Türkiye’de YouTuber Olmak: Arkadaşlar Kanalıma Hoş Geldiniz!

youtuber olmak

Türkiye’de YouTuber Olmak: Arkadaşlar Kanalıma Hoş Geldiniz!

Öncelikle “Merhaba arkadaşlar kanalıma hoş geldiniz! Abone olmayı kesinlikle ama kesinlikle unutmayın! Like butonunu hep birlikte kıralım haydi o zaman hobareyyy!!” gibi klişe nidalarla başlamak isterdim fakat burası ne yazık ki Youtube değil. Burası kooplog! Her şeyin bir yeri, zamanı var. Lütfen. Rica ederim.

Bu yüzden yazımda Youtube’ta işleyişi merak eden, bu konuya ilgisi olan arkadaşları bilgilendirmek amacıyla elimden geldiğince “Türkiye’de Youtuber olmak nedir? Nasıl olunur?” konu başlığını elimden geldiğince açıklamaya çalışacağım. Buyrun o halde başlayalım.

Telefon Kamerasıyla YouTuber Olmak

İsviçre’de yapılan bir araştırmaya göre -yalan, yok öyle bir şey ben uydurdum- Türkiye’de Youtube’ta kanal açıp kısa sürede zengin olacağını sanan birçok genç arkadaşımızın internette “EN ÇOK KAZANAN 20 YOUTUBER” listelerini araştırdığı ortaya çıkmış. O listelerde çıkan kanallardaki milyonlarca defa tıklanmış videoları teker teker izleyip “Yaaa bunu ben de gözüm kapalı yaparım, daha doğru düzgün bile konuşamıyorlar. Nerede ulan benim kameram ?! ANNEEEEEE!!” Dediğini duyar gibiyim. Peki bunları neden anlatıyorum? Çünkü ben de o araştırmaları yapıp gaza gelenlerdenim… Siz, siz olun hemen gaza gelmeyin.  Not: Telefon kamerası da iş görüyor, boşuna annenizi uğraştırmayın.

Evet her meslekte olduğu gibi Youtube’ta da en çok abonesi olan kanallar çok ciddi miktarlarda para kazanıyorlar. Ama bu işe her başlayan parayı kıracak, ana gelir kaynağı Youtube olacak diye bir şey yok. Biliyorum. Ben de üzgünüm. Biliyorsunuz ki Messi ve Ronaldo’dan bir tane var… (Fakat Messi daha iyi. Neyse bu konuyu tartışmayalım.)

Üzülerek söylüyorum ki, o dönem ne yazık ki bitti. Yazıyı okumaya devam etmeden isterseniz bir bardak soğuk su için, öyle devam edelim.

İçtiniz mi? İçmediniz… Tamam o halde. Şimdi içmeseniz de, günde en az 2 litre içmeyi ihmal etmeyin.

YouTube’un Başarı Serüveni

Önceden bu platform küçük bir su birikintisi, bir tatlı su göletiyken şimdi adeta lebi derya bir içerik okyanusu. Üstelik her gün de binlerce insan video yüklemeye devam ediyor. Siz bu yazıyı okurken, binlercesi yüklendi bile.

Bitcoin gibi bu işi kurulduğu yıllarda keşfedip, şimdiki gibi popülerleşmeden içerik üreticiliğine başlayanlar şu an yüz binler hatta milyonlarca aboneye sahip ve bu işten hatırı sayılır miktarlar kazanıyorlar, evet doğru. Ama dediğim gibi herkes değil.

Eğer benim gibi bu işe son dönemde gönül verdiyseniz, işimiz bir hayli zorlaştı. Epey bir sabırla ve özveriyle devam etmek gerekiyor. Çünkü düzenli olarak yaratıcı ve ilgi çekici videolar çekmek hiç de kolay bir iş değil. Tabii yaratıcı içerikten bahsettiğim “KÜVETTE YEŞİL SLİME YAPIP EVİ ATEŞE VERDİM ZAA!!!” Konseptli videolar çekmek istiyorsanız, siz üzerinize alınmayın. Bahsettiğim siz değilsiniz.

Televizyon Vs. YouTube

Günümüzde televizyon da eski popülerliğini kaybettiği için ana akım medyada ünlü olan televizyon programları, diziler, akşam talkshowları, fragmanlar ve bunun gibi birçok medya kanalı da milyon dolarlık prodüksiyona sahip içeriklerini yavaş yavaş Youtube ve onun gibi diğer platformlara yüklemeye başladılar.

Yani rekabet ettiklerimiz sadece bizim gibi bireysel emekleriyle içerik üretmeye çalışan kişiler değil, arkalarında onlarca ekibi olan milyon dolarlık projeler de artık işin içinde. Ayrıca Türkçe videolar paylaşarak Dünya’nın büyük bir kısmındaki izleyici kitlesini de elemine etmiş oluyoruz. Yani ana hedef kitlemiz Türkçe konuşan nüfus. Bu sebepten Dünya genelinde en fazla abonesi olan kanallar Amerika veya Avrupa’da.

Ama bunlar bizi demoralize etmeli mi? Bence etmesin. Kıymetli bir iş paylaşılıyorsa, ulaşmasını istediğiniz hedef kitleye er ya da geç bulacaktır.

Saydıklarım kulağa olumsuz gibi geliyor olabilir ama bu demek değil ki artık kimse kanal açmasın, kimse içerik üretmesin. Bu platformda sivrilmek, bir yerlere sahip olmak ve kendi çekirdek kitleni yaratarak para kazanmak için gerçekten orijinal içerik fikirlerine sahip olmak gerekiyor. Hatta bu bile tek başına yeterli değil, düzenli paylaşım yapmak gerekiyor.

YouTube’a Düzenli İçerik Yükleyin!

Unutmayın, Youtube’a ne kadar düzenli ve planlı içerik yüklerseniz sizin kanalınızı o kadar çok kişiye ulaşmasını sağlıyor. Yani ne kadar köfte o kadar ekmek… Algoritma bu şekilde çalışıyor.

YouTuber Olmak İsteyenlere Tavsiye

Size verebileceğim tek tavsiye, ne yapmayı sevdiğinize karar verin. Çünkü Youtube size ne isterseniz olabileceğiniz ve bunu maddiyata çevirebileceğini bir platform sunuyor. Bunu unutmayın.

Karar verdikten sonra yapacağınız tek şey üretmeye başlamak. Yaptıkça yaptıkça kendi tarzınızı, video stilinizi bulmaya ve doğru kitleyle etkileşime geçmeye başlayacaksınız.  Neden videolarım çok az izleniyor? Aylardır video yüklüyorum hala kanalım yüz binlere ulaşmadı? diye de hayıflanmayın. Yukarıda saydığım sebepler yüzünden artık işimiz çok daha zor. Ondan pes etmek yok!

Artık kanala abone olun.

Sevgiler.

denizhan-haznedar
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Tüm Gerçekliği ile Çölyak Hastalığı

Tüm Gerçekliği ile Çölyak Hastalığı

Sonraki
YouTube Dünyasının ”Gerçek” Kadını: Gözde Tezer

YouTube Dünyasının ”Gerçek” Kadını: Gözde Tezer

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.