Geçtiğimiz aylarda daha fazla okuyabilme hayaliyle 5 gün boyunca, günde 1 saat süren online anlayarak hızlı okuma eğitimine katıldım. Eğitim sonrası deneyimlerini paylaşan herhangi bir Türkçe kaynak bulamamam sebebiyle, sizlerle 40 günlük çalışma sonrasında elde ettiğim sonuçları paylaşmak istedim.
Yazıya geçmeden önce eğitmenin söylediği her şeyi harfiyen yerine getirdiğimi ve her ne olursa olsun sonuçların kişiden kişiye değişebileceğini belirtmek isterim.
Anlayarak hızlı okuma eğitimi nedir?
Hepimiz biliriz ki bir metni ne kadar yavaş okursak o kadar anlam kaybı yaşanır. Okuduğumuz kitap ne kadar elimizde sürünürse ondan o kadar uzaklaşırız. Okumamız hızlandığında ise algılamamız da doğru orantıda artar.
Eğitimin amacı, gözlerimizin kelimeleri tek tek değil gruplar halinde görmesini ve kafa sesimizi kısarak kelimelerin görsel olarak algılamasını sağlamaktır.
Eğitim nasıl ilerliyor?
Eğitimde göz ve beynimizi çalıştıracak iki ayrı programı nasıl çalışacağımızı ve eğitim sonrası nasıl ilerleyeceğimizi görüyoruz.
Göz kaslarımız için gösterilen manuel hareketleri ve algımızın artması için verilen bilgisayar programındaki çalışmaları, 40 gün boyunca (genelde 21 gün) her gün, günde 1 saat aksatmadan yapmamız, aksi takdirde en baştan başlamamız gerekmekteydi. 40. gün sonunda 800 ile 1000 kelime arasında bir sayıya ulaşabileceğimiz ve çalışmalara ne kadar süre devam edersek o kadar ilerleyebileceğimiz de belirtildi.
Bu çalışmaların dışında, okuma hızımızın maksimum kapasiteye gelebilmesi için kafa sesimizi kısmayı öğrenmemize ve okuma hızımızın artmasına yardımcı olacak minik ipuçları da öğrendik.
Çalışma sürecim nasıldı?
Eğitimin ilk okumasında çıkan sonucum, dakikada 215 kelimeydi. Ortalama bir sayı fakat neredeyse her gün okuma yapan biri için bana pek yeterli gelmemişti.
4. güne gelene kadar okuma hızımda kayda değer bir artış göremedim. Eğitmenin verdiği parmak veya kalem ile satırı kontrol etme, kafa sesini kısmak için içinden 1–2–3–4 diye tekrar etme gibi ipuçlarının ardından hızım oldukça arttı ve eğitimi dakikada 400 kelime ile bitirdim.
Eğitim sonrasında da 40 gün dolana kadar çalışmalara aralıksız devam ettim. Bununla birlikte 21 gün boyunca kafa sesimi kısmak için kolay ve anlaşılır kitapları okumaya dikkat ederek, içimden 1–2–3–4 diye sayarak ve kalemle takip ederek okumaya çalıştım.
Peki işe yaradı mı?
Buna cevabım hem evet hem hayır.
40. günün sonunda daha önce okumadığım çeşitli metinlerle ölçüm yaptığımda, çıkan sonuç ortalamada dakikada 500 kelime oldu. Kimi metinlerde anlam kaybı yaşayabiliyor, kimisinde daha hızlı okuyabiliyor, kimisinde ise normalin altında bir hızda okumam gerekiyordu.
Kısacası okuduğunuz metne aşinalığınız çok önemli. Eğer pek fazla bilgi sahibi olmadığınız bir konu hakkında veya ağır karmaşık bir roman okuyorsanız hızlı okumak pek mümkün olmuyor. Basit ve anlaşılır kişisel gelişim vb. kitapları ise vaat edildiği hızda kolayca okuyabilmeye başladım. Ayrıca romanı kafa sesini kısıp hızlı okumaya çalışarak okumanın pek zevki ve anlamının da olmadığını görmüş oldum.
Sonuç olarak öğrencilerin veya profesyonel hayatında çok okuma yapması gereken kişilerin işine bir nebze yarayabileceğini düşünmekteyim. Ben hobi olarak daha fazla kitap okuyabilmek adına istemiş olsam da pek gerekli olmadığı kanaatine vardım. Elbette bunların benim tecrübelerim olduğunu ve kişiden kişiye değişebileceğini tekrar belirtmekte yarar var.