İlişkilerde çiftlerin sık sık kullandığı cümle seven kıskanır değil midir? Seven gerçekten kıskanır mi? Kıskanmanın ölçütleri nelerdir? Kıskanma ile güvensizliği nasıl ayırt edebiliriz? Her çiftin aklini kurcalayan işin içinden çıkamadığı tipik sorulardır. İnsan sevdiği vakit sadece kendisine ait olsun ister karşısındakinin bence çok normal bir dürtüdür bu. Baştan tatlı gelir bu duygu insana sonrasında bıkkınlığa bile sebep olabilir. Buda kıskançlığın dozuna bağlı. Bazıları karşısındakine güvenmese bile ilişkiye başlar ve tüm hayat tarzını değiştirip kısıtlamalara bu kısıtlamalar psikopatlık seviyesine kadar ulaşabilir, buradaki ana sorun güvenmediğin bir insanla bir hayata başlamaktır zaten koca bir hayat şüphe ile geçer mi?
Bazı insanlarda karşısındakine güvenir lakin ortak bir hayata adim attığı kişinin o ilişkiye zarar verecek hiçbir davranışı olmamasına rağmen sürekli kendisinin haricinde başkasına bakıyormuş hissine kapılır bununda ana sebebi insanın kendine olan güvensizliğidir aslında kendinin farkında olmamasıdır sevmenin sevilmenin ne demek olduğunu bilmemesinden kaynaklanır. Bunun çözümü hayati takmamak kendinin hiçbir meziyeti olmasa bile insan olduğu için değerli olduğunu bilmesiyle, önemli olanın insanın iyi niyeti olduğunu iyi niyetli temiz kalpli olduğu için diğer insanlardan farklı olduğunu fark etmesi ile çözülebilir.
Sen insan olduğun için çok özel ve güzelsin zaten , kendinin farkına var kalbinin güzelliğine inan ve bu hayatta senden daha önemli hiç bir şey olmadığını unutma karşındaki insan bir başkasına mi bakmış bakmamış aldatmış aldatmamış bunları dert etmek kıskançlık değildir kıskançlık korumaktır koruma amacının dışına çıkarsa o ya karşısındakine güvenmemendir ya da kendine güvenmemendir ilk önce kendini sev ve güven kendini sevdiğinden ve güvendiğinden emin olduktan sonra başka insani sevmeye ve güvenmeye çalış
İnsanın sevmesi gereken ve güvenmesi gereken ilk kişi kendisidir