- Dijital kaynak ile dijital araç arasındaki fark:
Dijital araçları;web siteleri,içerik ürettiğimiz programlardır.Dijital kaynaklar ise bize sunulan içeriklerin dijital olarak sunulması.
Dijital kaynaklar şunlardır;veri tabanlar,kitaplar,dergiler,gazeteler,tezler,konferans metinleri,araştırma raporları,senaryolardır.
Bir şeyin dijital kaynak olması için uzun süre basılı olması gerekmiyor.
- Dijital kaynaklar
Veri tabanları: Metin, grafik, video gibi multimedya araçlarını aradığımız bazen kullanım amaçlarına göre bazen konularına göre gruplandırıldığı dosyalardır.Örnek olarak, içerisinde sadece eğitim ile ilgili makalelerin bulunduğu veri tabanları var.
Ögrenciler olarak bunları nasıl kullanabiliriz?Bunlar ücretli mi ücretsiz mi?
Birçok veri tabanı ücretli fakat deneme sürümü kullanabiliriz.Okulun kütüphanesinde veri tabanları sıralanmıştır.Burada nasıl kullanabileceğimize ilişkin dökümanları inceleyebiliriz.Kendi çalışma veya konu alanına göre veri tabanlarından faydalanabilirsiniz.Ödevler konusunda yardımcı olacaktır.
Kitaplar:Birçok firma artık basılı kitaptan e-kitaba geçiş yapmaktadır.Örneğin,google veya apple’ın e-kitap platformu var.Ücretli veya ücretsiz ulaşabiliriz.
Dergiler:Bir sürü magazin e-dergi olarak sunulmaktadır.Konu alanına göre dergileri bulabiliriz.Turkcell’in dergilik diye platformu var oradan birçok dergiye ulaşılabilir.
Gazeteler:Türkiye’deki birçok insanın anasayfası bir gazete artık.Hemen hemen bütün gazetelerin, bütün haber kanallarının ücretsiz haber sitesi var ve buralardan kullanabilirsiniz.
Tezler:Lisanüstü düzeyde yapılan çalışmaların,diğer bilim insanları ile ya da diğer konuya ilişkin kaynak arayan insanlarla paylaşıldığı birçok tez tarama merkezi var.Bu tez tarama merkezlerinde bu tezleri dijital olarak indirebiliyoruz.Mesela türkiye YÖK’ün bir tez tarama merkezi var.Yapılan bütün lisansüstü tezler buradan kullanıcılara sunuluyor.Üye olabilirsiniz,indirip,okuyabilirisiniz.Örnek olarak,google akademik,pubmed
Konferans metinleri(bildiri):Konferansta sunulan çalışmasını sunan ve jüri tarafından kabul edilen insanların yayınlandığı özet ve tam metin bildirilerin olduğu konferans metinleri bulunuyor.Makale ve tez gibi ama biraz daha dar kapsamlı çalışmaların bulunduğu veri tabanları diyelim ama bu veri tabanı konferansın kendi içinde olan veri tabanı.
Ar-Ge:araştırma-geliştirme demek.
bir yerde bir resim buldun kullanmak istiyorsun ne yapman gerekiyor?
1-Resim,video gibi multimedya araçları eseri üreten kişi herkes kullanabilir demiştir.
2-ancak kişi kullanamazsın demiş ise kaynak koyman gerekir.
3-Dijital eserlere veri tabanlarından erişebilir,şartları sağlayarak kullanabilirsiniz.
Telif problemi olmadan resim,video kaynakları,müzik kaynaklarını kullanabilir ve indirebilirsiniz.
Resim:Telif problemi olmadan animasyon tarzı çizimler,fotoşop,sunum dosyaları gibi siteler;
freepik,flickr,pixaboy,shutter stick,istock,unsplash,pexels,adobe stock,the noun project,getty images bunlardan bir kısmı ücretli bir kısmı ücretsizdir.
Video kaynakları: Na true,the RSA ,greshan college,MIT world,TED ideas,khan academy
Müzik kaynakları:Incompetech,iTunes-U,spotify,fizzy,youtube music
İnfografik:Bir sürü bilginin bastırılarak,yukardan aşağıdan özetlenerek anlatıldığı,şekillerle,tablolarla ve grafiklerle desteklendiği anlatım biçimidir.