1- Masalın planı oluşturulur.Tema, konu, temel ileti, olay, kişiler, yer, zaman ögeleri belirlenir. Masal; iyiler ve kötüler arasında geçtiği için özellikle kişiler oluşturulurken buna dikkat edilmeli. Olağanüstülükler, masalın özünü oluşturur. Kişiler, yer ve zaman belirlenirken bunlara dikkat edilmeli. Türk halk masallarındaki kişiler kaynaklardan araştırılmalı.
2- Masal, düzyazı (nesir) olarak yazılır.
3- Tekerlemeyle başlanır, olay anlatılırken de anlatıma özgü tekerlemeler kullanılır. Masal, dilek bölümü ile bitirilir.
4- Masalın dilinin basit ve yalın tutulması ve yer yer tekerlemeleri andırır cümleler kullanılması gerekir. Yüklemlerde genellikle –miş’li (öğrenilen, duyulan) geçmiş zaman kipi kullanılır.
FABL YAZMA TEKNİKLERİ
1- Fablin planı oluşturulur. Tema, konu, temel ileti, olay, kişiler, yer, zaman ögeleri belirlenir. Fablde kişiler oluşturulurken kişilerin hayvan, bitki ya da cansız varlıklardan seçilmesi gerekir. Olay, çoğunlukla hayvanlar arasında geçer. İyi ve kötü ahlaklı kişiler seçilir ve kişileri seçmek için de hayvanların davranış özelliklerini de araştırmanız ve buna göre hayvan türü seçmeniz uygun olacaktır. Fablde, öğüt bölümünü unutmayınız, burayı atasözü ya da özdeyiş biçiminde de yazabilirsiniz.
2- Fablinizi mensur (düzyazı) ya da manzum olarak da yazabilirsiniz.
3- Fabllerde geniş ya da öğrenilen geçmiş zaman (-miş) kiplerinden birini kullanabilirsiniz.
4- Fabllerin dili basit ve yalındır. Gereksiz ayrıntılara, betimlemelere yer verilmez.
başarılar dilerim