Sosyal medyada harika bir kampanya hazırladınız ve birçok geri dönüş bekliyorsunuz. Kampanyanızla onlarca potansiyel müşteri elde etmeyi ümit ederek çok da para harcadınız fakat durum pek de istediğiniz gibi gitmedi. Yani ya hedeflediğiniz sayılara ulaşamadınız ya da hiç dönüş alamadınız. Bu yüzden de reklam için ayırdığınız bütçeyi boşa harcadınız. Peki bu sizce de Google veya Facebook’ta reklam verirken bir hata yapmış olma ihtimaliniz olduğunu anlamak için oldukça maliyetli bir yöntem değil mi? Belki de aşağıda bahsedeceğimiz noktalardan birine dikkat etmemiş olabilirsiniz… Canınızı sıkmanıza hiç gerek yok, çünkü yalnız değilsiniz. Sosyal medya reklamlarıyla ilgili herkesin doğru olduğunu düşündüğü birçok yanlış var.
Kıymeti az bilinse de en önemli sermayeniz zamanınızdır
Öncelikle ilk açıklığa kavuşması gereken konu, sosyal medya kullanımı çoğu zaman ücretsiz olsa da bu, mecraların ücretsiz reklam alanları olduğu anlamına gelmez. Çoğu işletme ürün veya hizmetini sosyal medya üzerinden tanıtmak için uzun süreler harcıyor. Fakat tahmin edilenin aksine, mecralar yapılan paylaşımları herkesin önüne sermiyor. Örneğin; Facebook ve Instagram sayfanızı beğenen kişilerin çok az bir kısmı paylaşımlarınızı görür. Bu açıdan bakacak olursak harcarken en çok dikkat etmeniz gereken sermaye zamanınız. Bir işletmeyle ilgili en büyük zarar, geri kazanılması mümkün olmayacağı için zamandır. Bu yüzden zamanınızı doğru şekilde harcadığınıza emin olun.
Hedef, tam on ikiden vurmak. Peki hangi hedefi?
Reklam verme aşamasına geldiğinizde planlanmış bir stratejiniz yoksa, reklamlarınız birkaç tesadüf dışında hiçbir amaca hizmet etmeyecektir. Hedeflerinizi, taktiklerinizi, hedef kitlenizi ve hangi kaynaklara yatırım yapacağınızı önceden belirlemeniz gerekir. Sosyal medyada verilen reklamlarla ilgili hatalar genellikle daha yolun en başında yani, hedef belirleme sırasında yapılır. Çoğu zaman da herkesin aklına ilk gelen “benim ürünümü/hizmetimi herkes görsün!” fikridir. Çok coşkulu görünse de bu fikir maalesef en büyük yanlışlardan biri… Bir kampanya hazırlamadan önce kendinize sormanız gereken basit bir soru ile bu hatayı bertaraf etmek mümkün. Sorumuz; Bu kampanyanın amacı nedir? Bu basit soruyla daha fazla müşteri çekmek, sadece ürün veya hizmetinizi satmak ya da marka bilinirliğinizi artırmak gibi bir hedef belirleyerek reklamınızı bu hedefi en iyi karşılayacak kitleye yönlendirmeniz mümkün. Hedefiniz ölçümleyebileceğiniz bir şey değilse, kampanyanızı zaten başarısızlığa hazırlamışsınız demektir.
Bir marka olarak, tüm sosyal medya platformlarında var olmak eğer bunu yapabilecek imkân ve zamanınız varsa en iyisidir. Fakat eğer tüm platformlarda yer almaya gayret gösterirken asıl hedef kitlenizin olduğu platformda olması gerekenin altında bir bütçe ile yer alıyorsanız, ürününüzü veya hizmetinizi istediğiniz noktaya taşıyamayabilirsiniz. Yani en doğrusu bir anda her platformu kullanmak yerine, hedef kitleniz neredeyse oraya daha çok ağırlık vererek çalışmalarınızı ilerletmek olacaktır. Bunun için de hedef kitle analizi yaparak potansiyel ve mevcut kitlelerinizi belirledikten sonra kendinize daha doğru bir sosyal medya yönetim şekli belirleyebilirsiniz. Araştırmalarınız sonucunda çizdiğiniz yol haritası sizi birden fazla platformu kullanmaya ikna ettiyse unutmamanız gereken bir konu daha var. Tüm platformların kendine göre farklı özellikleri ve gereksinimleri vardır. Bunlara hâkim olmadan hazırlanan bir kampanya da istenen sonucu getirmeyecektir. Ne de olsa kimse yarısı kesik bir görsele veya açılmayan linklere güven duymaz…
Diyelim ki tam hedefinizdeki kitleye kendinizi göstermeyi başardınız. Peki onlardan ne istediğinizi biliyorlar mı? Yani karşınızdaki kişiye ürününüzü veya hizmetinizi satmak mı, tanıtmak mı, göstermek mi istiyorsunuz? Tabii reklamınıza “beni satın al” yazmak çok net bir ifade olsa da, ne kadar harekete geçireceği tartışmalı bir konu. Kullanıcıyı sizin istediğiniz şekilde harekete geçmesini sağlayacak bir mesaj ile aksiyona geçirmek ve bu mesajı da doğru vermek ürününüzü veya hizmetinizi daha kullanıcı dostu bir hale getirecektir. Örneğin kıyafet satıyorsanız “Hemen Satın al” yerine “Fırsatı Kaçırmayın” gibi bir mesaj, kullanıcının harekete geçmesi için daha teşvik edici olabilir.
Daha iyisi için takipte kalın
Sosyal medyada reklam vermenin en güzel yanlarından biri de etkilerini ve sonuçlarını izleyebiliyor olmanız. Bir kampanya yürütüyor ve başından sonuna kadar takip etmiyorsanız performansınızı doğru değerlendirmeniz mümkün olmaz. Kampanya sürecini ve sonuçlarını takibinizden hiçbir zaman çıkarmamalısınız. Fakat sonuçları değerlendirirken de yapılması gereken en temel ayrım “bakmak ve görmek”. Yani kampanyanızın sonuçlarını iyi ve doğru şekilde analiz edebilmeniz de gerekiyor. Elde ettiğiniz veriler kitlenizin yolculuğunu başından sonuna kadar takip etmenizi sağlayabilir. Tabii doğru ayarlamaları yaptıysanız. Bir sonraki kampanyanızı hazırlarken, daha öncekilerden aldığınız sonuçlara göre düzenlemeniz veya yenilemeniz gerekebilir. Bu yüzden sonuçlar ortaya çıktığında sadece bir göz gezdirmek değil çıktılarınızı adım adım değerlendirmeniz gerekir. Böylece hedeflediğiniz sonuca ne kadar yaklaştığınızı ya da yeni kampanyalarınızda neyi nasıl hedeflemeniz gerektiğini çözümleyebilirsiniz.
Tabii tüm bu maliyet gerektiren kampanyaların yanında, sosyal medya hesabınızın organik paylaşımlarını da doğru yönetmeniz gerekir. Örneğin Instagram’da yaptığınız paylaşımlar için doğru hashtagler kullanarak, ulaşmak istediğiniz hedef kitlenin sizi daha kolay bulmasını sağlayabilirsiniz. Sizi, ürününüzü veya hizmetinizi tanımlayacak olan bu minik etiketleri kullanmayı unutmayın. İçeriklerinizde kullandığınız görsellerin yüksek kalitede ve özgün olması, post metinlerinizin açıklayıcı ve net olması hesabınızın kalitesini artırırken, doğru ve ulaşılabilir olduğunuz iletişim bilgilerinizi paylaşmanız sizi güvenilir kılacaktır. Unutmayın ki herkes kendini güvende hissettirmeyen bir hesaba sahip ürün veya hizmeti kullanmaktan kaçınır. Ayrıca sosyal medya sayfanızla hesabınızdaki içeriklerin tutarlı olması gerekir.
Tüm bunların yanında Happy Education Academy’nin sunduğu Google + Facebook Reklamcılığı + Sosyal Medya Yönetimi eğitimini alabilir, böylece sosyal medya hesaplarınızı doğru şekilde yönetmeyi, Google ve Facebook üzerinden zarar etmeden reklam vermeyi öğrenebilirsiniz. Ayrıca workshop ve konuk eğitmen derslerine ücretsiz katılma fırsatı elde edebilirsiniz.
Happy Education Academy’de online ve canlı dijital pazarlama eğitimlerimizde vaka analizleri ile gerçek hayat tecrübelerini birleştiriyor ve interaktif derslerimizde bir arada sunuyoruz. Eğitimlerimize canlı eğitim platformu üzerinden bağlanmak veya tekrar izle seçeneği ile ulaşmak da mümkün. Kütüphane alanımızda da tüm eğitim içeriklerine sunum ve okuma materyallerine indirilebilir şekilde sınırsız ulaşabilirsiniz. Eğitimlerimiz İngiltere’de ‘Docklands Media Sertifikasyonu’ ile geçerlidir. Ayrıca eğitim içeriğimiz ve yöntemimiz, T.C Kültür Bakanlığı tarafından da tescil edilmiştir.
Google + Facebook Reklamcılığı + Sosyal Medya Yönetimi eğitimi hakkında detaylı bilgi almak ve avantajlı fiyatlardan haberdar olmak için buraya tıklayabilirsin.
Önerilen Eğitim Paketi için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsin: