bir diyet içerir. Günde 3 porsiyon sebze ve 2 porsiyon meyve olmak üzere beş porsiyon meyve ve sebze yemelisiniz. Ayrıca tam tahıllı ürünler, sağlıklı yağlar ve yoğurt ve peynir gibi tamamlayıcı hayvansal gıdalar bulunmaktadır. Bağışıklık sisteminiz, sizi hasta edebilecek her şeye karşı vücudunuzun kendi savunma sistemidir. Bunlar zararlı bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar ve diğer kirleticilerdir. Vücudun kendi savunma sistemi bu zararlıları tanımalı ve onları zararsız hale getirmelidir. Deri gibi organların yanı sıra özel hücreler de bunun için vardır. Bağışıklık sistemi güçlendiren besinler ile daha sağlıklı ve hastalıklara karşı dirençli olabilirsiniz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir?

  • Havuç
  • Kırmızı Biber
  • Somon
  • Fındık
  • Lahana Turşusu
  • Yoğurt
  • Zencefil

Havuç

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir ve Nasıl Kullanılır? havuç

Havuç, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasında A vitamini / retinolün en önemli öncüsü olan çok miktarda beta-karoten içerir.

A Vitamini, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler içerisinde olmasının yanı sıra mukoza zarlarımızı oluşturarak ve koruyarak bağışıklık sistemine yardımcı olur. Mukoza zarlarımız bakteri ve virüslerin vücudumuzla ilk temas noktalarından biri olduğu için önemli bir bariyer oluştururlar. Aynı zamanda, A vitamini savunmamızı korumaya yardımcı olur. A vitamini için ortalama yetişkin ihtiyacı erkekler için günde yaklaşık 1 mg ve kadınlar için 0.8 mg, bu da yaklaşık 6 miligram beta-karoten’dir. 100 gr havuç, yaklaşık 8,5 mg beta-karoten içerir.

Kırmızı Biber

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir ve Nasıl Kullanılır? biber

Kırmızı biberler, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasında en çok tercih edilen sebzelerden biridir. Kırmızı biber çok miktarda C vitamini içerir. Ek olarak, C vitamini antiviral ve antibakteriyel etkiye sahiptir. Zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Suda çözünür ve vücudumuzda depolanamaz. Bu, yiyeceklerimiz aracılığıyla sürekli C vitamini tüketmemiz gerektiği anlamına gelir.

100 gr çiğ kırmızı biber yaklaşık 120 mg C vitamini içerir. Bu da bağıklık sistemini güçlendiren takviyeler için yeterlidir. Bu, biberlerin 100 gr’da sadece 53 mg olan bir limonun C vitamini içeriğinin çok ilerisinde olduğu anlamına gelir. Bağışıklık sistemi güçlendiren besinler yemesi gereken bir yetişkinin günlük ortalama C vitamini ihtiyacı erkekler için 110 mg ve kadınlar için 95 mg civarındadır.

Somon

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir ve Nasıl Kullanılır? somon

Somon bağışıklık sistemini güçlendiren besinler tüketmek isteyenler için birebirdir. Sadece sağlıklı yağlar değil, aynı zamanda bol miktarda D vitamini içerir somon. D vitamini, vitaminler arasında özel bir role sahiptir. Vücudumuz güneş ışığı yardımıyla kendi kendini yaratabilir. Ancak özellikle kış aylarında bu yeterli olmayabilir. D vitamini ihtiyacımızın küçük bir bölümünü yiyeceklerimizle karşılayabiliriz. Yeterli D vitamini olmadan, bağışıklık hücrelerini böldüğü ve olgunlaşmalarına izin verdiği için enfeksiyonlara duyarlı hale geliriz. Taze somon balığı 100 g’da yaklaşık 16 mikrogram D vitamini içerir. Bağışıklık sistemi güçlendiren besinler kullanmak isteyen kişiler 20 mikrogram civarında Somon yediklerinde bu ihtiyacı karşılayabiliyor. Bu balık türü aynı zamanda yağ içerdiğinden, yağda çözünen D vitaminini kolaylıkla işlenebiliyor.

Suda çözünen B6 vitamini / piridoksin de bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir ve somon balığı içinde bulunur. Yetişkinlerin bir erkek olarak günde yaklaşık 1.6 mg B6’ya veya bir kadın olarak 1.4 mg’a ihtiyacı vardır. 100 gr taze somon yaklaşık 0,8 mg B6 vitamini içerir.

Ek olarak, somon yüksek oranda B12 vitamini içermektedir.  Bağışıklık sistemi güçlendiren besinler içinde bulunan B12, kobalamin adı verilen bir vitamin grubudur. Ayrıca bağışıklık sistemini de desteklerler. 100 gr somon balığının içinde yaklaşık 2.9 mikrogram B12 vitamini bulunur. Bu, bir yetişkinin günlük ihtiyacının yaklaşık% 73’üdür (yaklaşık 4 mikrogram).

Mercimek

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler kullanmak isteyenler mutlaka alışveriş listelerine mercimeği eklemelidir. Çünkü bağışıklık sistemimiz için önemli olan eser elementler çinko ve özellikle demir ve bakır içerirler. Çinko, bağışıklık sisteminin aktivitesini etkiler. Bakırdan yoksun olduğumuzda, bağışıklık sistemimiz daha savunmasızdır – bu nedenle bu eser elementi de düşünmek önemlidir. Demir eksikliği aynı zamanda daha çabuk hastalanmamız anlamına da gelir.

100 gr kuru mercimek, günlük ihtiyacımızın% 40’ını karşılayan yaklaşık 3 mg çinko, günlük ihtiyacımızın yaklaşık% 64’ü olan 8 mg demir ve günlük ihtiyacımızın% 61’ini oluşturan 0,8 mg bakır içerir.

Lahana Turşusu

Fermente beyaz lahana veya lahana turşusu bağırsaklarımız için mükemmeldir. Bunun bağışıklık sistemimizle ne ilgisi var? Bağırsaklarımız iyi çalışmıyorsa, bağırsak bakterilerimiz bağışıklık sistemimizi kontrol ettiği için savunmamız için de kötüdür. Tersine, bu, bağırsak floramızı laktik asit bakterileriyle desteklersek, savunmamıza da yardımcı olduğumuz anlamına gelir. Lahana turşusu, laktik asit bakterileri lahanayı parçaladığında yapıldığından, besin bağırsaklarımız için katı bir besindir. Kısaca Lahana bağışıklık sistemini güçlendiren besinler kategorisinde bir numaradır.

Buna ek olarak, lahana turşusu bol miktarda C vitamini içerir – bu nedenle denizciler gemilerinde fıçılarda lahana turşusu alırlardı.

Yoğurt

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir ve Nasıl Kullanılır? yoğurt

Yoğurt kesinlikle muazzam bir bağışıklık yardımcısıdır. Bağışıklık sistemi güçlendiren besinler arasında yoğurt, lahana turşusu gibi asit bakterileri içerir ve böylece sağlıklı bir bağırsak florası oluşturur. Yoğurttaki laktik asit bakterileri bağışıklık sistemini destekler ve vücudu enfeksiyonlara karşı güçlendirir. Özellikle bağırsak hastalıklarına karşı yoğurtla iyi bir şekilde mücadele edebilirsiniz. Bakteriler bağırsak yüzeyini iltihaplanmaya karşı daha dirençli hale getirir. Yoğurt ayrıca ilaçları da destekleyebilir: Probiyotik yoğurtlar, antibiyotik aldıktan sonra ishali önlemeye yardımcı olur. Yoğurt çok miktarda kalsiyum içerir. Vücudun saçı, dişleri ve kemikleri güçlü tutmak ve kas yapmak için ihtiyacı olan şey budur. Kalsiyum ayrıca osteoporoza karşı korur. Kadınlar ve yaşlılar genellikle yoğurt ve diğer süt ürünleriyle telafi edilebilen kalsiyum eksikliğinden muzdariptir.

Zencefil

Soğuk algınlığı durumunda, zencefilin iyileştirici bir etkiye sahip olması umulur ve çay özellikle popülerdir. Aslında zencefil bunda önemli bir faktördür: Sıcak maddenin antioksidan etkisi vardır ve bakterilerin büyümesini ve daha fazla yayılmasını engelleyen patojenlerle savaşır. Kökün uçucu yağları ile birlikte hava yolları temizlenir ve öksürük dürtüsünü giderir. Ayrıca zencefil balgam söktürücü etkiye sahiptir ve boğazda ve yutakta iltihabı yatıştırır. Bağışıklık sistemi güçlendiren besinler içerisinde en çok tercih edilen baharatlardan biridir. Zencefil artık günümüzde bağışıklık sistemi güçlendiren besinler kategorisinde toz, sıvı ve karışım olarak marketlerde satılmaktadır.

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler kullanmak bizi hastalıklara karşı daha güçlü hale getirir. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan Covid 19 hastalığına karşı kullanılan bağışıklık sistemini güçlendiren besinler bizim bir numaralı kurtarıcımız olmuşlardır. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler listesinde ayrıca lifli gıdalar, mantar, brokoli, zeytin, sarımsak, fındık, ceviz ve diğer turunçgiller bulunmaktadır. Bu besinler tüketilirken mutlaka alkolden uzak durulmalı, daha az sigara tüketilmeli, el ve vücut hijyenine dikkat etmeli ve stresten uzak bir yaşam tercih etmelisiniz. Bağışıklık sistemi güçlendiren besinler dışında stres en büyük bağışıklık düşmanı olarak bilinmektedir. Bağışıklık sistemimiz genellikle kısa bir süre için stresli bir aşamayla baş edebilir. Ancak uzun vadede stres, savunmamızı ciddi şekilde zayıflatabilir.

Özlem Yılmazer
English Language Teacher
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Folie a deux
Sonraki
DÜNDEN BUGÜNE ÇOCUKLUK

DÜNDEN BUGÜNE ÇOCUKLUK

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.