Myra, Patara Antik Kenti ve Aziz Nikolaos Kilisesi

  •       Myra, Patara Antik Kenti ve Aziz Nikolaos Kilisesi Antalya görülmesi gereken yerler arasında. Antalya merkezden çok uzak olsa da gidildiğinde bir kaç gün kalınması lazım. Myra Antik Kenti ve Aziz Nikolaos Kilisesi Demre’de, Patara Antik Kenti ise Kaş’da Gelemiş köyündedir. Kaş ve Demre arası çok kısa bir mesafede yer alıyor. Nobel Baba’nın Demre’li olduğu söylenir bu arada.
Aziz Nikolaos Kilisesi

Noel Baba’nın gerçek ismi Aziz Nicolaos’dır. Likya Antik Kenti’ne bağlı önemli bir liman şehri olan Patara’da doğmuş, küçük yaşlardan itibaren başka bir Likya Antik Kenti olan günümüzdeki Demre ilçesinde Myra Antik Kenti’nde yaşamı sürdürmüştür. Burada da yaşamını yitirmiştir.

Mrya Antik Kenti

Bu yazımda Ağustos ayında Myra ve Patara Antik Kentler’ine yapmış olduğum kendi izlenimlerimi kısa ve öz paylaşacağım. Myra Antik Kenti Antalya‘nın Demre ilçesinde bulunuyor. Likya’nın en büyük 6 antik kentinden biridir Myra Antik kenti.Aziz Nikolas’ın piskoposluk yaptığı yer olması ile ünlenen Myra Antik Kenti’nin adı “Yüce Ana Tanrıça’nın yeri anlamına gelmektedir Şehrin en önemli yapısı olan St. Nikolas Kilisesi 1034 yılında Arap Akınları sonucunda uğradığı işgalle yıkılmıştır. Günümüze ulaşan kalıntıları akropolün güney eteğinde yer alan tiyatro ile her iki yanında yer alan kaya mezarları oluşturur. Myra hristiyan misyonerlerin en ünlüsüdür.

     Yazımın başında dediğim gibi Noel Baba lakaplı Aziz Nikolas yaşamın çoğunu burada geçirmiş ve 6 Aralık 365 yılında ölmüştür. Uzun yıllar kemikleri Myra’daydı fakat Osmanlı Devleti bölgeye hakim olunca Haçlı Seferleri sırasında kemikleri çalınıp İtalya‘nın Bari şehrine götürülmüştür.

Bir rivayete göre Nicolas hacı olmak için Kudüs’e gitmiş, dönüşte fırtınaya tutulan bir gemiyi dualarıyla kurtaldığı için aynı zamanda denize düşüp boğulan bir denizciyi de dirilttiği için de “Denizcilerin Koruyucu Azizi” ismiyle de anılır.

Patara

    Sıradaki antik kent ise yazının başında da belirttiğim gibi Noel Baba’nın doğduğu yer olan Patara Antik Kenti. Antalya’da Kaş ilçesinde Gelemiş köyünde bulunuyor. Likya antik kenti’nin önemli liman şehirlerinden bir tanesidir. Nicolas’ın babası Patara’nın en zengin tüccarıydı. Nicolas babasının bu zenginliğinden kendisi yararlanmamış, fakir insanlara yardım ederek onların ihtiyaçlarını karşılamıştır. Hatta kendisi zengin olduğu halde giydiği kıyafetler yıpranmış, kendisine hiç para harcamamıştır. Türkiye’de 2020 yılı Patara Yılı olarak ilan edilmişti. Fakat koronavirüs yüzünden yerli ve yabancı turistler pandemi sebebiyle pek gezme fırsatı bulamamış, Gelemiş esnafı da bu durumdan bir hayli mutlu olmamıştı.

Patara Meclisi

Tarihte demokrasi’nin doğduğu yer Patara’dır. Bu fotoğraf ise yeryüzünün ilk meclis binasıdır.Patara Antik Kentinin içinde yer alan Likya Birliği’nin Meclis Binası, dünyanın ayakta kalan ilk meclis binası olarak tanınıyor. M.Ö 167’de Romalılardan kazanılan özgürlüğün ardından, Likya kentlerinin demokratik bir yasa çerçevesi içinde oylama esaslı seçimle yönetilmelerine dayalı ‘birlik’ kurulmuş. Strabon’a göre,Likya Birliği Meclisi‘nde oy hakkına sahip 23 kent var.

Antik kente girmenin en kolay yolu ise Müzekart’tır. Öğrenciyseniz 30 tam ise 60 Türk Lirası’dır. Normal tek bilet ise 30 Türk Lirası’dır. Müzekart 1 yıl geçerli olup Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait 500’den fazla müze ve ören yerine ziyaret edebilirsiniz.

tunahan-cekili
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
AY'IN GÜZELLİĞİ
Sonraki
Herkesin Bir Gün İçinde Bulunduğu Mağaradan Çıkabilmesi Dileğiyle

Herkesin Bir Gün İçinde Bulunduğu Mağaradan Çıkabilmesi Dileğiyle

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.