İnsanlar neden farklılıklara karşı bu kadar tahammülsüzler? Hayat, kısacık bir serüven. Bu serüvende sırf bizden farklılar diye insanları üzmeye, yargılamaya neden ihtiyaç duyuyoruz? Sene 2014. Liseye yeni adım atmışım. Herkes çok mutlu, heyecanlıyken bende garip bir endişe var. Sebebi de gayet açık: “Ya tesettürüme bir şey derlerse?”. Ki endişelendiğim gibi de oldu.
Koridorda beni görüp kötü örnek teşkil ettiğimi söyleyen öğretmenim, yüzüme gülüp arkamdan müdüre “Bu kız neden böyle dersime giriyor?” diyen öğretmenim, teneffüste yanına çağırıp “Bir dahaki dersime bu şekilde giremezsin!” diyen öğretmenim, sabah sırasında tek tesettürlü benken onu çıkar dercesine kafasını işaret eden öğretmenim, kısacası farklılığa tahammülü olmayan öğretmenlerim hepinize teker teker teşekkür ediyorum. (Bunu asla okuyamayacak olsanız, okusanız dahi hatırlamayacak olsanız bile.) Evet, teşekkür ediyorum çünkü sizler bana farklılıklara saygı duymayı öğrettiniz. Teşekkür ediyorum çünkü sizler bana inandığım doğruların arkasında durmayı öğrettiniz. Teşekkür ediyorum çünkü sizler bana insanların ne kadar iki yüzlü olabileceğini öğrettiniz. Beni hayata sizler alıştırdınız. Doğru duydunuz bu yaptığınız iki yüzlülüktü. Bana yönetmelikte böyle yazdığını söyleyip kızdınız, yönetmeliğe aykırı olsa da dar giyinen kız öğrencilere, saç uzatan, küpe takan erkek öğrencilere göz yumdunuz. Ve teşekkür ediyorum yepyeni bir okula geçmeme, harika insanlarla tanışmama vesile oldunuz.
Şimdi sevgili okurlar, bir öğrencinin tesettürünün, makyajının, kılık kıyafetinin beyin fonksiyonlarını yerine getirmede nasıl bir etkisi vardır sorarım size? Cevapları duyar gibiyim. Hiçbir etkisi yoktur değil mi? Peki neden bunlara karışılmakta? Ben buna bir tek cevap bulabiliyorum o da farklılıklara tahammül edemeyişimiz. Herkes tek tip olsun istiyoruz, aynı giyinsin, aynı düşünsün. Şimdi bir düşünelim ya koskoca Dünya’da hep tek tip insan yaşasaydı? Bu çok korkunç olurdu değil mi? Bizler ki hoşgörü imparatorluğu Osmanlı’nın torunlarıyız. Ne zaman bu kadar hoşgörüsüz olduk? Bizden farklıysa kötüdür, bizden farklıysa yaşamamalıdır öyle mi?
Yazımı şu mısrayla tamamlamak istiyorum. MELALİ ANLAMAYAN NESLE AŞİNA DEĞİLİZ. Melali anlayanlardan olmak dileğiyle.