NAKIŞ SANATININ TANINMAYAN ÜYESİ: PUNCH

Herkese selamlar. Bugüne kadar paylaştığımız yazılarda kitap, gezilip görülecek yerler, zamanı kıymetli kullanma tavsiyeleri gibi pek çok tavsiyelere yer verdik. Bu yazımda da yepyeni bir hobi tavsiyesine yer vereceğim. Pandemi sürecinde tanıştığım ve fazlasıyla bağımlısı olduğum bir uğraş. Benim gibi el işlerine merakı olan, kendi üretimi olduğu için “el emeğim göz nurum” diyerek bağrına basan ve basacak olan, “örgüden, dantelden sıkıldık bize yeni tavsiyelerle gel” diyen herkese tavsiye edebileceğim bir nakış türü. Bu bahsini ettiğim nakış türünün adı: Punch.

Şimdi sizlere bu nakışla nasıl tanıştığımı anlatmak ve yapılışı hakkında bilgi vermek istiyorum. Her günümü evde geçirdiğim dünümle bugünümün, bugünümle yarınımın aynı olduğu; sıkıntıdan patlamanın eşiğine geldiğim bir günde “Zamandan bol hiçbir şeyimin olmadığı bu süreçte neden yeni hobilerle tanışmayayım?” sorusunu yönelttim kendime. Sonrasında da ne yapabileceğim konusunda biraz araştırma yaptım ve puncha denk geldim. Birkaç alternatif daha oluşturdum kafamda ama pek çok ürün koyabilme şansı tanıdığı için, dikkat çekici olup göze hitap etmesinden ve diğer nakış türlerinden bir hayli farklı olmasından dolayı açık ara farkla punch yapmaya karar verdim.  Şimdi de bu nakış türünün nasıl yapıldığına değinmek istiyorum. Punch kasnakla yapılan bir nakış türü. İstediğiniz renk bir kumaşa istediğiniz bir deseni çizip kasnağa yerleştiriyorsunuz. Kaleme benzer bir apart var ve ince uç, kalın uç, orta kalınlıkta uç olmak üzere 3 çeşit iğnesi mevcut. İğnelerden birini aparata geçirdikten sonra aparatın derecesini ayarlıyorsunuz. Bu dereceler ve iğne kalınlığı sayesinde nakışın kabarıklığını ayarlamış oluyorsunuz. Ayarlamaları yaptıktan sonra desenlerin üzerine batırıp çıkarmanız ile kumaşa nakşetmiş oluyorsunuz. Yani iğneyi batırıp çıkarmaktan başka yapılan hiçbir şey yok. Sadece dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası bulunmaktadır. İlk olarak ipi ve kumaşı iyi seçmelisiniz. Kumaşınız çok kalın olursa iğne geçmeyecek, penye kumaş gibi ince ve esnek bir kumaş olduğu takdirde de nakışınız tutmayacak, sadece kumaşı delecektir. Bu yüzden kaput bezi olarak da geçen bez çanta kumaşını tercih edebilirsiniz. Kalın bir ip iğneden geçmeyecektir. Bunun için özel punch ipleri bulunmaktadır, onlardan kullanabilir ya da ince yün ipleri tercih edebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da iğne ucunun baktığı yöndür. İğnenin ucu ileri bakmalı, ipiniz de geride kalmalıdır aksi takdirde nakışınız sökülecektir. Ne tür ürünler yapıldığına değinecek olursam; bez çanta, el çantası, cüzdan, havlu işlemesi, tişört üzerine işleme yapılmaktadır. Hatta halı yapanını bile gördüm. Şayet halı yapmaya karar verirseniz birkaç haftanızı feda etmeniz gerekebilir. Bu saydığım ürünlerden anlaşılacağı üzere pek çok ürün ortaya konulabilmekte punch sayesinde. Yani nakışınızı nereye yakıştırırsanız orada kendine yer bulabilir punch. Benim yatak örtümde yer bulur, sizin namazlığınızda. Tamamen size ve fikir üretmenize kalmış.

Anlattıklarımın kafanızda daha çok somutlaşması adına aşağıya bıraktığım link aracılığı ile tamamen kendi ürünlerimden oluşan sayfama bakabilirsiniz. Bir dahaki yazıda buluşmak dileğiyle esen kalınız.

https://www.instagram.com/punch_sanati/

Feyza ÜNSA

Cansa\'nın kalemi
Subscribe
Bildir
1 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Bi tatlılık yap❤️
Sonraki
Merhaba!!!

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.