Teknolojinin gelişmesi ile yaşamımızda değişmeye başlamıştır. Günümüzde artan teknoloji kullanımıyla birlikte en basit günlük işlerimizi bile online olarak halledebiliyor, dijital bir vatandaş olarak internette varlığımızı sürdürüyoruz. Tüm bunları yaparken verilerimizin köyü niyetli insanların eline geçmemesi için güvenliğe ihtiyaç duyuyoruz.
Dijital güvenlik, online kimliğimizin korunmasını anlamına gelir. Çevrimiçi dünyada varlığımızı güvenlik altına almamız için kullanabileceğimiz içerikleri içerir.
Neden önemlidir?
Her gün 7 milyondan fazla bilgi ele geçirilmektedir. Bu oldukça yüksek bir orandır. Dijital dünyada kişisel kimlik bilgilerimizden, kart bilgilerimize kadar her şeye dair bir kayıt bulunmaktadır. Bu bilgilerin kötü niyetli insanların eline geçmemesi, onlar tarafından kullanılmaması için gizlilik çok önemlidir.
Dijital dünyada güvenlik için çok kullanabileceğimiz çeşitli savunma yöntemleri vardır:
1) Anti-virüs Programları: İyi bir anti-virüs programı yalnızca virüsleri tespit edip temizlemekle kalmaz aynı zamanda şüpheli programları izole edip dışarıda tutar.
2) Mevcut Güncellenmiş Güvenlik Duvarları: Web trafiğimizi izler, yetkili kullanıcıları tanımlar ve yetkisiz erişimcileri engeller.
3)Proxy: Bir kurum ya da kuruluşun bilgi teknolojileri politikaların uygun filtreleme kuralları koyarak kullanıcılar ve internet arasındaki boşluğu doldurur. Tehlikeli internet sitelerine erişimi engeller, erişimi kontrol ederek kullanımı izleyebilirler.
Akıllı telefonumuzu korsanlıktan nasıl koruruz?
- Telefonumuzun akıllı kilit süresini daha kısa süreli olacak şekilde ayarlamamalıyız.
- Tüm yazılım güncellemelerini gerçekleştirmeliyiz.
- Uzun parolalar oluşturmalıyız. Doğum tarihimiz gibi kolay bulunabilecek şifreleri kullanmaktan kaçınmalıyız.
- Birden fazla yerde şifre oluşturduğumuz durumlarda ana bir şifre belirleyip, bu şifreye farklı ekler getirip farklı şifreler türetebiliriz.
- Otomatik doldurmayı kapatmalıyız.
- Güvenilir alışveriş sitelerini kullanmalıyız.
- Tarayıcımızın gizlilik ve güvenlik bölümlerini kontrol etmeliyiz.
- Alışveriş yaptığımız sitelerdeki ödeme seçeneklerini kontrol etmeliyiz.
DİJİTAL ETİK NEDİR?
Tıpkı günlük hayatımızda olduğu gibi, dijital dünyada da uymamız gereken kurallar vardır. Dijital etik, teknoloji kullanıcılarında beklenen davranış standartlarıdır.
1) Karşımızdakinin de insan olduğunu hatırlamalıyız. Bir başkası bana bunu yazmış olsaydı bu benim için sorun olur muydu sorusunu kendimize sormalıyız.
2) Gerçek hayattaki davranış biçimimizi online da da sürdürmeliyiz. Bir insana gerçek hayatta söyleyemeyeceğimiz şeyleri online da da söylememeliyiz.
3) Sanal dünyada nerede olduğumuzu bilmeliyiz. Her durumda aynı iletişim biçimini kullanmamız doğru değildir. Örneğin bir arkadaşımızla konuşurken kullandığımız dil patronumuzla konuşurken aynı olmamalıdır.
4) Başkalarının zamanına ve bant genişliğine saygı göstermeliyiz.
5) İnternette kendimizi iyi göstermeliyiz. İnsanlar bizi yazımızın kalitesine göre değerlendirir, bu yüzden hoş ve kibar olmalı, yazdıklarımıza dikkat etmeliyiz.
6)Uzman bilgilerini paylamaya dikkat etmeliyiz. Konumuzla ilgili kaynak ve referansları yayınlamalı, bilgilerimiz paylaşmalıyız.
7) Alev savaşlarını kontrol altında tutmaya yardımcı olmalıyız. Alev savaşları, insanların hiçbir duyguyu düşünmeden güçlü bir şekilde fikirlerini ifade ederken yazdıklarına denir. Kısaca öfkeli tartışmalardır. Bu tartışmaları daha çok körüklemekten kaçınmalıyız.
8)Başkalarının mahremiyetine saygı göstermeliyiz.
9)Gücümüzü kötüye kullanmamalıyız. Siber dünyada da, tıpkı normal hayatımızdaki gibi başka kişilerden daha fazla güce ve uzmanlığa sahip insanlar bulunur. Unutmamalıyız ki başkalarından daha fazla güce sahip olmak bize kimseden yararlanma hakkı vermez.
10)Başkalarının hatalarını affetmeliyiz. Nezaketli ve bağışlayıcı olmaya özen göstermeliyiz.