Dijital Okuryazarlık

Dijital Okuryazarlığa Giriş Terimler Kavramlar

dijital yerli ve internet nesli kavramları hakkında bilgiler öğrendim . Bilgi okuryazarlığı, medya okuyazarlığı gibi konuların içeriklerini ne yaptıklarını hakkında bilgi edindik

Dijital Araçlar

İnterneti tanımladık .En çok wifi aradığımızı konuştuk 3G,4G nedir onları öğrendik 2G sesin karşıya iletilmesi 5G ye geçmeye hazırlanıyoruz bize artılarını konuştuk .eposta hakkında konuştuk mail gönderirken yaptığımız yanlışlar. Doğru şekilde nasıl yollanır raconu nedir onu öğrendik.

Dijital Kaynaklar

Dijital araçlar ile dijital kaynaklar arasındaki farkları öğrendik. Veri tabanları ne işe yarar onları konuştuk eğitim, belgesel gibi tabanlar var ücretli ücretsiz onları öğrendik. arge nedir onu açıkladık püf noktalarını konuştuk. Erişebileceğimiz dijital kaynakları söyledik sunum dosyaları gibi siteleri konuştuk örnekler verdik. gençlerin derse ilgisini çekmeyi en güzel zamanlarında sınıfa toplayıp eğitim vermeyi istemesek bile iş hayati için gerekli olduğunu konuştuk.

Hiçlik

Dijital okur yazar olan bir bireyin eleştirel düşünme ve analiz etme becerilerine sahip olmalıdır. Video okuryazarlığı hakkında bilgiler edindim bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamak lazım veri okuryazarı olan bir bireyde verilerin yanlış bir şekilde kullanıldığını anlar. Bilgisayar  okuryazarlığı hakkında konuştuk. Ram nedir bilir klavyedeki kısa yolları bilir. medya okuryazarlığından bahsettik sosyal medyanın haberlerin yerini aldığını konuştuk. Telif hakkını, medya mesajını bireylerin nasıl yorumladığını konuştuk. Görsel okuryazarlığı 1964 de icat edilmiştir resimleri okuma yorumlama anlama. Teknoloji okuryazarlığı bir bireyin tamamen dijital bir ortamda bilgiyi değerlendirme iletme becerisini tamamlamak için kullanılan bir terimdir. 

Etkili İletişim Stratejileri

İletişim bir süreçtir ve bu süreç birden fazla parçadan oluşur bahsedicek olursak;

kaynak, mesaj ,kodlama, kanal ,kod ,çözme, alıcı ,geri bildirim ,bağlam Kaynak: İletişimin kaynağını gönderen olarak biz temsil etmekteyiz .İyi bir kaynak olabilmek için gönderdiğimiz mesaj konusunda net olmalıyız. 

Kodlama: Kodlama, mesajınızı alıp diğer tarafla paylaşılabilecek bir biçime aktarma işlemidir.

Alıcı: Mesajımızı ilettiğimiz kişi  alıcıdır.

İletişimde dil karşımızdaki kişiyle iletişim kurarken kendi filtremizden geçirip öyle cümleler kurarız bu farklı bakış açılarını ses tonu ile belli edebiliriz etkili yazılı iletişim kurabilmek için dikkat etmemiz gereken başlıklar vardır bunlar selamlama, kendimizi tanıtmak, kısa tutmak, dil bilgisi, kapanış, konuyu belirtin. Video konferans görüşmelerinde nelere dikkat etmeliyiz etkili bir iletişim için neler yapmalıyız onları öğrendik. Telefon görüşmesi yaparken ses tonumuza kullandığımız dile çok hızlı konuşmamaya karşıdaki insan konuşurken sözünü kesmemek gerektiğini açık net bir dille konuşmak gerektiğini öğrendik. Yüz yüze görüşme vücut dili önemlidir dik durmak konuşurken ciddiye alınmak için önemlidir mimikler el kol hareketleri daha etkili bir konuşma yapmanız için önemlidir. Göz teması konuşurken sürdürmek karşıdaki insana saygı duyduğumuz onu dinlediğimiz anlamına gelir  kelimelerimiz iyi seçmeliyiz ses seviyemizi iyi ayarlamalıyız ve son olarak iyi bir iletişim için iyi bir dinleyici olmalıyız.

Dijital Vatandaşlık

Vatandaşlığı açıkladık dijital vatandaşlığı oluşturan unsurları konuştuk. dijital ayak izlerini konuştuk dijital ayak izimizi kötü yansıtmamız gerektiğini siber zorbalık yapmamız gerektiğini öğrendim. Telif hakları hakkında yine konuştuk görsel veya bir yazı aldığımız zaman kaynak belirtmemiz gereken durumlarda kaynak belirtmemiz gerektiği, dijital sağlık, dijital güvenlik hakkında konuştuk. dijital ortamlarda paylaştığımız her şey bizim dijital ayak izimizdir farkında olsak veya olmasak dijital ayak izi bırakırız bizden topladığı veriler hakkında karşımıza çıkan reklamlar online ortamlarda siber zorbalık yapmamalıyız şifreleri farklı şifreler kullanmamız gerekir. Kullanmadığımız hesaplarımızı kapatmalıyız.

Arama Yapmanın İncelikleri

Google da arama yaparken kelimelerinin yerinin çok önemli olmadığı anahtar kelimelerinin içinde olması yeterlidir google ile resim ile aramanın can kurtarıcı bir özellik olduğunu öğrendik özel günlerde yada ünlü bir bilim adamının anılcağı zamanlarda logo değişimi olduğu google akademik sunum hazırlarken rapor hazırlarken makale okumak için kullandığımızı konuştuk. 

emirhan-yaman
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
En ağır psikolojik şiddet: Yok sayılmak
Sonraki
internet nedir? Kullanım amaçları nelerdir? Wifi nedir?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.