Kim olduğunuzu bilmek insanlar için yetersiz bir argümandır.
Farkındalık, yaşadığımız çevre için gerekli ama tepesine tel örülmüş beceri şeklidir. İnsanların olduğunu bildikleri karakterin dışına çıkabileceği kadar kişinin kötü bir olay yaşadığını farzedelim. Çok konuşkan bir insanın sessizleşmesi ya da sakin bir insanın daha atılgan olduğundan yola çıkabilirsiniz. Biz dahil herkes, yaşanılan olayın etkisi yüzünden olduğunu düşünür haklı veya haksız olarak bakmadan ya eski haline geri getirmeye çalışır ya da olduğu durumu kabul ederek hayatına devam etmesine izin veririz. Bunun bize geri dönüşü ne kadar detaylı olursa olsun, yaşanılan olayı hatırlatıp iyi olduğundan emin olmamıza yol açar.
Elimizde ki farkındalık becerisini devreye sokarsak;
Kişinin kötü olay sonrasında ki davranışlarını ve hayatına devam ediş şeklini, düzenini normalinden ne kadar farklı diye kıyaslar ve ne kadar kötü etkilendiği konusunda bir kanıya varırız. Bunun sonucunda bizde geri dönüş sağlar daha iyi veya daha kötü bir yola çıkmasına sebep oluruz.
Şimdi buna bir değişken ekleyelim: “Başına kötü olay gelmiş kişinin farkındalık becerisi.”
Eğer kişi kendinin ve değişiminin farkındaysa buna karşılık insanlardan alabileceği tepkilerin de farkındadır. Hangi durumlarda yardıma ihtiyacı olabileceğinin farkındadır. Ayrıca yardım gerekse bile değişimine devam etmesini zorunda kulan sebepler onun yardım almamasını sağlayan sebepler ile aynı olabilir.
Tüm bu karışıklığı önlemek için bir üst seviyeye olayı taşıyaalım, kişi hiç değişmeden hayatına devam eder. Hatta bazen değişim olmamasının insanlarda ki farkındalığı tetikler diye düşünüp bazen değişikliklik yaparsa bizler herşeyin olması gerektiği gibi kanısına varıp, olayları akışına bırakırız.
Kişinin farkındalığı yaşanılan olayın acısını daha katlanılmaz hale getirirken, insanlar için içten içe rahatlamasına sebep olur. Bu rahatlığın sebebi her moral konuşmasında her teselli de ya da her yanında oluşunda, dorğu davranışı sergilediğini düşünmesi. Kişinin kim olduğunu bilmesi, insanların farkındalığının önüne ket koyar. Kişinin kendini tanıması, kendisi için cehennemdir.