Mona lisa’yı diğer kadın tablolarından ayıran özellik nedir? yada niçin papatyayı güzel buluruz ?yada neden Mimar Sinan’ın eserleri başımızı döndürür tüm bunların hepsi sadece bir bilimsel açıklamaya bağlıdır, o ne mi? tabikide ”Altın Oran”
altın oran dünyada sayısız canlı ve cansızın yapısında bulunan sanat ve mimaride uygulanmış geometrik ve sayısal özel bir orandır. Altın oran fi sayısı olarak bilinir ve değeri ise 1.61803(bir nokta altı yüz on sekiz). Bu estetik ve göze hoşgelen orandan bahsetmek için önce size İtalyan bir matematikçi olan Leonardo Fibonacci ‘den bahsetmemiz gerekiyor; Fibonacci bir tavşan çiftliği olan arkadaşının yanına gider, ve onunla tavşanların yavrulaması üzerine konuşur. en az iki aylık tavşanların yavruladığını öğrenen ünlü matematikçi bir çift tavşanla yola çıkarak 100(yüz) ay sonra kaç tavşanın olacağını hesaplar. Bunu bir matematik formülü ile açıklamaya çalışan Fibonacci ;0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89…. diye devam eden bir sayı dizilimine ulaşır. Bu her sayının kendinden öncekiyle toplanmasıyla oluşan bir sayı dizisidir. Bir fibonacci sayısının kendinden öncekiyle bölündüğünde ise sonuç; 1.61803 olur, yani altın oran.altın
altın oran her yerde karşımıza çıkıyor. Mesela doğadaki hiçbir yaprak alttakini tamamen kapatacak şekilde dizilmemiştir, bu da demektir ki her bir yaprak güneş ışınını eşit miktarda alıyor ve yağmur damlaları bitkinin her tarafına değebiliyor ve işte buna altın oran deniyor. arı kovanlarında yaşayan dişi arıların sayısının erkek arıların sayısına bölündüğünde gene karşımıza altın oran çıkıyor. Ayçiçeğinin yada papatyanın merkezinden dışarıya sağdan sola veya soldan sağa tane sayılarının birbirine oranı altın oranı verir. Altın oranın bilinmeyen bir kısmı halen gizemini korumakta ve halen araştırılmakta.