Özel Üniversite Deyince?
“Özel üniversitede okuyorum.” diyen birisini duyunca ilk aklınıza ne geliyor? Üniversitenin kampüsü mü, yıllık okul ücreti mi, bursu mu, öğretim görevlileri mi yoksa öğrencilerine sağladıkları olanaklar mı? Belki de hepsi ya da daha fazlası…
Bu içerikle elimden geldiğince kafanızdaki soruları cevaplamaya çalışacağım. Beni İstanbul’da “x” özel üniversitesinde son sınıf, Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Hazırlık sınıfı dahil 5 senedir bu okuldayım.
Peki, Özel Bir Üniversitenin Artıları ve Eksileri Nelerdir?
Sosyal İmkanlar
Öncelikle pozitif düşüncelerimden başlayayım; en renkli artısı sosyal imkanlar. Her spor branşı için alanların olması çok iyi bir olanak (yüzme havuzu,futbol sahası, fitness salonu vb.) Bununla beraber eğer sporcuysanız takımlara seçilebilir, takımınızla beraber yurtiçi/yurtdışı yarışmalara gidebilirsiniz.
Eğer tam ücretli bir öğrenciyseniz burs kazanabilir, zaten burslu bir öğrenciyseniz bursunuzun üzerine artı bir burs imkanı daha kazanabilirsiniz. Diğer açıdan ise kütüphaneler, bilgisayar labaratuvarları, yemekhaneler, kırtasiyeler,kafeler hepsine istediğiniz zamanda, saatte ulaşabilirsiniz.
Önerilen İçerik: Öğrencilik Döneminde Staj Yapmanın Hayatınıza Kattığı 5 Fayda
Öğretim İmkanları
Öğretim alanına gelicek olursakta; az kişilik sınıflar/amfiler, öğretim üyelerinin öğrencilerini yakından tanıması ve danışma saatlerinin esnek olması, birebir ilgilenme zamanları yaratılması başlıca artılarındandır.
Ulaşım İmkanları
Üniversitenin belirli noktalara olan servisleri de ulaşım açısından kolaylaştırıcıdır.
Peki, Hiç mi Yok Negatif Noktaları?
İstenilmese de var tabi ki. Öncellikli olarak herkesin ilk aklına gelen negatif durum paradır diye düşünüyorum. Özel üniversiteler genel olarak %100, %50 ve %20 burs verirler. Eğer %100 burs kazandıysanız bu durum sizin için negatif olmaz tabi ki.
%50 ve daha alt yüzdelerdeki burslar için konuşacak olursak; maalesef her geçen sene özel okul fiyatları daha da artmakta. Okulun eski öğrencisi olsanız bile bu fiyat artışı sadece yeni dönem girişlilere değil size de yansır. Örnek vericek olursak; 2014 senesinde %50 burslu olarak senelik 12 Bin TL’ye üniversiteye kayıt yaptırdınız, 2018 senesinde ise senelik ücretiniz 16 Bin TL olabilir.
Bir diğer negatif tarafı ise yönergelikler değiştiğinde otomatik olarak sizin de bazı haklarınız değişir. Mesela benim okuldaki ilk iki senemde BÜT sınavları vardı ama maalesef son iki senedir bu hakkımızı kaldırdılar.
Başka bir negatif durum ise; son senelerde her binanın önüne tabela asarak “X” üniversitesi, “Y” üniversitesi gibi bir sürü yeni eğitim kurumunun(!) açılması. Bu yeni nesil okulların ne bir kampüsü ne de öğrenciler için gerçek bir eğitim anlayışının olmaması en büyük sorunlardan.
Özetle, Özel Üniversite’de Öğrenci Olmak
Bu yazımı kısaca sonlandırmam gerekirse; “özel üniversite” kavramı sadece para ya da popülarite değildir. Bu tamamen sizin bakış açınızdır. Özel bir üniversitede okumak istiyorsanız kendi bakış açınıza göre artılarını, eksilerini ve kendi isteklerinizi bir araya getirip değelendirmelisiniz. Umarım kafanızdaki soruların bazılarını cevaplayabilmişimdir. Sormak veya danışmak istediğiniz herhangi bir şey olursa yorum bırakabilir ve ya mail atabilirsiniz 🙂
İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: