ALIŞKANLIK EDİNMEK VE BIRAKMAK

 Alışkanlık dediğim terim, kişinin geçmişten süregelen edindiği ve belirli aralıklarla tekrar ettiği davranışlardır. Alışkanlık birer seçimdir. Bağımlılık ile ayrılan kısmı ise bir maddeye duyulan yoğun istektir. Bağımlılığın karşısına geçmek zordur ve bu kısmıyla da alışkanlıklardan ayrılır.

Alışkanlıklarımızı düzenlemek aslında hayatımızı düzenlemektir. İnsanlar günlük yaptığı şeylerle gelişir, değişir. Dolayısıyla edinmemizde fayda olan birkaç alışkanlıktan ; aynı zamanda da edinirsek bizi kötü etkileyecek, hayattan zevk almamızı engelleyen alışkanlıklardan bahsedeceğim.

  • Şükretmek : Hayatımızda olan her insan için, yürüyebildiğimiz her gün, benliğimizin farkında olduğumuz her an şükretmeliyiz. Nefes aldığımız her gün umudun yok olmadığını bilerek yaşamalıyız. Bir başka deyişle, yaşamımızı sorunlarla boğuşarak geçiyoruz ve bu sorunlar yaşadığımızın birer kanıtı niteliğindedir.
  • Zaman yönetimi : Teknoloji geliştikçe her şey hız kazanıyor. Ve yaşam da hızlanıyor. Eski insanlara çok yavaş geçen günler, bugün yaşadığımız dönemde çok kısa bir süre gibi geliyor. Bundan dolayı hayatın hızına karşılık biz de o zamana çok şey sığdırmalıyız. Bunun için yapmamız gereken şey bir yapacaklar listesi tutmak veya günü planlamak olabilir.
  • İlham almak: İnsanlar hayatlarının belli kısımlarında kötü anlar yaşar. Motivasyonları düşer, mutluluk duyguları geri plandadır ve kendilerini boşlukta gibi hissedebilirler. Bu durumda birinden, bir şeyden veya bir olaydan ilham almak insanlara iç motvasyon sağlar.

( Burada araya girmek istedim çünkü kendi motivasyon kaynağımı anlatmalıyım diye düşündüm. Kendi motivasyonumun düştüğünü hissettiğim zamanlarda gözlerimi kapatıp Atatürk’ü düşünürüm. Benim hayatımda bir rehber olan bu insan bence herkesin örnek alması gereken birisi. Savaşta bile eğitime önem veren, yaralanmasına rağmen savaşa devam eden bir komutanın mücadelesi ve Türkİye Cumhuriyetini kurması bana ilham veriyor.)

  • Okumak: Bol bol okuyun çünkü okumak bir alışkanlıktan çıkıp yaşam biçimi olmalıdır ama önce bunu bir düzene koymalıyız. Başarılı insanların zamanlarının çoğunu okuyarak geçirmesi, kitapların ne denli önemli olduğunu ve başarının asıl sırrı olduğunu ortaya koymuyor mu sizcede?
  • Günlük tutmak ve diğer notlar: Bunu kişisel olarak düşünmenizi isterim. Şuanki yaşınızdan 5 – 10 sene sonra o zamanlar neler yapıyormuşum, neler düşünmüşüm diye açıp okumak istemez miydiniz? Bence çoğunluk bunu isteyecektir. Ayrıca günlüklerden, gelişiminizi, duygularınızı, çocukluğunuzu yani anılarınızı görebilirsiniz. Diğer tuttuğumuz  notlar da benzer sebeplerden dolayı önem arz eder.
  • MİNİMALİZM : Üzerinde çok durulması gereken, en önemli konulardan biridir bence. Hayatlarımız kalabalıklaştıkça kafamızın içi de öyle oluyor. Sade, yeteri kadar bir hayat sürmek mental ve bedensel olarak iyi gelir insanlara. ( Burada da bir kanal önereyim dedim.)

Kötü alışkanlıklara gelince de birkaç yöntemden bahsetmek istiyorum. Çünkü belki okuyan bir insana yardımı dokunabilir ve bu bana mutluluk verir.

  1. İlk olarak bu alışkanlığınızın farkına varın ve onun kötü bir şey olduğunu kabullenin.
  2. O alışkanlığı terketmekten önce yerine  farklı bir alışkanlık katmayı deneyin.
  3. Eğer başarılı olamadıysanız o alışkanlıktan yavaş yavaş uzaklaşın.
  4. Uzun vadeli düşünmeyi deneyin.
  5.  Ve yine tekrar edeyim ilham alın.

Okuduğunuz için teşekkür ederim sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!

instagram

twitter

mail atmak için : appinside.apic@gmail.com

APP INSIDE
Çabalayan biri.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Ruhsal Yorgunluk
Sonraki
Düşünüyorum

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.