Kitle iletişim araçları, günlük dilde radyo, televizyon, gazete, dergi gibi elektronik veya yazılı basın organlarını anlatmak için kullanılan bir terimdir.Geride bıraktığımız sürece baktığımızda , toplumların aydınlanmasında ve sesinin duyurulmasında ,halkın bir olay karşısında reaksiyon göstermesinde basının önemli bir rolü vardır. Bu reaksiyon gerek seçilmişlere , gerekse muhalif olanlara veya bir kurum yada kuruluşa yönelebilir. Ancak burada önemli olan basının büyük kitleler üzerindeki etkisidir.
Bu kitle iletişim araçları arasında televizyon diğerlerinden biraz daha farklıdır. Televizyon, bunlar arasında en etkili olanıdır. Çünkü televizyona erişilebilirlik çok yüksektir. 7 den 70’e herkes kolaylıkla televizyona ulaşabilir. Aynı zamanda bu etkileşim çok büyük bir reklam furyasını da peşinden getirir. Tabiki bu ulaşılabilirlik, beraberinde her kesimden insana hitap eden programların yayınlanmasını da doğurur. İzlenmek istenilen bir programı neredeyse her saat diliminde televizyonlarda bulmak mümkündür. Aynı zamanda televizyonlar eğitim ve haberleşme aracı olarak da kullanılır. Günümüzde yaşanan pandemi sürecinde eğitim maksadıyla kullanılan EBA televizyon kanalları buna en güzel örnektir. Televizyonlarda sadece akademik eğitime yönelik içerikler değil birçok sanat ve spor dallarına yönelik içeriklerde bulunmaktadır.
Televizyonun kitle iletişim araçları arasındaki yeri ve işlevinden bahsettikten sonra yararları ve zararlarından da bahsetmemiz gerekir. Önce yararlarından başlayalım. Televizyon, kişiyi aile bireyleri ile bir araya toplayarak ortak ilgiler oluşmasını sağlar. Bir çocuğun hayal gücünü geliştirken kelime daracığını genişletir. Çocukları düşünmeye teşvik eder. Aile için kültür kaynağı ödevi görür. Ancak televizyonun yararlarının yanısıra zararları da bulunur. Bunlar aşırı beslenme sendromu, yetersiz sosyal ve fiziksel aktivite, obezite, yüksek kolesterol, saldırgan davranışlarda ve korkuda artış, değer yargılarında zayıflama, başa çıkma becerilerinde azalma ve hayal gücü becerilerinde azalmadır.
Televizyonun yararları ve zararları kişiden kişiye değişebilir. Yani bizim televizyonu nasıl kulladığımızla ilgilidir. Televizyonda herhangi bir program izlerken kimse sizden para istemez. Sizden istedikleri sadece zamandır. Bizler bunu farkına vararak sadece zamanımızı ona harcayacak kadar değerli şeyleri izlemeli. Bunları izlerken aşırıya kaçmamalı, sık sık oturduğumuz yerden kalkarak egzersiz yapmalıyız. Böylelikle hem zamanımızı iyi kullanmış oluruz hem de sağlığımızı koruruz.
TELEVİZYON: YARARLARI VE ZARARLARI
Subscribe
Giriş Yap
Yorum yapmak için giriş yapmalısın
0 Yorum