Zeka Tek Başına Yeterli Mi ?

İnsanı diğer canlılardan ayıran  en önemli  özelliklerin başında  akla  ilk  beyin (zeka) gelir. İnsan zekasının  farklı  çeşitleri  vardır. Bu çeşitler  farklı insanlar tarafından  farklı  çeşitlere  ayrılır. Mesela  halk  ağzında  insan zekası zeki  (akıllı) ve kabaca  aptal  olarak  ayrılır. Yapılan  bazı  testler  sonucunda bilimsel  olarakta insan zekası ülke geneline göre ya da dünya geneline göre ölçülür. Örneğin ülke geneline göre alınırsa  ortalamanın üstünde, altında olmak üzere  ve dahi  olarak farklı çeşitlere ayrılır.

Şimdi bu bilgileri  verdiğimize  göre kendi  düşüncelerime geçebilirim. 

İnsan zekasının bilimsel olarak adlanmış  çeşitlerini  açıkcası  ben doğru buluyorum. Ama bence  insan zekası çeşitleri dışında  kişisel  özellikleri açısındanda  ayrılır. Şimdi  bana insan zekasının kişisel özellikle ne alakası  var diyeceksiniz . Bence insan zekası insanı kişisel özelliklerine göre şekillenir.  Mesela örnek  verecek  olursak insan  eğer dahi ama kendini en zeki insan olarak görüyorsa sonradan  sıkıntı  yaşar . Ama eğer  dahi ve kendisini yetersiz  görüyorsa yani  her şeyi yapamadığını  düşünüyorsa  o zaman kendini geliştirir . Şimdi sizlerle beraber zekanın nasıl çeşitlendiğine bakalım .  İlk olarak IQ testindeki  puanlara  bakalım. 

IQ   PUANI              AÇIKLAMASI 

156 VE ÜZERI                                   DAHİ 

140-155 ARASI                                 ÇOK ÜSTÜN ZEKA

126-140 ARASI                                 ÜSTÜN ZEKA 

111-125 ARASI                                 İLERİ ZEKA  

91-110 ARASI                                   NORMAL ZEKA 

76-90 ARASI                                     SINIRDA ZEKA 

51-75 ARASI                                     HAFİF ZEKA GERILIĞI 

26-50 ARASI                                     ORTA DÜZEY ZEKA GERİLİĞİ 

0-25 ARASI                                       AĞIR ZEKA GERİLİĞİ 

 

Sizden ilk olarak IQ testi yapmanızı istiyorum. Sonrada tabloda bulunduğunuz IQ PUANI kısmına bakmanızı daha sonrada AÇIKLAMASI yazılan kısımda bulunan yere bakmanızı istiyorum. Daha sonrasında sizlerle beraber kişisel özelliklerinize göre nasıl ilerleme kaydedeceğinize bakıcaz. 

AĞIR ZEKA GERİLİĞİ , ORTA DÜZEY ZEKA GERİLİĞİ, HAFİF ZEKA GERILIĞI

Bu düzeydeki insanlara  baktığımızda doğuştan ya da sonradan yaşanan  bir sorun nedeniyle oluşan  kalıcı  olduğu  düşünülen  bir zeka sorunu vardır . Bu durumda olan  insanların hastalığını yenmesi  neredeyse imkansızdır.  Bu durumda benimde bu insanların zekalarının  iletlemesinin imkansız  olduğunu düşünüyorum.  Ama ben her zaman imkansız olan şeyin gerçekleşme ihtimalinin olabileceğini düşünürüm. Bu nedenle bu insanlarda zeka geliştirirmenin çok zor olduğunu söylememiz daha doğru olur. 

SINIRDA ZEKA , NORMAL ZEKA

Bu düzeydeki insanların zekaları birbirine çok yakındır. Bu düzeydeki insanlar genellikle zekalarını geliştirmeye meyilli değillerdir. Aralarında zekasını gelìştirmek isteyen çok az miktarda insan vardır . Bu düzeydeki insanlar çoğunlukla havalı olduğunu düşünen,  kendini başka  insanlara beğendirmek isteyen ,utangaç, çalışkan, tembel ,yaramaz, kendisini geliştirmek yerine başka insanların ne gibi hatalar yaptığını veya yararlı ,yararsız  ne yaptığını araştıran ve bunu başka şahıslara yetiştiren halk ağzında ( dedikodu ) yapan vb. özelliklere sahip insanlardan oluşan bir gruptur. Bu grupta kendini geliştirmiş olan kişilerse çalışan  (çalışkan ) olan gruptur.

İLERİ ZEKA , ÜSTÜN ZEKA 

Bu düzeydeki insanların zekaları da birbirine çok yakındır. Bu düzeydeki insanlar genellikle zekalarını geliştirmeye meyillilerdir. Aralarında zekasını gelìştirmek istemeyen çok az miktarda insan vardır. Bu düzeydeki insanlar havalı olduğunu düşünen, zekasının en üst kademede olduğunu düşünen, çalışkan,tembel, yaramaz,utangaç vb. özelliklere sahip insanlardan oluşan bir gruptur. Bu grupta kendini geliştirmiş olan kişilerse çalışan ( çalışkan ) olan gruptur. 

DAHİ, ÇOK ÜSTÜN ZEKA 

Bu düzeydeki insanların zekaları çok üst seviyedir. Bu düzeydeki insanlar neredeyse hepsi zekasını gelìştirmeye meyillidir. Aralarında zekasını gelìştirmeyen kısımın bir bölümü zekasının ileri düzeyde olduğundan haberi yoktur bir bölümünün yeterli imkanlara sahip olmadığından  bir bölümünün ise tembel,yaramaz vb. olduğundan zekasını geliştirmez. Zekasını geliştiren grupta ise bir kısmı başka insanların söylediklerine kulak asmaz ve yapabileceğine inanır ama bir kısmı başkalarının sözlerini umursadığından kaybeder .Bu grupta kendini geliştirmiş olan kişilerse zekası gelìştiren ve başka insanları umursamayanlardır.  

Yazımda ilerleyecek olanların çoğunlukla çalışan ( çalışkan ) olduğundan bahsettim. Ama çalışmanında düzenli ve düzensiz gibi çeşitleri var. O kısmı başka bir yazımda konuşabiliriz. 

Yani      ZEKA TEK BAŞINA ETKILI DEĞILDIR. İNSAN EMEĞİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİDİR . KIŞISEL ÖZELLIKLER İNSANIN EMEK VERİP VERMEDİĞİNİ GÖSTERİR. İNSAN EMEK VERDİĞİ ZAMAN İLERLEYEBİLİR .

Bundan sonraki yazımda sizlere bunları  gruplar halinde ayrıntılı bir şekilde anlatmayı düşüyorum. 

Diğer yazımda görüşmek üzere…

ilayda-aga
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
BU HAZZIN TARİFİ YOK
Sonraki
Güneşi Uyandıralım Özet

Güneşi Uyandıralım Özet

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.