Öyle bir çağda yaşıyoruz ki insanlar tutarsızlıkla baş başa. Bu tutarsızlığın başında ilk başta alışveriş gelebilir. Alışveriş yaparken insanlar ihtiyaçlarından çok isteklerine yönelmiş durumda böylelikle tutarsızlık ön plana çıkmış oluyor. İnsanlar ihtiyacım var mı yok mu diye kendisini hiç sorgulamıyor Tutarsızlığın ilk sırasında bu insanlar geliyor fakat bu insanlarda bunun farkında değil. İnsanları bu tür tutarsızlıklara da sürükleyen indirimlerdir. İndirimleri gören insan buna ihtiyacım var mı yok mu diye sorgulamadan onu almak istiyor kendisini onu almak zorundaymış gibi hissediyor ve böylelikle de tutarsızlık ortaya çıkıyor. Umarım insanlar bunun farkına kısa sürede varır.
Tutarsızlığın başlıca sebeplerinden birisi de rekabettir. Bir atasözü vardır ‘Ayağını Yorganına Göre Uzat’. İnsanlar bunu akıllarının ucundan bile geçirmezler. Birisinde bir şey gördüklerinde aynısını almak isterler. Bunu almaya imkanım var mı yok mu sorgulamazlar.
Bu tutarsızlığın önüne geçmek için insanlar kendilerini sorgulamalıdır. Daha çok istekler yerine ihtiyaçlarını karşılayacak şeyleri almalıdırlar. Bir ürünü istiyordur zamanla buna ihtiyaç duyacağını biliyordur bunun için zaman kollayıp bu ürünü alabilir. İnsanlar imkanları çerçevesinde hareket etmelidirler.