(Clickbait)
Son dönemlerde sıkça rastladığımız bir kavram ; demagoji. TDK’nin sözlüğüne bakarsak laf cambazlığı demektir. Bu kavram daha çok siyaset için kullanılan bir kavramdır. Halkın korkularından, arzularından yararlanılarak yapılan siyasi destek arayışıdır. Daha çok sömürü için kullanılır. Ayrıca bunu yapan kişiye de demagog denir. Demagogların başvurduğu bazı yöntemler vardır. Bakalım o yöntemler neymiş.
İlk olarak biz 11 yöntemden bahsedeceğiz. Sırayla başlıyorum.
-
Günah keçisi bulmak: Halkın yaşadığı eksiklikleri başka bir devlete, kişiye, dini gruba mal etmektir. Burda yapılan şey ‘onlar’ ve ‘biz’ ayrımı yaratmak veya varolan ayrımı derinleştirmektir.
-
Korkuları derinleştirmek: Korkuları halkın içinde yer ettirir ve sonra çözeceğine inandırır. Onların korkularını derinleştirir.
-
Yalan söylemek: İnsanlara duymak istediklerini veya onları en çok heyecanlandıracak şeyleri söyleyerek duygularını harekete geçirmeyi ve bu şekilde oy kazanmayı umarlar.
-
Hatiplik ve kişisel karizma: Konuşma yaparken ses tonlarına, el hareketlerine dikkat ederler. Bu sayede kişisel bir karizma yaratırlar. Bu halkın gözünde onlar için bir değer biçer. (Hayranlık uyandırmak amaçtır.)
-
Rakibini zayıflık ve ihanet ile suçlama: Demagog insanlar rakibini zayıf, başarısız ve beceriksiz göstermeye çalışır ve sürekli tekrarlarlar. Bu durum sandığa gelindiğinde halkın beyninde bu rakibi güçsüz kılar.
-
İmkansızı vaat etmek: Bu da insanlara umut verir hemde hiç gerçekleşmeyecek umutlar. Belki de 18-19 sene boyunca umut verir!
-
Rakibe şiddet ve yıldırma: Tamamen gözdağı vermek içindir.
-
Rakibe hakaret ve alay: Bu yöntem de kendilerini güçlü göstermek için kullandıkları bir yöntemdir.
-
Kabalık
-
Halk adamıcılık oynamak: Halktan biri olduğunu söylemek fakat günün sonunda korumalı araçlara binmek, saraylarda oturmak demektir (ben öyle düşünüyorum sonuçta bu ülkede insanları az yemeye iterlerken 3 farklı bakanımız 3 farklı jet ile aynı şehire gidiyorlar.)
-
Medyaya saldırmak: Bu gündem değiştirmek için sıkça yapılan bir şeydir. Eğer istemedikleri bir şey konu yapılıyorsa yayıncıyı suçlarlar ve bu sayede gündem o konudan yayımı yapan firmanın güvenirliğine döner.
-
Sürekli tekrarlamak: Diğer maddede de bahsetmiştim. Bu yöntem insanların beyninde yer etmesi için kullanılır. Hatta Nazi Propaganda Bakanı Joseph Gabbels der ki :
Bir şeyi ne kadar tekrarlarsanız insanlar ona o kadar fazla inanırlar.
Arkadaşlar ben bu gibi şeylerin ülkemizde fazlasıyla yapıldığını düşünüyorum. Hatta bunlara ek olarak işi farklı olan insanların da siyasete (saçma bir konnumda ve şekilde) karıştığını düşünüyorum. Hatta buna örnek de verebilirim. Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank‘ın teknolojiyle ilgisi olmayan bir haberde kendi tarafında olduğu partiyi savunduğunu görmüştüm ve bana fazlasıyla saçma gelmişti. Tarafsız bakanlar, yöneticiler olmasının ülkemiz açısından daha iyi olacağını düşünüyorum.
Ayrıca şu başlıkta bahsettiğim Adolf Hitler konusuna da değinelim. 1. Dünya Savaşı sonrası Almanya’nın yaşadığı problemleri Adolf Hitler‘in Yahudilere yüklemesi Adolf Hitler’in demagog olduğunun göstergelerinden biridir.
Sizin de görüşlerinizi yorumlarda okumak isterim 🙂