Şarkı söylemeyi seven herkes, bu eylemin kendisini ne kadar iyi hissettirdiğini söyleyebilir. Şarkı söylemenin stresi azalttığı, ruh halinizi düzelttiği ve gününüze keyif kattığı bir sır değildir. Ama birçok farklı fiziksel, duygusal, sosyal ve psikolojik yararlarının farkında olmayabilirsiniz.
1. Endorfin ve oksitosin salgılanmasına yarıyor
Endorfin, coşku ve haz duygularını arttıran hormondur. Aynı zamanda ‘sarılma hormonu’ olarak bilinen oksitosin ise stres ve kaygıyı azaltır. Bu hormonların her ikisi de genel olarak daha iyi hissetmenize sebep olur ve hissedeceğiniz herhangi bir ağrıyı azaltabilir.
2. Beyin fonksiyonlarını arttırır
Çeşitli çalışmalar, şarkıcı ve müzisyenlerin daha yüksek IQ seviyelerine sahip olduğunu gösterir. Şarkı söylemek, genel olarak beyin fonksiyonlarını geliştirir ve biraz daha net düşünmenize yardımcı olabilir.
3. Daha uzun bir yaşam
Yale ve Harvard Üniversiteleri’nin ortak araştırmasına göre, koro şarkıcılığı sağlıklı zihin ve kalbe sebep oluyor ve bu da yaşam kalitesini arttırıyor ve ömrü uzatıyor.
4. Kan basıncını düşürür
Pek çok araştırma, şarkı söylemenin sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisinin kan basıncını düşürdüğünü gösterir.
5. Yüz kaslarını, diyaframı ve interkostal kasları geliştirir
Diyafram kullanarak şakı söyleme tekniği, karın ve sırt kaslarını güçlendirir. Şarkı söyleyerek aynı zamanda, daha canlı ve enerjik görünmenizi sağlayacak eşsiz bir yüz kas gelişimine de sahip olursunuz. Göğüs duvarı ve kaburga arasında çalışan kaslar olan interkostal kasları da aynı şekilde güçlendirebilirsiniz.
6. Empati kurmanızı ve farklı kültürleri anlamanızı sağlar
Şarkı söylemek, kültürel farklılıklara rağmen tüm insanlıkla bağ kurabileceğinizi hissetmenize sebep olur. Farklı kültürlerden şarkılar söylemek, her çeşit insanla empati kurabilmenizi sağlar.
7. Akciğerleri geliştirir ve daha iyi bir duruş sağlar
Şarkı söylerken, daha iyi bir ses elde etmek için doğal olarak daha dik durursunuz. Aynı zamanda akciğer kapasitenizi geliştirir ve daha kolay nefes almanızı sağlar.
8. İnsanları bir araya getirir ve topluluk duygusu yaratır
Bir koro ya da bir grup insanla şarkı söylemek eğlendirici ve bağ kurmayı sağlayan bir aktivitedir. İnsanlarla ortak bir deneyim yaşamanızı sağlar. Koroda şarkı söylemenin, yetişkinlerde depresyonu önlediğine dair farklı araştırmalar bulunmaktadır.
9. Parkinson hastalarına yardımcı olur
Parkinson hastalığından muzdarip insanların şarkı söyleyerek daha iyi hissettiklerine dair çalışmalar vardır. Hastalarda vokal, yutma ve hatta denge kontrolünü artırabilir.
10. Hafızayı güçlendirir
Her favori şarkınızın sözlerinin tümünü hatırlayamasanız da şarkı söylemek hafızanızı genelde yapmadığınız şekilde kullanmanıza sebep olur. Bu da beyin fonksiyonlarınızı, yaş almanıza rağmen korumanız için faydalıdır.
11. Bağışıklık sistemini güçlendirir
Şarkı söylemek kan basıncını düşürdüğü için daha düşük kortizol seviyelerine neden olur, stres ve kaygıyı önler. Bu da bağışıklık sisteminiz üzerinde olumlu sonuçlar doğurur.
KAYNAK:hthayat.habertürk.com
Enstrüman Çalmanın İnsan Beynine Katkısı
Erken yaşta müzikal enstrüman kullanmaya başlamak, beyni geliştiriyor, hızlandırıyor ve problemlere daha çabuk çözüm bulma olanaklarını sağlıyor.
Araştırmalar müzisyen insanların beyinlerinin, müzisyen olmayan insanların beyinlerinden daha farklı olduğunu ortaya çıkardı. Beynimizde bir gri madde bulunmaktadır. Bu gri maddenin müzisyen olan insanların, müzisyen olmayan insanlara göre daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.
Bu araştırma sonucu Gri madde ile insan zekası arasında bağlantı olduğunu da söyleyebiliriz. Hafıza, görme, koklama, karar verme, konuşma, işitme, istemli kas hareketleri ve çevresel değişimleri idrak etme gibi çeşitli olayları yöneten beyin bölümleri boz maddeden oluşmuştur. Enstrüman çalmak hemen hemen beynin her bölümünü aynı anda meşgul etmektedir. Özellikle işitme kortekslerini.
Müzisyenler şarkı yaparken dış taraftan sakin ve sessiz görünüyor olabilir fakat aksine beyinlerinde bir parti dönüyor, havai fişekler patlıyordur.
Yapılan bir diğer araştırmaya göre müzikle uğraşan kişilerin beyinlerini normal müzikle uğraşmayan ve müzisyen olmayan insanlara göre daha büyük olduğu tespit edilmiştir.
Özellikle küçük yaşlardan itibaren müzik aleti ile uğraşmak kişinin zeka düzeyinin belirli oranda artırarak, başarı oranının yükseltir. Hafızayı geliştirir, zihni canlı hale getirir ve aktif duruma getirir.
1)Bir müzik aleti çalmak bir insana disiplinli olmayı öğretir.
Bir müzik aletinin çalmayı öğrenmek tıpkı farklı bir dili öğrenmek gibidir, zaman gerektirir. Bunu öğrenmek için belirli bir düzen ve disiplin şarttır. Gerçekten bir aleti çalmak istiyorsanız, bunun üzerinde günün belirli saatlerinde çalışmak, vakit ayırmak ve sürekli belli aralıklı vakitlerle pratik yapmak zorundasınızdır. İşte bu da sizin hayatınıza belirli bir disiplin getirir aynı zamanda düzen de.
2)Hayatınıza neşe, renk ve eğlence katar.
Başlangıçta cefası olsa dahi müzik aleti çalmak insanın hayatın fazlasıyla değiştirir, kolay ritimlerle başlayan müzik hayatımızı zamanla değişik müzik türlerinden örneklerle baya bir eğlenceli hale gelir, hayata bakış açınızı değiştirir. Hayatınıza farklı bir neşe, renk ve eğlence katar.
Bir müzik ezgisi dinlemek bile stres atmamıza ve azalmasına yardımcı olabilir. Her şeyden önce bir müzik aletini kullanmak, bir ara vermek ve rahatlamak ve aynı zamanda kafanızı boşaltmak için birebirdir.