Sonuçları Tartışmak Mı Yoksa Eyleme Geçmek Mi?

“Artık bitti. Geri de kaldı. Şimdi yeni amaçlara yelken açma vakti.”

Herhangi bir olaya bağlı kalmak, o durumu tartışmak bile zaman kaybı. Hem neyi tartışacağız? Somut olarak geriye alamadığımız o anı. Yani olan oldu bir kereye bağlandı demeyi sevmiyoruz. Eğer nedenlerini sorgulamak olayı değiştirecekse evet. Belki de tartışmalıyız. Peki ya değiştirmeyecekse?

Bahsettiğim durum her şey olabilir. Bardağın kırılması, sınavdan düşük not almanız, hayal kırıklığına uğramanız, işlerin kötüye gitmesi,çok sevdiğiniz birinin size kızması vs. Mesela anneniz size kızdıysa muhtemelen bir halt yemişsinizdir. Onunla tartışmak yerine eğer bu tartışmayı devam ettirmek istiyorsanız ona şu sihirli kelimeyi söyleyebilirsiniz. “Haklısın, özür dilerim.” Hatta onu sevdiğinizi söyleyip ve ona sarılırsanız mükemmel bir kombo yapıp onu rahatlatırsınız. Duygu durumu değişecektir. Artık size söylenmeyi bırakmasına şahit olabilirsiniz. Yani durumu değiştirmek bizim elimizde. İşte bunun farkındalığı. Siz durumun iyi veya kötü bir sonuç olmasını belki belirleyemezsiniz ancak bundan sonra ne yapabiliriz, neleri değiştirebiliriz, hangi seçenek bizi pozitif duruma yaklaştırır diye sorgulayabilirsiniz.

Mesela bir işte başarısız oldun. Ama bu işi başarmayı çok istiyorsun. Öyleyse denemeye ve hatalarla karşılaşmaya devam etmelisin.  Emin ol er ya da geç başarıyı yakalayacaksın. Aksi durumda insanlara aktaracağın tecrübeler onlar için değerli olacaktır. Bunu kullanın. Artık bardak kırıldığında onun neden kırıldığı konusunda birbirinizi suçlamak yerine hemen temizleme işine koyulun. Bir negatif durum diğer bir negatif durumu daha doğurmasın. Birinin ayağına batmasın diye. 

Parzival
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
PARILTILI IŞIKLAR

PARILTILI IŞIKLAR

Sonraki
26 EKİM 2024

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.