Akademik Kariyer Süreci

Merhaba sevgili gelecek beklentisi içinde tükenenler, gece gündüz ders çalışanlar yer yer çalışmak istemediği fikrine kapılıp bütün bir günü hiçbir şey yapmadan geçirip gece vicdan azabından uyuyamayanlar. Yoğun yorucu bir sürecin içerisinde olduğum bir zamandan geçiyorum ve tabi ki bu süreci böylesine çekilmez hale getiren faktörler ALES, YÖKDİL ve YDS gibi merkezi sınavlardan oluşmaktadır.

Sevgili dostlar, Spartalı’lar diye halka seslenmek istiyorum lakin pandemi ile birlikte olan yoğun çalışma temposu o kadar bile enerji bırakmıyor insanda. Bugün aslında akademik kariyer sürecine değinmek istiyorum. Elbette içinde Yüksek Lisans ve Doktora gibi akademik süreci hayal edinmiş kişiler vardır. Bu süreç nasıl ilerliyor bilmek ister diye düşündüm ve bilgileri bu paylaşım altında derleme kararı aldım.

Lisans eğitiminin ardından ben kampüsün bir parçası olmalıyım, yeni araştırmalar yapmalıyım ve yeryüzüne yeni bir şeyler katmalıyım, adımın başına da Doç, Prof. unvanları da ne güzel yakışır, maaşı da iyiymiş düşüncesinde olan arkadaşlarımıza bu yazım.

Lisans eğitiminden sonra ilk adımınız yüksek lisans sürecidir ve ardından doktora süreci ile devam etmektedir. Master eğitimi alabilmeniz ihtiyaç duyulan şartlar ise bir su bardağı Ales, bir yemek kaşığı Yökdil ve bir tutam lisans ortalamasıdır. Aslında verdiğim ölçüler tam da olarak bu şekilde çünkü gerek doktorada gerekse yüksek lisansta en belirgin faktör Ales’dir. Ales ise kolay görünümlü gerekli özen gösterilmesi gereken temel sınavlardan biridir. Ales 50 sayısal, 50 sözel olmak üzere toplam 100 sorudan oluşmakta ve 150 dk süre verilmektedir.

Ayrıca bu duruma ek olarak almanız gereken bir dil puanı bulunmaktadır. Bu puanı YDS ve Yökdil gibi sınavlarla almanız mümkündür ama sıkı bir çalışma gerektirmektedir benden söylemesi. Yüksek lisans eğitimi için bazı üniversiteler dil şartı ararken bazı üniversiteler için böyle bir şart bulunmamaktadır. Sınava girip 10 puan dahi olmuş olmanız yeterlidir.

Tabi ki burada diğer önemli bir faktör ise sıralamaya girdikten sonra üniversiteler tarafından yapılan bilim sınavlarıdır. Bu sınavlarda ise girmek istediğiniz alana yönelik sorular sorulmaktadır.

İlk blog yazısı için fazlasıyla yazdığımı düşünüyorum. Bundan sonraki yazım sürecinde de sınavlar hakkında hep bilgi ve tecrübelerimi hem de süreci anlatmaya devam edeceğim. Hatta sınavları teker teker ele alıp kaynak önerisi, çalışma önerisi ve birçok öneride bulunmayı hedefliyorum. Sağlıklı günler dilerim esen kalın.

Süperman
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Bu Kadar Acımasızlık Niye
Sonraki
Tarihte'ki Salgın Hastalık

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.