KonMari Metodu ile Dolaplarını Düzenle!..

İçinde bulunduğumuz karantina günleri hayatımızı düzene sokmak için aslında bulunmaz bir fırsat olabilir.

Müthiş bir tüketim çılgınlığının ortasında yaşadığımız bu çağın getirilerinden biri de satın alıp, bir kez bile kullanmadığımız eşyalarla adeta bir depoya dönüşen evlerimiz.

Peki bu kadar dağınık olan evlerin içinde huzurlu ve rahat bir yaşam sürdürebilmek mümkün mü?

KonMari metoduyla dolaplarını düzenle! 

İsmini Japon yazar Marie Kondo’ dan alan KonMari metodu nedir?

Konmari yönteminin odağında, daha az eşyanın daha mutlu ve kaliteli bir yaşam anlamına geldiği fikri yatıyor. Bu yönteme göre, evdeki her eşya bir amaca hizmet ediyor veya bize iyi bir duyguyu çağrıştırıyor olmalı. Bir başka deyişle, evlerimizin içinde işlevini kaybetmiş veya bize olumsuz bir enerji yayan hiçbir eşyaya yer vermememiz gerekiyor.

KonMari yöntemi, her ne kadar ev düzenleme sanatı olarak açıklansa da aslında hayatın tüm alanlarına uygulanabilecek bir felseye de sahip. Bu doğrultuda evinizi düzenlemenin yanı sıra dilerseniz insan ilişkilerinizi de bu metoda göre yeniden ele alıp perspektifinizi genişletebilirsiniz.

Konmari’nin felsefesine göre akıllı bir düzen için aynı kategori altında toplanan eşyalar bir araya getirilir ve bir sene gibi bir süre zarfında kullanılmayan her şey evden ve elden çıkartılır. Ancak bir şeylere karar vermeden önce 5 pratik düzen adımını gözden geçirin:

ATMAYI DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ ŞEYİ ELİNİZE ALIN VE DUYGUSAL BAĞ KURUP KURMADIĞINIZA BAKIN *

Atmayı düşündüğünüz şeyleri önce elinize alın ve sizi mutlu edip etmediğine, duygusal bir bağ kurup kurmadığınıza bakın. Cevabınız evetse saklayın, hayırsa atın ya da verin. Ancak bu yöntem kimilerinde doğru işlemeyebilir. Mesela hiçbir bağ kuramadığınız ama sırf gerekli olduğu için duran klozet fırçası gibi. Eğer bu yöntem sizde işe yaramıyorsa kendinize “Bu gerçekten güzel mi, işe yarar mı?” veya “mağazada görürsem, hemen satın almak ister miyim?” gibi farklı bir sorular sorun.

DÜZEN PLANI OLMADAN HAREKETE GEÇMEYİN *

Belli bir düzen planı olmadan harekete geçmeyin. Çünkü gelişigüzel yapacağınız her temizlik size iki katı eziyet ve zaman kaybı olarak geri döner. Uzun süredir büyük bir temizlik yapmadıysanız, buna birkaç gün ayırın, öncesinde dinlenin ve dikkatinizin dağılmamasını sağlayın. Çocuğunuz ya da evcil hayvanınız varsa, evde olmamalarını sağlayın.

BÜYÜK GENEL TEMİZLİK İLE GÜNLÜK TOPLAMA ARASINDA AYRIM VAR *

Bireysel ihtiyaçlarınız veya yaşam tarzınız Konmari metodu gibi pratik bir düzen planına uygun değilse, kendinize göre bir plan da yapabilirsiniz. Bir kez doğru şekilde yaptığınız temizlik ve sağladığınız düzen sayesinde bir daha toparlanmak zorunda kalmazsınız. Ancak büyük ve genel temizlik ile günlük toplama arasında bir ayrım yapmak gerekiyor. Daha az eşya ile yaşamaya başladığınızda, kalabalık ve dağınıklığa tahammül etmeniz zorlaşır. Biriken faturaları elemek, kumanda, dergi ve kitapları alındıkları raflara geri koymak gibi günlük düzen akışı aslında sizi gereksizce alışveriş yapmaktan alıkoyarak düzenli bir yaşama teşvik eder.

KÜÇÜK ADIMLARLA DEĞİL, BİR KEREDE TOPLAYIN *

Konmari yöntemi, her şeyi küçük adımlarla değil, bir kerede toplamayı vurguluyor. Tüm alanı tek bir hamlede temizleyip toplayarak düzeni bir kez sağladıktan sonra eski, darmadağın evinize asla geri dönmezsiniz. Ancak düzen sağlamak her gün yapılan bir angarya değil, özel bir zaman ayrılması gereken bir iştir.

KATEGORİLERE AYIRARAK TOPLAYIN *

Doğru bir düzen sağlamak için önce gardırobu, ardından şifonyeri ve daha sonra da çekmeceleri ayırmak büyük bir hata olabilir. Belli kategorilere ayırarak toplamak, birden fazla yerde depolanan eşyaların yerini değiştirirken ortaya çıkacak karmaşayı önler.

KONMARİ FELSEFESİNE GÖRE ÇIKIŞ NOKTANIZ NE OLMALI? *

Düzenlerken çıkış noktanız, benzer öğelerin birlikte durması, depolama alanlarının dağılmaması ve hiçbir şeyi gerekmedikçe biriktirmemek olmalı.

https://www.themagger.com/marie-kondo-konmari-yontemi-netflix/

https://www.milliyet.com.tr/evdekal/konmari-metoduyla-dolaplarinizi-duzenleyin-6191024

https://www.evimdergisi.com.tr/konmari-felsefesine-gore-cogu-eve-uyarlanabilecek-pratik-duzen-hileleri/

https://www.dogtas.com/konmari

 

Gri Mavi
GRİ MAVİ
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
ELEDİM ARKADAŞLARIMI AMA YALNIZ DEĞİLİM

ELEDİM ARKADAŞLARIMI AMA YALNIZ DEĞİLİM

Sonraki
Sanal Dünya "Arkadaşlıkları"

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.