Arama Yapmanın İnceliklerinin Detaylı Versiyonu

Herhangi bir arama motorunda arma yaparken sıralamanın arama motoru için bir önemi yoktur. Aradığımız şey bir kelime öbeğiyse başına ve sonuna tırnak işareti koymalıyız. Bunu yapınca biz arama motoruna “kafana göre bir arama yapma bu söylediğimi aynen çıkart” demiş oluyoruz. Eğer kelime öbeklerinin varyasyonlarını bulmak istiyorsak başına ve sonuna yıldız işareti koymalıyız. End ya da artı ya da v işaretini kullandığımız zaman bununla, bunu ara demiş oluyoruz. Not ya da eksi işaretini kullandığımızda da bunun tam tersi oluyor. Arama motorlarında birçok çeşitte arama yapılabiliyor. Bunlardan pek bilinmeyen ama belirli zamanlarda doğru kullanıldığında çok cankurtaran bir özellik olarak Google görsellerle arama, elinizde bir görsel var ve bunun ne olduğunu bilmiyorsunuz ya da görseldeki bir şeyi almak istiyorsunuz, görselin fotoğrafını yüklediğinizde Google görseller ile arama, size görselin benzerlerini ve nereden alabileceğinizi çıkartır.

Google, 1998 yılında kurulmuştur. Web sitelerinin sıralamalarını belirleyen bir algoritması vardır, Google’da her şey aranabilir. Ayrıca Google özel günlerde tasarımlar yapar. 

Google akademik, bizlerin herhangi bir akademik içeriğe, yapılmış deney ya da çalışmalara, sunumlara ulaşabileceği bir arama motorudur. Hazırlayacağımız bir ödevde kullanılabilir. Google akademikte bir tırnak işareti vardır. Bu tırnak işareti, kullandığımız makaleye ilişkin olarak nasıl kaynak olarak göstereceğimizin örneğini gösterir. Dört ya da beş tane örnek vardır. Google’da ileri düzey arama da yapılabilir, dil, bölge, son güncelleme tarihi, site adı veya alan adı, arama terimlerinin sayfada görüldüğü yer, güvenli arama, dosya türü, okuma seviyesi, kullanım hakları, boyut, en boy oranı, renk, site gibi konularda arama yapılırken ileri düzey gelişmiş aramayı kullanabiliriz. Örneğin, bir resim arıyorsunuz ve çok büyük çözünürlüklü olması gerek, en-boy oranını belirterek arma yapabilirsiniz. Sitenin içine girip yapılması gereken aramalar için “site adı:”. Bunu yaptığınız zaman o sitedekileri Google sizin için sıralar. Google, açtığımız internet tarayıcısının konumu kullanmasını istiyorsak “near me” yazıp iki boşluk bırakıp “kafeler” veya “restoranlar” yazdığımız zaman yanımızda bulunan yerlerin konumunu bizimle paylaşır. Matematiksel veya geometrik işlemleri de Google’a yazıp sonuçlarını öğrenebiliriz. Farklı birimlerden, farklı birimlere dönüşüm yapar. Diğer arama motorlarında da aynı yöntemler kullanılır. Sadece bazıları değişik kullanılmaktadır.

Telefonlarımız bizim çok gittiğimiz yerlerin konumlarını saatleriyle beraber kayıtta tutar. Dijital dünyada bir ürünü ücretsiz bir şekilde kullanıyorsanız unutmayın ki oradaki ürün sizsiniz. Örneğin önceden YouTube’da çok az reklam varken şimdi saniye başı reklam var. Bunun sebebi, başlarda YouTube, kullanıcılarının her hareketini kaydediyordu ve istenilen, merak edilenleri topluyordu ve şimdi bir doyuma ulaştı. Şimdi ise asıl amacı olan ürün satma işlemini yapmaya çalışıyor.

begum-ilkturk
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Bilim İnsanlarının Üzerine Düştüğü O Soru: Uzaylılar Gerçekten Var mı?

Bilim İnsanlarının Üzerine Düştüğü O Soru: Uzaylılar Gerçekten Var mı?

Sonraki
Hayatta Kal 7

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.