ABHAZYA
Konum olarak Gürcistan’nın kuzeybatısında ve Karadeniz’in doğusunda yer alan ülke 1994 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Bağımsız bir ülke olan Abhazya Cumhuriyeti başta BM olmak üzere bir çok ülke tarafından tanınmamaktadır. Ülkenin yönetim merkezi ve başkenti Sohum şehridir. Tarihte İpek Yolu’nun denize açılan bir kapısı olan Abhazya zengin kömür ve mermer yataklarına sahiptir ekonomisini bu yataklarla güçlü tutan Abhazya aynı zamanda turizm açısından önemli bir ülkedir, ağaç çeşitliliği konusunda bir çok ülkenin önünde olan bu topraklarda ormanlar koruma altına alınmadan önce ağaç önemli bir gelir kaynağıydı. Tarım ürünleri olarak daha çok çay, tütün, şarap, fındık ve mandalina göz önüne çıkar.
Ülkenin resmi dili Abhazca ve Rusça olmasına rağmen eş zamanlı olarak Gürcüce, Ermenice, Svan dili ve Megrellerin dili konuşulmaktadır.
Ülkenin büyük bir çoğunluğu Ortodoks inancını sürdürürler.
ABHAZYA KÜLTÜRÜ VE AHBAZLAR
Abhazya kültürü bir çok ülkenin kültüründe görebileceğimiz gibi ataerkil bir toplumdur ve ensest ilişki yasaktır, yaşlılara değer ve hürmet önemlidir. Abhazların bunca yıldır kültürlerini sürdürmeleri birbirlerine bağlılıklarından geçer, yolda yürüyen iki abhaz karşılaştıklarında birbirlerine mutlaka selam verirler, dayanışma önemlidir. Selamlaşma kültürlerine değinmişken onları diğer selamlaşma kültürlerinden ayıran farkları da söylemekte yarar görüyorum, selamlaşma oturarak yapılmaz mutlaka ayağa kalkılır ve selamlaşmanın sırası vardır bu sıra erkekten kadına, küçükten büyüğe, ve karşı cins bireylerde akrabalık bağı yoksa selamlaşma fiziksel temas olmadan sözlü olarak yapılması tercih edilir. Türkiye’nin bir çok yerinde görebileceğimiz gibi bir topluluğun arasına biri girdiğinde Abhazlar’da da ayağa kalkılır bu saygı göstermenin bir biçimidir ayağa kalkmamak karşı tarafı aşağılamak olarak bile algılanabilir.
Abhazları öğrenip incelemek için Nart destanı önemli bir eserdir.