Yaşadığımız zaman ile eski zamanı kıyasladığımızda bilgi ve becerinin gerekli olduğunu herkes bilmekte ve farkına varmış durumda. Eski zaman Türkiye’sinde üniversite okumak herkesin yapamadığı, genelde zengin insanların bitirebildiği bir olaydı fakat 2000’li yıllardan itibaren üniversite bitirmek bir yana bazı şirket ya da meslekler yüksek lisans bitirme şartı aramakta ve akademisyen olma yolunda ise şartlar zorlanmakta.
Akademisyen olmak ise aslında her üniversitelinin bir hayali olarak göz önünde bulunmakta. Peki ama nasıl? Eğer şartları yerine getirirseniz akademisyen olmak çok kolay. Gelin akademisyen olma yolunda ne gibi şartlar aranır ne gibi hazırlıklar yapmamız gerekli bir göz atalım.
Akademisyen olmak için üniversite okumak ve not ortalaması
Aslında kulağa ‘Evet zaten buna gerek var. Neden anlatıyorsun’ gibi sorular sorabilirsiniz ama daha derine indiğimizde akademisyen olmanın en önemli şartı lisans eğitimini bitirebilmektir. Sadece bu da yetmez. Bitirebilmenin yanında, size üniversitelerin şart olarak karşınıza çıkardığı kimi üniversitenin 2,50 kimisinin ise 3,00 not ortalaması sizin akademisyen olma yolunda önemli adımlardan biri.
ALES ve Yabancı Dil Sınavı (YDS)
İstenilen not ortalaması ve lisans bitirme sonrasında sizden istenen şartlar ise ALES ve YDS sınavından başarılı olmanız. ALES ; yılda 2 kez yapılan sorularının Türkçe ,Matematik, Sayısal Mantık ve Sözel Mantık olmak üzere toplam 100 sorunun başarılı olabilmeniz için 55 sorunun doğru olması ve YDS ; İngilizce paragraflardan oluşan, aslında bizim çözdüğümüz Türkçe sorularıyla eşdeğerde yapılan bir sınav ve bu sınavdan da 100 üzerinden 65 almak gerekiyor.
Ben Ne Yapacağım?
Üniversiteden mezun olduk, ALES ve YDS ‘ye girip başarılı olduk ama asıl konu burada BEN NE YAPACAĞIM?
Akademisyen olma konusunda ilerlemek istiyorsanız kendinize bir alan belirlemeli ve bu alan üzerine derinlemesine inceleme yapmanız gerekiyor. Örneğin ; sosyal bilimlerde yerel yönetimler konusunda akademisyenlik yapacağım diyorsanız düşünceleriniz ve bu konuda fikirleriniz olmalı ama dikkat edilmesi gereken nokta istemediğiniz, sevmediğiniz bir alan ise başarılı olmanız imkansızlaşıyor .
Süreç Nasıl İlerleyecek?
Alanınızı seçtiğinize göre bu sürecin nasıl ilerleyeceği hakkında ufak bir fikriniz oluşmaya başlar. Belirlediğiniz alanda üniversitenizin size ilk önce bir yüksek lisans bitirme imkânı tanır. Bitirip alanında başarılı bir tez yazdığınızda hem doktoraya başvurup hem de bulunduğunuz araştırma görevlisi olarak devam edebilirsiniz. Doktora eğitiminden sonra ise size profesör olma imkânı doğar. Eğer alanımda ben öğretim görevlisi olarak kalmayı düşünüyorum diyorsanız doktora okumadan da üniversitede bir akademisyen olarak hayatınıza devam edebilirsiniz.