Bir alışkanlıktan vazgeçmek veya yeni bir alışkanlık kazanmak için gereken sürenin 21 gün olduğu çoğu insan tarafından kabul edilmiştir. Ancak bilim dünyasının bu konuda söyleyecekleri var. Detaylar yazımızda..
Çoğu insanın günlük rutininde yer alan ve yapmaktan vazgeçemediği alışkanlıklar vardır. Bunlar kişi için faydalı ve zararlı alışkanlıklardan oluşur. Alışkanlıklarımızı bu şekilde gruplandırdığımız için onları buna göre ayırmaya çalışırız.
Birçok insan bir alışkanlık kazanmak veya kaybetmek için 21 günün yeterli olduğunu düşünür. Bu sayı, plastik cerrahi uzmanı Maxwell Maltz tarafından 1960’da yayınlanan Psycho Cybernetics adlı kitaptan geliyor. Maltz kitabında ameliyat olan hastalarının yeni yüzlerine alışmasının 21 gün sürdüğünü söylemiştir.
“BİLİM DÜNYASINA GÖRE YENİ BİR ALIŞKANLIK EDİNMEK İÇİN GEREKEN ORTALAMA SÜRE 66 GÜN”
Alışkanlıkların meydana gelme süreçleri üzerinde deneyler yapan Londra Üniversitesi Akademisi’nden araştırmacılar, 12 hafta boyunca 96 farklı deneğin yeni alışkanlıklarını inceledi ve yeni bir alışkanlığın devam etmesi için geçmesi gereken ortalama sürenin aslında 66 gün olduğunu; ayrıca bireysel zaman zarfında bu sürenin 18 ila 254 gün arasında değişiklik gösterebileceğini fark ettiler.
Peki alışkanlıklarımızdan vazgeçmek için gereken süre nedir? Aslında her iki durum birbiriyle bağlantılıdır. Psikolog Timothy Pychy: “Bir alışkanlıktan vazgeçmek yani gerçekten yeni bir alışkanlık kazanmak, yeni ve güçlü bir cevap oluşturmak anlamına geliyor. Eski alışkanlık veya cevap verme şekli hala orada ancak daha az baskın.”
Herhangi bir alışkanlıktan vazgeçme konusunda ise uzmanlar, bunun için belirli bir süre olmadığı konusunda hemfikir. Bu noktada bir alışkanlıktan vazgeçmek tamamen kişilik, motivasyon, koşullar ve söz konusu alışkanlığın bir karışımına bağlı. Elliot Berkman, bu durumu şu sözlerle özetliyor:
“Kişisel değerleriyle uyumlu nedenlerden dolayı alışkanlıklarını terk etmek isteyen insanlar, davranışlarını başkalarının baskısı gibi dış nedenlere bağlı olarak değiştirmek isteyen insanlardan daha hızlı değişim gösterirler.”