- Dr Özal Dündar’ın Gerçekleştirdiği Quick Tekniği ile Göğüs kemiğinin (İman Tahtası) kesilmesine gerek yok,
Dr Özal Şöyle diyor; Günümüz teknolojisi ile kemik ve kas kesilmesine gerek kalmadan koltuk altından gerçekleştirilecek 6-7 cm’lik kesilerle bypass ameliyatını yapabilmekteyiz. Bu uygulama geçmişte uygulanan yöntemlere nazaran çok daha rahat gerçekleştirilmektedir. Klasik yöntemde yıllardır kalp ameliyatları göğüs ön duvarının kesilerek (iman tahtası, sternum) yapılageldi. Bizim minimal invaziv kalp cerrahisi deneyimlerimiz sonucu geldiğimiz noktada hem kapak ve hem de koroner bypass ameliyatlarını küçük kesilerle kapalı yöntemle yapabilmekteyiz. İlk yıllarda bu tekniği sınırlı sayıda damara uygularken artık çok damar hastalarına da 4, 5 damara kadar yapabilmekteyiz. Bypass ameliyatında kullandığımız meme damarı ki açık kalma oranı en yüksek damardır yine bu kesiden hazırlanıp kullanılmaktadır. Birden fazla bypass gereken durumlarda bacaktan damar alma işlemi de yine kapalı yöntemle yapılmaktadır. Sonuçta yapılan bypass ameliyatının klasik yöntemden farkı sternumun (iman tahtası) kesilmeden bu ameliyatın yapılmasıdır. Her ikisinde de içeride gerçekleştirilen işlemler standarttır. Fakat bu yöntemle hasta ameliyat sonrası yan yatabilmekte elini kolunu rahatça kullanabilmekte ve çok kısa sürede normal yaşama dönebilmektedir. Tabii ki sternum (iman tahtası) kesilmediği için hiçbir iz de olmamaktadır.
Koltuk altı koroner bypass ameliyatında, sol koltuk altından meme çizgisine paralel şekilde 6 cm’lik kesi gerçekleştirilerek, kaburgalar arasından girilerek ameliyat yapılmaktadır. İlk adım olarak açılan küçük delikten bypassta kullandığımız meme damarı hazırlanmaktadır. Meme damarı göğüs duvarının iç tarafında sağlı sollu bulunur. Önce bu damar göğüs duvarından ayrılır ve kalbe bağlanacak hale getirilir. Koltukaltı bypass ameliyatının küçük kesi ile yapılması yanında diğer önemli avantajı ameliyatın çalışan kalpte yapılmasıdır. Bypass yapılırken kalp durdurulmaz, çalışır durumda damar dikilir. Bu elbette ameliyatın hem çok daha fizyolojik şartlarda sürdürülmesini hem de kısa sürmesini sağlamaktadır.
Koltuk altı bypass ameliyatı sonucunda, klasik yöntemlerle gerçekleştirilen kalp ameliyatlarıyla aynı nitelikte başarılı sonuçlar daha az risk faktörü oluşturularak ve daha konforlu şekilde elde edilebilmektedir. Bypass olan hastamızın durumu şu an gayet iyi olup haftaya kadar taburcu olabilmektedir dedi…