Kendi meyve ve sebzelerinizi yetiştirmek son derece zevkli ve insanı negatif enerjisinden kurtaran bir uğraştır. Minicik fidelerin büyüyüp serpildiğini görmek, ilk ürünleri toplamak insanın stresten uzaklaşmasını sağlar. İlk başta birkaç domates, biber fidesi ile başlayan serüven, kenara köşeye nane, maydonoz gibi taze baharatlar ekilmesi ile devam eder. Bu uğraş sonunda ürünlerinizi kendi ellerinizle toplayıp sevdiklerinizle paylaşmak ise paha biçilemez bir keyiftir ve bahçeciliğin vazgeçilmez bir hobi haline gelmesine neden olur.
Eğer sizler de kendi meyve, sebze ve taze baharatlarınızı toplamak ve bu keyfin tadına varmak istiyorsanız, sahip olduğunuz bahçenizi ya da onun bir kısmını hobi bahçesine çevirebilirsiniz. Kendinize ait bir bahçeniz yoksa, hobi bahçeciği için özel olarak ayrılmış bir alandan kiralama yapabilirsiniz. Hiç olmadı, balkonunuzda saksılar içerisinde dahi bazı ürünleri kolaylıkla yetirştirebilirsiniz. Bitkilere vereceğiniz biraz güneş ışığı ve biraz suyun ne denli eli açık bir şekilde geri döndüğünü görünce toprağa olan saygınız da artacak.
Ne büyüklükte olmalı?
Bir hobi bahçesi oluşturmadan önce bu bahçesinin büyüklüğü konusunda karar vermeniz gerekmektedir. Bunun belirlenmesi için de üretilen sebzelerin kaç kişinin tüketimi için olduğunu, sebzelerin sadece taze olarak mı tüketileceği yoksa ilerisi için de saklanacak saklanmayacağı ve bu iş için yeterli gücünüz ve imkanınızın olup olmadığını hesaba katmanız gerekmektedir. Kendi gücümüzü aşacak ve işkence halibe gelecek işlerin içine girmemek ve ihtiyaçtan fazla üretim yapmamak için bu soruların cevabını bilmeniz gerekmekte.
Planlamanızı yapın, toprağı hazırlayın
Ekim yapacağınız toprağın yumuşak , su tutma kapasitesinin yüksek ve besince zengin olması gerekmektedir. Ayrıca zeminin iyi drenajlı olması da çok önemlidir. Zemin düz veya çok hafif eğimli olmalıdır, eğer olması gerektiğinden daha fazla eğim varsa teraslama yapmak gerekmektedir. Planlamanızı yaparken özellikle gübreleme, ekim ve ilaçlama zamanlarına büyük önem vermeniz gerekmektedir, bu üçü de iyi ürün alabilmek için zaruridir. Yaz sebzeleri ekecekseniz, baharda toprağı havalandırmalı, gübrelemeli, yabani otlardan arındırmalısınız. En erken Nisan ayında yani hava 15 santigrat dereceyi bulunca ekim yapmaya başlayabilirsiniz. Kış sebzeleri ise sonbahar itibarıyla ekilebilir.