Bizim dilimizde Kazdağı Yunanlıların dilinde ise İda Dağı yunan mitolojisinde büyük yer edinen ülkemizin güzelliklerinden olan milli parkımız konum olarak nerede dediğiniz duymasam da bilmeyen için söyle coğrafi olarak konumlandırayım. Edremit Körfezinin kuzeyinde Çanakkale ve Balıkesir illerimiz arasında yer alır. Tarihi ise çok eskilere dayanıyor.
Yunan mitolojisinde çok önemli yere sahiptir. Hatta günümüzde hala daha Yunan devleti tarih kitaplarında eğitim olarak Kazdağı onların dilinde İDA dağını konu olarak işlemekte eğitim sisteminde yer edindirmektedir. Yunan mitolojisine baktığımızda Kazdağı’nın mitolojik tanrılara ev sahipliği yaptığı ifade edilirken çoğu kaynakta da bu konu yer alıyor.
Bu dağ Homeros’un İlyada destanında “bin pınar İda” olarak geçmektedir. Homeros İlyada’da ‘‘Bol pınarlı, vahşi hayvanların anası’’ olarak İda Dağı’ndan sık sık bahsediyor. Efsaneye göre Hera, Afrodit ve Athena’nın katıldıkları, Truva Savaşı’na yol açan o meşhur güzellik yarışması burada yapılmış, Tanrılar Truva Savaşı’nı buradan izlemiş ve Afrodit ilk kez burada âşık olmuş.
Homeros ’uda anlatmadan geçmeyelim, Homeros kimdir; Antik Çağ’da yaşamış İyonyalı ozan. Batı edebiyatının ilk büyük eserleri kabul edilen İlyada ve Odysseia destanlarının yazarı veya derleyicisi olduğu kabul edilmektedir.
TARİHİN İLK GÜZELLİK YARIŞMASI BU DAĞDA OLDU
Mitolojide efsanelere ev sahipliği yapan milli parkımız Kazdağı Hera, Afrodit ve Athena’nın aralarında bulunduğu ilk güzellik yarışmasına ev sahipliği yapmıştır. Yarışmanın kazananı ise elbette günümüzde Afrodit kadar güzelsin denilmesinden yola çıkılarak birinciliği Afrodit kazanmıştır.
Öte yandan Kazdağı bereketli toprakları güzelliyle birçok devlete ev sahipliği yapmış. Zenginliklerinden ötürü hep saldırıya uğramış düşünsenize kimler gelmiş kimler geçmiş, Yunan mitolojisine göre Kral Priamos’un dağda ölüme terk ettiği oğlu Paris bir ana ayı tarafından emzirerek büyütülür. Paris çok da yakışıklı olur sonrasında işte o tarihin ilk güzellik yarışmasında Zeus tarafından hakem tayin edilir. İşte Troya savaşlarına uzanan serüven burada başlamış olur. Paris’in güzellik yarışmasında ki hakemliğine dünyanın ilk rüşvet olayı damga vurur. Hera, Athena ve Afrodit sırasıyla Paris’e birincilik için rüşvette bulunur. Rivayete göre Hera, Asya ve Avrupa krallığını, Athena savaşta dünyanın en büyük yiğidi olmayı ve insanüstü aklı vaat eder. Ama aşk yüzyıllardır erkeklerin aklını yerinden almaya yemin etmiştir ki Afrodit ise dünyanın en güzel kadınının aşkını teklif eder. Biz erkeklerin kadın düşkünlüğü ve buna olan zayıflığı işe mitolojiye kadar uzanır ve Paris ellinin tersiyle diğer iki kadının söylediklerini elinin tersiyle iter ve Afrodit’i birinci seçer.
TROYA SAVAŞININ TOHUMLARI BURADA ATILDI
Paris’in Afrodit’i güzellik yarışmasında birinci seçmesinden sonra tarihi Troya savaşı patlak verecektir. Afrodit vaat ettiği dünyanın en güzel kadınını Paris’e aşık eder. Kimdi bu kadın nasıl bir güzelliktir de onun yüzünden mitolojik bir dönemde bir çağ kapanır bir çağ açılır. Elbette Sparta Kralı Menelaos’un karısı Helen’dir. Truvalı Paris Yunanlı Helen’i kaçırır sonrasında Truva’yı on yıl sürecek olan bir savaşın içine sokmuş olur. Kaçırılma olayından sonra kendilerine hakaret edildiğini düşünen Yunanlılar tabiri caizse namus kavgasına yeltenmiş Kral Menelaus ve kardeşi Miken Kralı Agamemnon önderliğinde savaş baltalarını gömdükleri topraktan çıkararak Aka ordusu önderliğinde Truva’ya sefer düzenleyerek karısı Helen’in iade edilmesini ve bu olay sonrasında Truvalıların kendilerine tazminat ödemesini isterler. Truvalı Paris ve Truvalılar elbette bu teklife olumsuz yanıt verir savaş da başlamış olur. Savaş 10 yıl sürer bu süre de Truva konum olarak savunulması kolay hakim bir yerleşime sahip kuvvetli ve güçlü yapısı olmasından dolayı Akalar tarafından fethi edilemez. Tabiri caizse tarihin ilk ali cengiz oyunu bu savaşta gerçekleşir. Akalar savaşarak fetih edilemeyecek olduğunu düşündükleri Truva’yı hileyle ele geçirme planları yaparlar bu planlar kapsamında Odysseus Truva atı fikrini öne sürer. Peki neydir bu Truva atı plan nasıl işleyecekti.
O dönemlerde bu şeytanın aklına nasıl gelebildi. Aka ordusu bir tahta at yapar ve içerisine akıl almayacak bir şekilde bir grup asker yerleştirir sonrasında barış nişanesi olarak Akalılar bu atı Truvalılara hediye eder. Truvalılar atı şehirlerine soktuğu an savaşı kaybetmiş ve bir çağ kapanıp bir çağ açılmıştır. Bu antik kent Çanakkale merkez ilçesini bağlı Tevfikiye köyünün batısında, “Hisarlık Tepesi” nde bulunur. Gezi planlarınızda bu yeri de es geçmeyin görülmesi gereken bir yapı ve tarih unutmayın dünya mirası…
Sevgiyle kalın….