DİJİTAL YAŞAM

Çoğu insanın işlerine kolaylık sağlayan, bazı insanların ayak uyduramayıp tökezlediği, kimisinin yıllar öncesine hasret duymasına sebep olan ve Kooplog 23. Hafta yarışması’nın konularından biri: Dijitalleşme. Gerçek bilgilerin kaybolmadan depolanıp kullanılabildiği, iletişimi hızlandıran, bir bilgisayar tarafından okunabilecek şekilde dijital ortama aktarılmasi süreci de diyebilirsiniz siz.

Dijitalleşme Bilgisayar’ın hayatımıza girmesiyle başlamış çok uzun bir süreçtir. Bu süreç ilk insanların çivi ile kemik ve tabletlerin üzerinde eğitim-öğretim, bilgi depolama ve işlem yapmasıyla başlayıp günümüz son teknolojisine kadar uzanan geniş kapsamlı bir süreçtir. Bilgisayar Biliminin kurucusu Alan Mathison Turing ve Bilgisayar Kuramının babası olarak bilinen Cloude Elwood Shannon, Bilgisayar’ın atası sayılabilecek tasarımlara sahiptirler. Turing ve Shannon çalışmalarıyla, programlanabilir bilgisayarların yapılabilmesinin mümkün olduğunu göstererek, hesaplama bilimi ve Bilgisayar biliminde devrim yaşanmasını sağlamışlardır.

1943 yılında Pennsylvania Üniversitesinde John Mauchly ve J. Presper Eckert tarafından yapımına başlanan, 1946 yılında yapımı tamamlanan ENIAC, Dünya üzerinde ilk bilgisayar olarak bilinmektedir. 30 ton ağırlığındaki makine, 10 metreye 15 metrelik bir alanı kaplıyordu. Çalışması için 700 kw’tan daha büyük bir güce ihtiyaç vardı. 17.500 civarında elektron tüpü, 1.500 röle, 70.000 direnç ve 10.000 kondansatörden oluşmuştur.

Bilgisayarların ilk döneminde ” computer” sözcüğü insan hesaplayıcılar için, “calculator” sözcüğü ise bilgisayarlar için kullanılmıştır. Hidden Figures “Gizli Sayılar ” isimli film: NASA’da görev yapan siyahi kadın hesaplayıcıların( Human Computers) öyküsünü anlatmaktadır. Dijital yaşam, Bilgisayar’ın ilk oluşumundan beri hayatımıza dahil olmaktadır.Gerek iş hayatında gerek ev yaşamında gerek kariyer planlarında kullandığımız bilgilerin dijitale aktarılması insanlarla gelecek içinde kolaylık sağlamaktadır. Örneğin limited bir şirket için muhasebe kayıtlarının tutulması, kaydedilmesi ve depolanması hayati öneme sahiptir. Dijital ortama aktarılan bu kayıtların güvenliği ve takibi normale göre daha kolay ve pratik bir şekilde yapılmaktadır. Günümüzde nerdeyse her alanda vazgeçilmez olan Bilgisayar ve Bilgisayarla beraber hayatımıza dahil olan Dijital Yaşam, bizlere kolaylık sunmaya devam ederken yazımı son cümlelerimle sonlandırıyorum.

Dijital yaşam ne kadar ileri giderse gitsin kaybetmememiz gereken değerlerimiz ve unutmamamız gereken insanlığımız var. Bundan bin sene sonrasında bile insanlığımızı kaybetmememiz umuduyla. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Ceren
Subscribe
Bildir
2 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
HAYAT…
Sonraki
Uygur Halkına İhanet Eden Çin Kuklası Seyfettin Aziz

Uygur Halkına İhanet Eden Çin Kuklası Seyfettin Aziz

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.