rkansas Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları grafenin termal hareketlerini yakalayıp elektrik akımına çevirebilen bir güç devre inşa ederek bilimsel bir gelişime öncülük etti.
Grafenin termal hareketlerini yakalayarak ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren devreler yakın gelecekte düşük enerji ihtiyacı duyan elektronik ve benzer cihazlar için enerji ihtiyacını karşılayabilir. Bu keşif aslında daha önce yapılan bir keşfin devamı niteliğinde. Üç yıl önce desteksiz durabilen bir grafen yapısı keşfeden bilim insanları, devam eden çalışmaları sonucunda sınırsız güç üreten devreyi üretebildi.
Bu çalışmanın sonuçları bilim sektöründe ilgiyle karşılandı. Brownian hareketi olarak bilinen, atomların termal hareketleriyle güç üretemeyecek kadar küçük olması görüşüyle çeliştiği için keşfedilen bu buluşun tartışmaları bilim çevrelerince devam ediyor.
Arkansas Üniversitesi bilim insanlarına göre oda sıcaklığında bulunan grafenin termal hareketleri bir devre üstünde enerji üretmek için yeterli oluyor. Açma kapama düğmesi gibi çalışan uçlar için de yeterli olduğu belirtildi.
Bu keşfin gelişim sürecinde henüz yeni bir olgu olan stokastik termodinamiği bilgileri kullanıldı. Grafen ile devrenin simbiyotik bir bağı olmasının sonucu olarak iki farklı yapının sıcaklığının birbirine ulaştığı durumda ısı geçişinin olmadığı belirtildi. Bu keşif ile birlikte termodinamiğin ikinci yasası tekrardan tartışmaya açıldı.