Benlik anlamına gelen ego her insanın karakterinde bulunan bir kişilik özelliğidir. Ego kontrolden çıktığı zaman psikolojik bir sorun durumu haline geliyor. Bu durum bazı kişilerde ruhsal problemlere bile yol açabiliyor. Bu durum bazı kişilerde ruhsal problemlere bile yol açabiliyor.
aslında burada önemli olan egonun derecesi.Ego dengeli bir şekilde ortaya çıkarılmalıdır.Ayarı kaçtığı an insanı farklı noktalara getirebilecek, tehlikeli bir kişilik özelliğidir.Şimdi biraz Egonun nasıl ortaya çıktığı ,nasıl farkına varabileceğimiz konularına değinelim.
Ego kavramında ki önemli nokta ‘Ben kavramı’ dır. Bir kişi ben ile başlayan cümleleri çok fazla kuruyorsa bu noktada Bilinç Ego ve Süper Ego arasında bir dengesizlik yaşanıyor demektir. İnsanın ruhsal yapısının en temel üçlüsü olan İd(alt bilinç) , Ego ( benlik), Süper Ego (üst benlik) kişilik dengemizi oluşturmamızı sağlar. Bunların dengeli şekilde oluşmasıyla kişiliğimiz ortaya çıkar. Bir insan Süper Ego ve Ego arasındaki dengesini kurabiliyorsa o insanın özsaygı ve özgüven özelliği oluşmuş demektir. Çevremizde tanıdığımız örnek gösterdiğimiz özgüven sahibi insanlar muhakakk vardır. İşte bu insanlar Egolarına yenik düşmeden Süper Egolarını da göz ardı etmeden hareket edebilme yeteneğine sahiptirler. Ancak bu dengeyi kuramayan insanlar ise ‘Egolu’ olarak tabir ettiğimiz kesimdir. Bu insanlar da aşşağılık kompleksinin de getirmiş olduğu bir eksiklik duygusu vardır yeni özgüven yoksunluğu. Bu özgüven yoksunluğu insanları Egolu yapmaya başlar. Evet kulağa çok garip geliyor değil mi? Özgüven yoksunluğu nasıl bir insanı egolu yapabilir diyor olabilirsiniz. Aslında Egolu diye tanımladığımız kişilerin çoğu tam olarak özgüven yoksunudur. az önce bahsettiğim dengeyi kuramadığı için bu yoksunluk onu fazla egolu davranışlar sergilemeye itebilir.
İD,EGO,SÜPER EGO NEDİR?
İd Ego ve Süper ego Freud’un ortaya atmış olduğu kişilik kuramıdır. Freun Kişilik kuramında bu kavramlardan çokça bahsetmiştir.
Freuda göre İD(alt benlik) içimizdeki doyumsuz hayvandır. Yani İD yalnızca ihtiyaçlarını karşılamaya odaklı, düşünmeyen , o anki tatmin duygusuyla oluşan hayvani tarafımızdır.Açlık, susuzluk,cinsellik,saldırganlık gibi duygular İD(alt benlik) duygularıdır.
Süper ego (yüksek benlik) ise iyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı ayırtetmemizi sağlayan duygulardır. Mesela bebeklerde süper ego yoktur ; iyi ve kötüyü ayırtedemedikleri için bu duygu gelişmemiştir.
Onlar yalnızca güdüsel ihtiyaçlarını karşılamaya odaklıdır. Süper ego çevremizden, ailemizden gördüklerimiz ile şekillenen bir şeydir. Süper egonun gelişimi de doğal olarak doğduğun, büyüdüğün çevreye göre değişir.
EGOİST İNSANLARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR? BİR İNSANIN EGOİST OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?
Egoist insanlar ; Öfkeli , gururlu ve kibirlidirler. Herşeyi kendilerinin yapabileceklerini zannederler. karşısındaki insanlar hep onları dinlesin onaylasın iyi,güzel kabul etsin isterler. Karşısındakini çokça eleştirir; kendisi eleştirildiği zaman ise öfkelenirler. Özeleştiri yeteneğinden yoksundur bu insanlar. Asla yanlışlarını kabul etmezler. Hep doğru haklı olduklarını zannederler. Bu tavırları psikolojik olarak karşı tarafı çok yıpratır.
Egoist insanlar toplum tarafından yalnızlığa itilir. Sebebi bellidir zaten ;kendilerini her zaman herkesten üstün görmek.
Egoistlik insanı mantıktan ve gerçeklikten uzaklaştırır.Masal dünyasında yaşıyormuş gibi hisseder insan , sadece kendisinin üstün olduğu diğer herkesin ondan aşağıda olduğu bir masal dünyası…
Egoist insanlar kusursuz olduğunu düşündüğü için kendisinde hiç hata aramaz.Buda bireyi merhametsizliğe itebilir. Egoist kişiler affetme duygusundan yoksun olarak yaşarlar. Affetmek bağışlamak merhamet gibi duyguları bilmezler. Çok yazık ki bu da onları çevrelerine karşı körleştirir.
Tam bu saydığımız olumsuz nedenlerden dolayı Egoistlik kötü bir şeydir. Peki ama Egomuzu törpülemek için neler yapmalıyız? Egolu bir insan bu özelliğini iyileştirip dönüştürebilir mi?
EGO NASIL YENİLİR ?
Kişinin kendisine ve çevresine zarar veren Egoyu yenmenin en belirgin yöntemi alçakgönüllü olmaktan geçer. Yani kişinin kibrini bir kenara bırakıp yalınlaşıp sadeleşmeye ihtiyacı vardır.
Bunu nasıl sağlayacağız? İlk olarak adım adım ilerlememiz gerekiyor. Birinci adamımız ; bakış açısı. İnsanlara olan bakış açımızı değiştirmemiz lazım. Her insanın biricik ve özel olduğunu, herkesin karekteriyle var olduğunu ve her bireyin eşit haklara sahip olduğunu kabullenmemiz gerekiyor.Çevremize dönüp baktığımızda farklı renkler gibi, farklı insanların olduğunu da kabullenmeliyiz. İnsanları farklılıklarıyla sevmeli, ikili ilişkilerde daha çok verici olmalıyız. Egomuzdan kurtulmamız için benlik kavramımızı düşük seviyede tutmalıyız. Bu özgüvenimizi yitirecek kadar kendimizi düşük görelim demek değil! Sadece ‘Ben’ düşüncesini aza indirip Empati yeteneğimizi ortaya çıkaracak kadar egomuzu aşağı çeksek yeter. Başlar da da söylediğim gibi Ego dengede tutulduğu takdirde güzel bir kişilik özelliği. Burada önemli olan Ego düzeyimizi dengelemek. Karşımızdaki insanları görmezden gelmeyecek şekilde özgüven sahibi olmak. Çevrenizde ki insanların da değerli olduklarını onlarında mükemmel bireyler olduklarını unutmadan hareket etmemiz gerekir.
İkinci adımımız ise ; Empati. Karşımızdaki insanlarla empati kurmadan onlarla sağlıklı iletişim kurmamız mümkün değil. Bu yüzden ikili iletişimlerde öncelikle karşımızda ki dinlemeyi tercih etmeliyiz. Onun sözünü bölmeden , her kelimesini önemli görerek sakince dinleyip daha sonra konuşmaya başlamalıyız. Ego’lu insanlar sadece kendileri konuşsun karşıdaki de hep onu dinlesin ister. Karşısında ki insan konuştuğu zaman ise onu genellikle önemsemez her kelimesinin değersiz olduğunu tek doğru düşüncenin kendisinin olduğunu düşünür. Empati kurma konusunda ne kadar ısrarcı olursanız Ego seviyenizi de o derecede dengede tutmuş olursunuz.