MEME (GÖĞÜS) HASTALIKLARI

meme hastalıkları açısından kadınların bir dezavantajıdır. Kadın meme kanseri erkeklerden 100 kat daha fazladır. Dünyada ve ülkemizde, meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanserdir. En sık menapoz döneminde görülür. Erken dönemde (Evre 1) yakalanırsa 5 yıllık sürvi %100’dür (Evre 2’de %93, evre 3’de%72, evre 4’de %22).

Meme lezyonlarının (hastalıklarının) çoğu palpe edilebilir olmakla birlikte hemen hepsinin meme kanseri ile karışabileceği unutulmamalıdır. Bu durum özellikle fibrokistik değişikliklerde çok önemlidir çünkü meme kitlelerinin en sık nedenidir

Memeler ektodermal orjinli cilt glandlarıdır (apokrin salgı bezlerdir). Embriyonun 5-6. haftasında, gövdenin önünde, aksilladan inguinal bölgeye uzanan, kalınlaşmış ektoderm çizgisidir. Meme ve meme başı bu çizgi üzerinde gelişir. Bu çizgiler kısa bir süre sonra kaybolur.

Doğum yapmamış kadında meme, gelişimini tamamlamamıştır. Duktus (süt kanalı) epiteli daha fazla, alveol (meme bezi) epiteli daha azdır. Hamilelikte meme süt vermek üzere hazırlanır. Duktal (süt kanalları), lobüler ve alveoler (süt bezleri) gelişme olur. Hamileliğin sonuna doğru meme boyutu normalin üç katına çıkabilir. Doğumla beraber plasental laktojen ve seks hormonları (östrojen, progesteron) azalır. Bundan sonra hipofiz kaynaklı prolaktin süt ürettirir (alveollerden).

Meme: Glandüler doku azalır. Onun yerini yağ dokusu alır. Menapoz sonrası meme dokusu; bolca yağ dokusu, bağ dokusu ve duktuslardan oluşur. Yağ dokusu azsa memeler pitotik olurlar (sarkar)

Erkek Memesi: Puberteden önce erkek memesinin gelişimi kadın memesindeki gibidir. Puberteden sonra östrojen ve progesteron artmadığı için erkek memesi (lobüller) gelişmez. Erkek memesi rudimenter (az gelişmiş) olup sadece küçük kanallardan oluşur. Bu yüzden erkeerde gelişen meme kanseri duktal karsinomdur. Lobüler meme kanseri hemen hiç görülmez.

Gelişim Anomalileri

  • Amasti (memenin oluşmaması)
  • Hipoplazi (memenin az gelişmesi)
  • Symmastia (memelerin orta hatta birleşik olması)
  • Polymastia
  • Polythelia (aksesuar meme başı, birden fazla meme başı bulunması)
  • Aksesuar aksiller meme (meme her iki tarafta da dokusu koltuk altına doğru devam eder)
  • Erkeklerde jinekomasti (erkek memesinin büyük olması)
  • Amastia (Amasti)

    Amasti, memenin <a data-original-attrs="{"data-original-href":"https://www.turkcerrahi.com/tip-sozlugu/konjenital/","data-cmtooltip":"Konjenital
    Konjenital (congenital), doğuştan, doğmalık, bebek doğduğunda var olan durumdur; sebebi ne olursa olsun; kalıtsal olsun ya da olmasın….Devamı","style":""}” href=”https://www.blogger.com/blog/post/edit/960405509628869953/5360584668847741846#”>konjenital (doğuştan) yokluğudur (meme dokusu, meme başı (nipple) ve areola yoktur). Amastia çok nadirdir. Tek taraflı amasti’si olanlarda sıklıkla pektoral kaslar da defektiftir (yoktur). Bilateral amasti (iki taraflı), vücudun diğer kısımlarında da <a data-original-attrs="{"data-original-href":"https://www.turkcerrahi.com/tip-sozlugu/konjenital/","data-cmtooltip":"Konjenital
    Konjenital (congenital), doğuştan, doğmalık, bebek doğduğunda var olan durumdur; sebebi ne olursa olsun; kalıtsal olsun ya da olmasın….Devamı","style":""}” href=”https://www.blogger.com/blog/post/edit/960405509628869953/5360584668847741846#”>konjenital anomalililerle beraber görülür (%40).

    Amazia

    Birçok kaynakta amastia ve amazia’nın eş anlamlı olduğu ifade edilmekte ise de bu doğru değildir. Amazia da sadece meme dokusu gelişmemiştir ama meme başı (nipple) ve areola vardır. Amazi total mastektomi ameliyatının da bir sonucudur.

    Athelia

    Athelia, <a data-original-attrs="{"data-original-href":"https://www.turkcerrahi.com/tip-sozlugu/konjenital/","data-cmtooltip":"Konjenital
    Konjenital (congenital), doğuştan, doğmalık, bebek doğduğunda var olan durumdur; sebebi ne olursa olsun; kalıtsal olsun ya da olmasın….Devamı","style":""}” href=”https://www.blogger.com/blog/post/edit/960405509628869953/5360584668847741846#”>konjenital (doğumsal) olarak meme başlarının (nipple) olmamasıdır.

    Meme Hipoplazisi

    Meme hipoplazisinde, meme bezi ve meme areola kompleksi (nipple-areola complex) normalden az gelişmiştir. Meme hipoplazileri oldukça sık görülen anomalilerdir. Ek meme hastalığı bulunmayan meme hipoplazilerinde silikon implantlar ile meme büyütme ameliyatları yapılmaktadır.

    Tüberöz Meme: Hipoplastik meme gelişimlerinden biridir. Memeler “yumru” şeklindedir (tuberous, töberöz). Sıklığı meme hastaları içinde %7 olarak bildirilmiştir. Meme bölgesindeki deride veya fasyal planlarda darlık veya eksikliğe bağlı olarak, tabanı da dar olan glandın areola altındaki dar bir geçitten öne doğru herniye olduğu ve areolanın genişlediği görülür. Eksik olduğu kabul edilen meme zarflarının doku genişleticiler ile genişletilmesi, sonraki seansta ise doku genişletici çıkarıldıktan sonra <a data-original-attrs="{"data-original-href":"https://www.turkcerrahi.com/tip-sozlugu/implant/","data-cmtooltip":"İmplant
    İmplant; vücutta eksik ya da hasarlı bir yapıyı değiştirmek ya da güçlendirmek için üretilmiş tıbbi cihaz. Medikal implantlar insan eliyle…Devamı","style":""}” href=”https://www.blogger.com/blog/post/edit/960405509628869953/5360584668847741846#”>implant ile meme büyütme işlemi uygulanır. Esas olarak kızlarda görülen tüberöz meme, erkeklerde jinekomasti ile birlikte de görülebilir.

    Symmastia, her iki memenin orta hatta (presternal bölgede) birleşmesidir. Orta hatta cilt yükselmiştir, memeler arası sulkusun (çatal) derinliği azalmış ya da tamamen kaybolmuştur. Memeler arasında yatay olarak sadece küçük bir köprü olabilir veya memeler orta hatta tamamen birleşik olabilir.

    Symmastia, nadiren konjenitaldir (doğumsal). Daha sık olarak, meme protezi (silikon) konanlarda protezlerin ortaya doğru kayması ile simmasti (symmastia) görünümü ortaya çıkar (bunun da nedeni, silikon için cep hazırlanırken aşırı <a data-original-attrs="{"data-original-href":"https://www.turkcerrahi.com/tip-sozlugu/diseksiyon/","data-cmtooltip":"Diseksiyon
    Diseksiyon, günlük tıbbi kullanımda dokuların-yapıların, cerrahi olarak izole edilmesi, açığa çıkarılmasıdır, anatomizasyon da denir….Devamı","style":""}” href=”https://www.blogger.com/blog/post/edit/960405509628869953/5360584668847741846#”>diseksiyon yapılmasıdır yani ceplerin büyük hazırlanmasıdır).

  • Symmastinin tedavisinde özel sütyenler kullanılmaktadır ancak bu sütyenler kalıcı bir düzelme sağlayamaz. Symmastinin asıl tedavisi cerrahidir. Cerrahide, silikon cepleri laterale (yana) ve yukarıya doğru genişletilir (kapsülotomi); ceplerin medial (orta) kısmı ise dikilerek, küçültülür. Bu ameliyat sırasında yenilenen protezler (<a data-original-attrs="{"data-original-href":"https://www.turkcerrahi.com/tip-sozlugu/implant/","data-cmtooltip":"İmplant
    İmplant; vücutta eksik ya da hasarlı bir yapıyı değiştirmek ya da güçlendirmek için üretilmiş tıbbi cihaz. Medikal implantlar insan eliyle…Devamı","style":""}” href=”https://www.blogger.com/blog/post/edit/960405509628869953/5360584668847741846#”>implant, silikon), hastanın isteğine göre aynı büyüklükte kalabilir, büyütülebilir ya da küçültülebilir.

    Polymastia (Polimasti, Çoğul Meme)

    Polymastia (polimasti), süt çizgisi boyunca aksesuar (ektopik, normal yerinin dışında) memelerin bulunmasıdır. Süt çizgisi (milk line, mammary ridge (ridge; dağ sırtı), embriyolojik gelişimin 7. haftasında ortaya çıkar, birkaç hafta sonra kaybolur, epidermisten hafif kabarıktır (ridge), aksilladan-başlar uyluk içi hizasına kadar devam eder. Normal ya da aksesuar memeler (polymastia) ya da meme başları (polithelia) bu hatta (bu çizgi üzerinde) üzerinde gelişir.

    Polymastia (polimasti), normal meme dokusuna ek olarak aksesuar meme dokusunun bulunduğu nispeten yaygın bir <a data-original-attrs="{"data-original-href":"https://www.turkcerrahi.com/tip-sozlugu/konjenital/","data-cmtooltip":"Konjenital
    Konjenital (congenital), doğuştan, doğmalık, bebek doğduğunda var olan durumdur; sebebi ne olursa olsun; kalıtsal olsun ya da olmasın….Devamı","style":""}” href=”https://www.blogger.com/blog/post/edit/960405509628869953/5360584668847741846#”>konjenital durumdur. Ergenliğe kadar belirgin değildir. Her ne kadar aksesuar meme dokusu genellikle süt çizgisinin torakoabdominal bölgesinde (% 67) bulunursa da (yani göğüs ve karın bölgesinde); ektopik meme dokusu, yüz, sırt ve uyluk gibi yerlerde de mevcut olabilir. Kadınların yaklaşık% 2-6’sı ve erkeklerin% 1-3’ü ünde polymastia (polimasti) bulunur.

pubg-tv
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Gözaltı Işık Dolgusu Deneyimim
Sonraki
Ah Biz İnsanlar…

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.