Adalet ilkesi güç timsalidir. Toplumda en önemli sınırlayıcıdır zalimlere karşı durulan güç sınırlayıcısıdır. Toplumu birlikte tutan en önemli şey adalet ve eşitlik ilkesidir.İnsanlar arası ayrımcılığı engelleyerek adil olmayı sağlar .Aklıma kazınan bir örnekten bahsetmek istiyorum.
İngiltere’de eski bir gelenek varmış Normal sıradan bir vatandaş öldüğünde kilisenin çanları bir kez çalınıp herkese duyurulurmuş .Bir asil öldüğünde iki defa kraliyet ailesinden bir kişi öldüğünde üç defa kral öldüğünde ise 4 kez çalınırmış.
Birgün herkesin güvenip adaleti savunduğu bilinen mahkeme hiçbir suçu olmayan bir insanı mahkum etmiş ve o gün kilisenin çanı beş defa çalınmış . Halk tedirgin bir şekilde papaza koşmuşlar ve papaza “papaz edendi kraldan daha önemli ne var ki kilisenin çanı 5 kez çalınıyor “ diye sormuşlar papaz ise “ey ahali kraldan daha önemli birşey var adalet öldü” demiş
Geçmişte yaşayan toplumlarda kast sistemi yani ayrımcılık hat safhada olduğunu biliyoruz . İnsanlar kral olarak kabul ettiği kişiyi tanrı yerine koyar şekildeydi.Toplumun güçlü gördüğü kişi sorgulanmaya gerek duyulmadan herzaman lider olarak kabul ediliyordu .
Adalet hayatımızın tümüdür . Bazen herkesin baktığı yerden bakmak yerine kendi açımızdan bakınca daha net görülmeye başlanıyor.
“Adaletin küçüldüğü ülkelerde , büyük olan artık suçlulardır .”(Ulpinnus)