Amerika Los Angeles’taki California Üniversitesi’nden araştırmacılar, aşık olmak, takıntılı düşünme ve çarpıntı gibi fiziksel tepkiler arasındaki ilişkiyi bulmak için aşkın insan fizyolojisinde yol açtığı değişimi gözlemledi.
Bilim insanları, aşkın insan genomu üzerindeki etkisini öğrenmek için yeni bir ilişkiye başlamış 47 kadından iki yıl boyunca kan örnekleri aldı. İngiliz gazetesi The Sunday Times’ta yer alan araştırmaya göre bilim insanları, aşka dayalı yeni bir ilişkinin fizyolojik değişimin yanı sıra genlerde virüslerle savaşan bir protein olan interferon üretimini de sağladığını keşfetti. Bu durum, doğuştan gelen bağışıklık sisteminin viral enfeksiyonlara karşılık vermesiyle de tutarlılık gösteriyor.
Kısacası aşk, insan psikolojisini en derinden etkileyen deneyimlerden biri olduğu için fiziksel olarak da değişimlere neden oluyor. Bunun sonucunda aşık olmak, kadın vücudunu virüs kadar güçlü bir şekilde etkiliyor. Ayrılık sürecinde ise interferona bağlı olarak gen ifadesinde azalma oluyor. Ayrıca, uzun süren istikrarlı bir ilişki nedeniyle aşkın biyolojik bağı zayıfladığında da interferonda azalma olabiliyor
Genetik Değişim Hamileliğe Hazırlayabiliyor
Kadın vücudundaki interferondaki artışın nedeni bilinmiyor ancak bilim insanları bu proteinin kadınların vücudunu hamilelik sürecine hazırlayan bir etken olabildiğini söylüyor. Bu sebeple erkeklerin aşık olduklarında geçirecekleri genetik değişim kadınlarınkinden farklı olabilir. Araştırmacılar, elde edilen bu bilgilerle yeni aşık olmuş erkeklerde DNA’dan RNA’ya genetik bilgi aktarımında (transkripsiyon) değişiklik olup olmadığını araştıracak.