Çin medyasında çıkan “Kazakistan neden Çin’e geri dönmek istiyor?” “Kırgızistan Bağımsızlık kazandıktan sonra neden Çin’e geri dönmedi?”Çin medyasında Tacikistan’ın Pamir bölgesinin Çin toprakları olduğunu ve Çin’e geri verilmesi gerektiği başlıklı makaleler ÇKP’nin desteğiyle çıkan makalelerdir Çin resmi görüşünü ifade eder. Çin’de İfade özgürlüğü, basın özgürlüğü yoktur.Bu makaleler ÇKP’nin direktifle yazılan yazılardır. Bilimsel dayanağı yoktur.Çin’de kurulan 25 hanedanın 4’ü Türkistan coğrafyasının içinde yer aldığı Merkezi Asyayı işgal etmişti. Bu 4 hanedan, Çin tarihinin en güçlü olan Han Sülâlesi, Tang Sülâlesi, Moğol Yuan Sülâlesi ve Mançu Sülâlesi’dir.
Bu hanedanlar döneminin Asya’nın ve Dünyanın ekonomik üretim gücü bakımından dünyanın en büyük güçleri sayılırdı. Bugünkü Çinin Batı Türkistan cumhuriyetlerindeki toprak iddiasının arka planında yatan gerçek Çin’in Batı Türkistan’a doğru genişleyeceği ya da Çin’in Merkezi Asya’yı elinde tutarsa, yükselen güç olacağı stratejisine dayanır.. Tarihte Çin’in Türkistan’da işgalleri kalıcı olmadığı gibi, bu bölgede Çin, kendi kültürünün izlerini de bırakamamıştır. Han Sülâlesi döneminde bölge halkının ayaklanması, Tang Sülâlesi döneminde Türkler ve Arapların karşı koyması, Yuan Sülâlesi döneminde Çağatay devletinin bağımsızlığı ve devamında Timur devletinin Büyük Türkistan’ı içine alan Merkezi Asya’ya hâkim olması ve Mançu Sülâlesi döneminde de Rusya’nın Merkezi Asya’yı işgal etmesi sonucunda Çin, bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştır. 1884 yılından sonra da Merkezi Asya, tam anlamıyla ikiye bölünerek Rusya ile Çin hâkimiyeti tarafından paylaşılmıştır.
Unutmayın ki ! Çin, tarihte olduğu- gibi çıkarlarına göre kapsamlı politikaları tespit etmiştir.Bugün Güvenlik açısından Merkezi Asya bölgesi, Çin’in Doğu Türkistan bölgesi ile hemhudut olduğu için ülke güvenliğini doğrudan ilgilendirmektedir.Çinin ÇKP’nin desteğiyle “Kazakistan neden Çin’e geri dönmek istiyor?” “Kırgızistan Bağımsızlık kazandıktan sonra neden Çin’e geri dönmedi?” başlıklı makalelerle test etmek istediği Batı Türkistan’daki kendisine karşı olan grupların gücünü ölçmek sonra bu ülkelerdeki Çin lobisine hizmet veren vekiller ,yöneticiler vasıtasıyla kendisine karşı olan grupları pasifize etmektır.
Kazakistan’da güçlü bir Çin lobisi vardır .Bu lobi Kazakistan’ın Çin’de eğitim gören Uygur asıllı eski Başbakanı Karim Masimov, Kazak ekonomisinin üçte birini kontrol eden Avrasya Grubu başkanı Alexander Mashkevich ve Kazakistan’ın en büyük bakır üreticisi olan olan Kazakmis şirketi sahibi Vladimir Kim gibi Çin ile büyük ticaret ilişkileri olan oligarklar’la Kazakistan meclisinde bulunan Çin’le işbirliğini savunan mankurt bazı politikacılardan oluşuyor.
Kazakistan’da faaliyet gösteren (Atayurt) İnsan hakları derneği Çin işgalindeki Doğu Türkistan’da zulüm gören Uygur,Kazak..vs haklarını savunan bir dernekti Kazakistan yönetimi Çine karşı oluşan milliyetçi duyguları törpülemek için bu derneğin başkanı Serikcan Bilaşoğlunu ve birçok üyesini tutuklayıp hapsetti, Sonra Serikcan Bilaşoğlunu serbest bıraktı, derneğin faaliyetlerine yasaklama getirdi.
ÇKP destekli Çin medyasında 8 Nisan 2020 tarihinde “suhu.com” sitesinde “Kazakistan niye Çin’e geri dönmek için sabırsızlanıyor?” başlıklı bir yazı yayınlanmıştır.
Yazıda Tang (7.yy) devrinde Yedisu bölgesinde doğmuş 5 yaşında Çin’ e göçmüş bir ailenin çocuğu olan ve Çin klasiklerinde en meşhur şair olarak yer alan ( Li Bai ) Libay’ e atıfta bulunulmakta, Kazakistan’ın doğuşu ve bağımsızlık tarihi “Kazakistan Ruslar tarafından işgal edilmiş bir Çin toprağıdır” mantığıyla yorumlanmaktadır.
Bazı araştırmalara göre Çin’in Şian (Xi’an) Şehrinin Qujiang Yeni Bölgesinde 7 Ocak 2019’dan beri faaliyette olan “Crayon Network Stüdyosu” adlı sitede kısa süre önce “XX Ülkesi Çin’e Neden Geri Dönmek İstiyor?” Ve “Bir Ülke Neden Çin’den Bağımsız Oluyor” gibi başlıklarda yaklaşık 30 makalenin yayınladığı ortaya çıkmıştır.
Çin’in en büyük mobil içerik platformlarından, 750 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip olan Pekin merkezli Toutiao.com isimli internet sitesinde, “Kırgızistan Bağımsızlık kazandıktan sonra neden Çin’e geri dönmedi?” başlığını taşıyan bir makale yayımlandı. Makalede, Kırgizistan’ın, Han Hanedanlığı döneminde Çin’in bir parçası olduğu ancak bölgenin sonradan Çarlık Rusyası’nın hakimiyetine geçtiği bilgisi veriliyor.
Kırgızistan’da da Aralık 2018’de 40 Çoro (40 Batır) adlı sivil toplum hareketinin organizasyonu ile gençler başkent Bişkek’te Çin büyükelçiliği, Çin şirketlerinin ofisleri ve Hükümet Konağı önünde günlerce protestolar yaptı.17 Ocak 2019’da Bişkek merkez meydanında toplanan kalabalık, Çin vatandaşlarının ülkeye yasa dışı girişine karşı miting düzenlenmişti. Göstericiler, Çinlilerin Kırgızistan’da vatandaşlık alması ve Çinli şirketlerin ülkeye kaçak Çinli işçi taşımasına tepki göstermişti. Ayrıca, aynı dönemde, Kırgızistan’ın Narın şehrinin Atbaşı ilçesinde yer alan Çinli firmaya ait lojistik merkezinin kurulmasına yerel halktan tepki yağmıştı.
Kırgızistan, ülkenin toplam dış borcunun %43’ü olduğuna inanılan Çin Exim Bankasından 1.7 milyar dolar borç aldı. Kazakistan söz konusu olduğunda ise, Çin enerji sektöründe büyük bir role sahip. Bu sebeplerden dolayı, Kırgızistan ve Kazakistan’ın mali açıdan Çin’e karşı ”savunmasız” olduğu bir gerçek
Çin medyası Tacikistan’ın Pamir bölgesinin Çin toprakları olduğunu ve Çin’e geri verilmesi gerektiğini iddia etti.
Amerika merkezli Jamestown Vakfı’nın web sitesinde yayınlanan bir makaleye göre, Çinli tanınan tarihçi Chau Yaolu’nun Tacikistan’daki Pamir bölgesi hakkında son zamanlarda Çin devlet medyasında birkaç makalesi yayınlanmış olup makalesinde Pamir tepesinin Çin toprakları olduğunu ve Tacikistan’ın bu toprakları şimdi veya gelecekte Çin’e iade etmesi gerektiği taleplerine yer veriliyordu.
Çin yavaş Merkezi Asya ülkelerinden toprak almaya başladı .Bunun göstergesi Tacikistandır.Tacik Asia Plus ajansınca verilen haberde Çinin Ulusal Bayramının kutlandığı 1 Ekim öncesinde, Tacikistan’ın topraklarının binde 7’sine tekabül eden bin 158 kilometrekarelik bölgenin Çin’e, iki ülke silahlı kuvvetlerinin de hazır bulunduğu bir törenle devredildiği bildirildi.
Tacikistan Parlamentosu, 12 Ocak’ta, iki ülke arasında 19. yüzyıldan bu yana tartışmalı olan 28,5 bin kilometrekare toprağın yüzde 3’ünü Çin’e devreden “sınır çizgisinin tespiti” anlaşmasını onaylayarak, Doğu Pamir bölgesinde Murgab ilçesindeki tartışmalı topraklardan ülke yüzölçümünün binde 7’sine tekabül eden bölgenin Çin’e devredilmesini kabul etmişti.
Tacikistan’ın Mankurt Dışişleri Bakanı Hamrahan Zarifi ülkesinin bir kısım topraklarını Çine vermeyi , Tacikistan diplomasisinin başarısı olarak nitelendirmişti.
Çin’in devlet haritalarında Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Afganistan’ın bir kısmı Çin toprağı olarak gösterilmesi. Çin medyasında çıkan “Kazakistan neden Çin’e geri dönmek istiyor?” “Kırgızistan Bağımsızlık kazandıktan sonra neden Çin’e geri dönmedi?” başlıklı makaleler Çinin gelecekte yapacağı birtakım planları şimdiden itibaren nabız yoklama yavaş yavaş alıştırmak için yapılan alıştırmalardır. Bunu Çin uzmanlar söylüyor. Çinin tarihsel emperyal vizyonunu yansıtan18. ve 19. yüzyılda çizilmiş haritalar mevcut. Tüm bunlar şunu gösteriyor ki Çin Batı Türkistan ülkeleri emperyalist tehlikedir. Eskiden dağıtılan o haritalar devletin. Bu türden devletin kontrolündeki uzmanların, milliyetçi Çinlilerin devletle ilintili olanların ortaya attığı iddialardır. Çin’de devletin haberi olmadan hiçbir şey olmaz.”
Çinin toprak talep ettiği 5 Batı Türkistan cumhuriyetinin halkın büyük bölümü Türk asıllı, Sünni Müslüman’dır. Bölgede siyasal ve ekonomik nüfuz alanını genişletme hedefindeki Çin’in bu ülkelere yönelik kültürel çalışmaları da son yıllarda ciddi bir artış göstermiştir. Örneğin 2010 yılında Doğu Türkistan’ın Urumçi şehrinde Çin Eğitim Bakanlığı kontrolü altında Hanban ajansına bağlı büyük bir merkez kurulmuştur. Bu merkez hem Doğu Türkistan içinde hem de tüm Merkezi Asya bölgesinde Çin dili ve kültürünün yaygınlaştırılması faaliyetlerini yönetmektedir. Ajans, Çin üniversiteleri ile diğer ülkelerdeki üniversiteler arasında koordinasyonu sağlayarak Konfüçyüs Enstitüleri kurmakta ve bu merkezlerde dil ve kültür eğitimi vermektedir. Bu ajans son dört senede Kazakistan’da beş, Kırgızistan’da iki, Özbekistan’da iki, Tacikistan’da iki enstitü açmıştır. Bu ana merkezlerin 12 de yerel şubesi vardır. Hanban ajansı, Merkezi Asya ülkelerinde meslek kursları ve okullar da açmıştır.
Ajansın faaliyetlerine bağlı olarak da bölgede Çin’in kültürel etkisi giderek artmaktadır. Merkezi Asya ülkelerinde okuyan Çinli öğrenci sayısı yaklaşık 3.000 civarındadır. Buna karşın bu ülkelerden Çin’e okumaya gidenlerin sayısı 30.000’i aşmıştır. Bunların yarısını Kazakistanlı öğrenciler oluşturmaktadır. Ancak burada dikkat çekilmesi gereken husus, eğitim için Çin’e giden Batı Türkistanlı öğrencilerin gerek mesleki eğitimde gerekse yüksek öğretimde kaliteli eğitimden ziyade ileri seviye dil bilgisi ile geri dönüyor olmalarıdır. Bu kişiler, çoğunlukla memleketlerinde faal olan Çin şirketleri ve bağlı kurumlarında çalışmaktan başka alternatif bulamamaktadır.Bunlar Batı Türkistan’daki Türk cumhuriyetlerinde Çinin lobi gücünü oluşturmaktadır.
Çin’in hedefi Türkistan’ı tamamıyla yutmak ve dünyaya hakim olmaktır.
Hedefine doğru bilinçli, planlı bir şekilde yoluna devam ederken önünde bazı engeller vardır, ABD ,Kanada ,Japonya ve AB ülkeleri …
Eskiden Türkiye’de Solcular ve İslamcılar her taşın altından sadece M16, Mossad ve CIA ararlardı. Şimdileri her taşın altından Çin İstihbarat teşkilatı MMS. Hatta çoğu zaman Çin devletinin bizzat kendisi çıkmaktadır.
ÇKP’nin ”Çin Rüyası” nın nihai hedefi Türkistan’ı yutmak, Dünyayı kendi Kolonisi yapmaktır. Gelmekte olan ”sarı tehlike ”büyüktür.