Baskı; şekil, yazı, grafik ve resimlerin gerçeğine en yakın biçimde, bir yüzey üzerine çoğaltılarak ve hızlı aktarılması olarak tarif edilebilir.
Baskı tekniği aslında tekstil yüzeyinin belli bir bölgesinin renklendirilmesinden veya bu bölgedeki boyar maddenin aşındırılmasından ibarettir. Boyama prosesinde tekstil materyalin tümünün boyanmasına karşılık, baskı işleminde bu materyalin belli bölgeleri renklendirilir.
ÇEŞİTLERİ;
DİJİTAL BASKI
Dijital ortamda bulunun görsel veya metinlerin çeşitli materyaller üzerine basılması tekniğine dijital baskı denir. Dijital baskı, materyaller üzerine baskı yapmanızı sağlayan birçok farklı yöntemden sadece biridir. Genellikle küçük çaplı baskı işleri için tercih edilen dijital baskı, ofset baskıya kıyasla daha maliyetli, ancak daha hızlı bir yöntemdir. Dijital baskı ve diğer baskı teknikleri arasında birçok fark bulunmaktadır. Bu da insanların kafasında pek çok soru işareti oluşmasına sebep olur.
TRANSFER BASKI
Transfer baskı, özel kağıt üzerine tatbik edilen boyanın diğer materyaller üstüne ısı ve basınç ile görsel veya boyanın transfer edilmesi yöntemidir.
REFLEKTÖR BASKI
Küçük cam küreciklerinin oluşturduğu film tabakası ve üzerinde bulunan boyar madde ile gelen ışığın yansımasını sağlayan bir baskı türüdür.
Reflektör özelliğini hiçbir zaman kaybetmez.
Reflektör transfer baskıda renk sınırlaması vardır.
FLOK BASKI
Flok baskılar, 1 ile 7 mm uzunluğunda ince lif parçacıklarının, belirli bir desene göre kumaş yüzeyine yapıştırılması ile oluşturulan baskı tipleridir. İşlem önce desenin boyarmadde (ya da pigment) yerine bir yapıştırıcı ile basılması ve daha sonra liflerle temas ettirilmesinden ibarettir.