Analitik Zeka vs. Pratik Zeka: Hangisi Daha Önemli?

Analitik Zeka

Analitik Zeka (Düşünce) Nedir?

Analitik düşünme karşılaştığımız bir problemi araştırma yaparak problem oluşturan nedenleri tespit ederek sonuca varmak için kullandığımız bir düşünce biçimidir. Ancak tabii ki de analitik düşünmeyi nasıl geliştirebiliriz diye soracak olur iseniz çoğumuz bunun kesin cevabını veremeyiz. Her ne kadar kesin bir cavep veremesek de analitik düşünmeyi geliştirebileceğiniz bir kaç teknik paylaşmak isteriz. Analitik Zeka Vs. Pratik Zeka.

Analitik Zeka (Düşünce) Geliştirme Teknikleri Nelerdir?

Zekâ Oyunları Oynayın

Telefonunuzda bulunan AppStore ya da Playstore üzerinden beyin jimnastiğini geliştirici oyunlar indirip oynayabilirsiniz. Sudoku mantık oyunu, çapraz bulmaca, kare karalama, kelimelik, Quizup, Scrabble, Numberful, Satranç oyunları oynayarak da analitik düşüncenizi geliştirebilirsiniz. Akıl oyunları sizi sistematik düşünmeye yönelterek analitik düşünmeye teşvik edecektir.

Kişisel Gelişim Seminerlerine Katılın

Üniversitedeyken ya da iş hayatına atıldıktan sonra katıldığınız her seminer, konferans ufkunu genişletecek bilgi birikiminizi arttıracaktır. Bilgi birikiminiz arttıkça karşılaştığınız problemleri çözmek de sizler için daha kolay olacaktır. Katıldığınız seminerlerde öğreneceğiniz bilgiler ile problem çözmede usta olacaksınız.

Bakış Açınızı Genişletin

Olaylara tek bir pencereden bakmayın olaylara tek bir açıdan bakmak yerine birçok açıdan bakmayı deneyin. Bakış açınızı genişletmek adına seyahatler edin, Avrupa sinemasını takip edin. Klasik bir Türk gözünden bakmak yerine Batılı gözünden bakmayı deneyin. Olayları farklı açılardan değerlendirmek analiz etmenize de yardımcı olacaktır. Sizin görüşünüze uymayan fikirleri dinleyin onların açısından bakmaya çalışın. Farklı insanlar ile tanışın, seyahatler ederek farklı kültürlerden yeni insanlar ile tanışın. Tanıdığınız her yeni insan, gördüğünüz her yeni ülke sayesinde ufkunuz genişleyecek ve buda dünya görüşünüzü etkileyecektir. Analitik düşünmenize de yardımcı olacaktır.

Ayrıntılara Odaklanın

Ufak detaylara odaklanmak analitik becerilerinizin gelişimi için çok önemli. Örnek vermek gerekir ise; tanıştığınız yen insanların isimlerini, giyim tarzlarını onları özgün kılan özellikleri aklınızda tutun. İzlediğiniz kore dizisindeki karakterlerin isimlerini, yaşam biçimlerini aklınızda tutun.

Polisiye Romanlar Okuyun & Polisiye Filmler İzleyin

Türk edebiyatından Ahmet Ümit romanları Batı Edebiyatından ise Agatha Christie romanlarını okumak analitik düşünmenize önemli bir katkı sağlayacaktır. Sherlock Holmes filmeleri izleyin, Agatha Christie romanlarının uyarlamalarını izleyin.

Analitik Zeka

Pratik Zeka Nedir?

Gün içinde karşılaştığımız bazı insanlar IQ seviyeleri ne kadar yüksek olsa da anlık olaylarda kullanamazlar yani pratik düşünemezler. Pratik zekâ olmanın sırrı tam olarak anlık değişimlere anlık reaksiyonlar vermekte yatıyor. Yani pratik zekâ demek aslında kişilerin karşılaştıkları durumlar karşısında pratik olarak anlık ve hızlı bir şekilde karşı tarafa cevap verebiliyor olmasıdır. Pratik zekâ özellikle komedyenler, şovmenler gibi medyatik kişilerde bolca bulunur.

Komedyenlerin ve şovmenlerin sırrı da burada yatıyor aslında. Karşılaştıkları her soruya zorda kalmadan büyük bir rahatlıkla pratik zekâları ile cevap verirler.  Pratik zekâ olmak demek ileri zekâlı olmak demek değildir. Bu yüzden ileri zekâ olmaktan ziyade pratik zekâlı. Bu yüzden gün içinde müşterinin sormuş olduğu bir soru ya da öğretmeninizin size sormuş olduğu bir soru pratik zekânızı geliştirir.

Pratik zekâyı sonradan geliştirebileceğiniz gibi doğuştan pratik zekâlı da olabilirsiniz. Örnek vermek gerekir ise; ”Benim hiç pratik zekâ yeteneğim yok.” ya da ”Bendeki pratik zekâ yeteneği sıfır, hiçbir şeye anında cevap veremiyorum. ‘diyerek yanılıyorsunuz. Pratik zekâ her insanda vardır bazısında doğuştan çok gelişmiş iken bazısında ise az gelişmiştir, önemli olan bunu geliştirebilmektir. Pratik zekâsı az gelişmiş insanlar pratik zekâlarını nasıl geliştirebilirler? Sizin için bazı taktikler hazırladık.

Pratik Zeka Geliştirme Teknikleri Nelerdir?

Zekâ seviyeniz ilerledikçe pratik zekâ yeteneği de daha hızlı çalışıyor olacaktır. Beyniniz uyumayı red ettikçe uyanık kaldıkça aktif hale gelecek ve her olaya anında tepki veriyor olacaktır. Böylece pratik zekânız da bir o kadar gelişiyor olacaktır. Ayrıca sağlıklı ve düzenli beslenmeniz de zekânızın üst seviyeye çalışmasını sağlayacaktır. Pratik zekâ için beslenmenin yanı sıra dinlediğiniz müziğin etkisi de büyük. Mozart gibi bestekârların parçalarının dinlenmesi sayısal zekâyı geliştirdiği bilimsel olarak da saptanmıştır. Bunların yanı sıra zihinsel yapacağınız egzersizler, hafıza oyunları, uyku düzeniniz, spor yapmanız, hobileriniz gibi faktörler de zekânızı etkilemektedir. Zeka düzeyi arttıkça daha da pratik düşüneceğinizi  söyleyebiliriz.

Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:

İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar:

Kapak Görseli: freepik | www.freepik.com
İrem Surel
Subscribe
Bildir
1 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
eskimek ve eskitememek.
Sonraki
VRF Klima Sistemleri

VRF Klima Sistemleri

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.