Bir dijital okuryazar çeşitli kaynakları kullanarak bilgiyi uygun platformlarda arayıp bulabilmeli, eleştirel düşünme ve analiz etme yeteneğine sahip olmalı, üretken olmalı, güçlü iletişim ve diğer okuryazarlık becerilerine sahip olmalı.
Bilgi Yazarı: Her şeyden önce bilgiye ihtiyaç duyduğuna karar verir ve bilgiyi analiz eder. ‘Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz’.
İkinci olarak edindiği bilginin niteliğine karar vermek için değerlendirme yapar.
Farklı kaynaklardan edindiği bilgiyi analiz ederek sentezler.
Kişisel gelişimini destekleyecek ilgi alanına yönelik bilgiyi arar.Kendini motive etmesini bilir, eleştirel yaklaşır neslel bir bakış açısıyla bilgiyi değerlendirir.
Veri:Veri işlenmemiş bilgi demektir. Örneğin semboller.
Enformasyon: İşlenmiş veri, sınıflandırılmış veri, sıradan bilgi, haber.
Veri Okuryazarlığı: Verilere erişebilme, değerlendirebilme, değiştirebilme, özetliyebilme ve sunabilmedir. Bir veri okuryazarı veri analizi ile elde edilen bilgiler hakkında eleştirel düşünür. Veri analizi araçlarını ve yöntemlerini ve bunların ne zaman ve nerede kullanıcağını bilir.
Bilgisayar Okuryazarlığı: Bilgisayarların ve yazılımların nasıl kullanılacağına dair bilgiler edinmemizi sağlar. Bir bilgisayar okuryazarı arama motorlarını, elektronik tablo programlarını etkili bir şekilde kullanabilir. Kelime işlemci programlarını bilir ve kullanılır. Virüs taraması yapmasını bilir. Klavye kısayollarını bilir ve kullanır. Bilgisayar terminolojileri bilir. Kişisel verilerini korumayı bilir. E-posta ve diğer iletişim araçlarını kullanmayı bilir.
Medya Okuryazarlığı: Medyaya erişme medya ve medya içeriğinin farklı yönlerini eleştirme, değerlendirme ve çeşitli bağlamlarda iletişim oluşturmaya yarar. Bir medya okuryazarı telif hakkı konularına hakim olur. Görüntüler dil, ses ve elektronik teknolojilerin, iletişim sistemlerinin farkındadır.
Görsel Okuryazarlık: Görsel imgeler okuma, yazma, yaratma yeteneğidir. Bireyin görsel unsurlarla düşünme, öğrenme ve kendini ifade etme becerilerini de içerir” Görsel okuryazar biri gerekli görüntüleri ve görsel medyayı etkili ve verimli bir şekilde bulur.
Teknolojileri Okuryazarlığı: Teknoloji tabanlı içerik kullanma ve oluşturma becerisidir. Teknoloji okuryazar biri yeni teknolojilere kolay adapte olabilirler.