Dijital Okuryazarlık Becerisi – Nasıl İyi Bir Dijital Okuryazar Olunur?

İyi bir dijital okuryazar olmamız demek; çeşitli dijital medyaları kullanarak arama, gezinme, bilgi oluşturma ve iletme işlemlerini başarıyla yapabilmemiz demektir. İyi bir dijital okuryazar olabilmemiz için:

  • Çeşitli kaynakları kullanarak istediğimiz bilgileri uygun kaynaklarda arayıp bulabilmeliyiz. Bunun içinde temel arama motorlarını en güzel şekilde kullanabilmeliyiz. Örneğin; akademik araştırmalarımızda, Google Scholar üzerinden yapacağımız bir araştırma bizi bir adım daha ileriye taşıyacaktır. Doğru arama ile zamanda tasarruf edebiliriz.
  • İyi bir okuryazar olabilmek, eleştirel düşünme ve analiz etme yeteneklerini de beraberinde getirir. Bunun için bulduğumuz kaynakların uygunluğunu eleştirel olarak değerlendirebilmeli, bildiklerimizden iyi bir sonuç çıkarabilmeliyiz. İyi bir okuryazar karşısına çıkan veri kaynaklarını önce süzgeçten geçirip, daha sonra bu kaynakların güvenirliği doğrultusunda işlem yapmalıdır. Gözlem yapma eleştirel düşünce için önemli bir bileşendir. Örneğin; kalabalık bir kahvecinin önünden geçtiğimizde bu kabalığı yorumlayıp, buranın kahvesi iyi olabilir, diyebilmemiz iyi bir gözlemci olduğumuza işaret eder.
  •  Bu özelliklerin yanı sıra iyi bir dijital okuryazar olabilmemiz için üretken ve güçlü iletişim becerilerine sahip olmamız gerekmektedir. Bir noktada kendi verimizi üretmeye başlayabilmeliyiz.
  • Ve son olarak diğer okuryazarlık becerilerine de sahip olmamız gerekmektedir.

Tüm bu diğer okuryazarlık becerilerine kısaca bakacak olursak:

  1. Bilgi Okuryazarlığı: Bilgi okuryazarlığı , okuduğumuz bilgileri değerlendirme, düzenleme ve kullanma yeteneklerini kapsar. Bilgi okuryazar bir birey genel hatlarıyla bilgiyi bir süzgeçten geçirmeden karşımıza çıkarmaz. Edindiği bilginin niteliğine karar vermek için çeşitli değerlendirmeler yapar. Doğruluk, güvenirlik, kapsam gibi değerlendirme kriterlerini bilir ve uygular. Ve bunlara dayanarak bilgiyi bizlere sunar.
  2. Veri okuryazarlığı: Veri okuryazarlığı; verilere erişebilme, değerlendirebilme, değiştirebilme, özetleyebilme ve sunabilmek anlamına gelir. Veri okuryazar bireyler:Veri analizi ile elde edilen bilgilerin analizi hakkında eleştirel düşünür.

    Veri analizi araçlarını ve yöntemlerini ve bunların ne zaman ve nerede kullanılacağını bilir.

    Verilerin yanlış sunulduğunu tanır.

    3. Bilgisayar Okuryazarlığı: Bu bireyler temel arama motorlarını ve arama stratejilerini en verimli şekilde kullanmalıdırlar.  Microsoft Office gibi yazılımların kullanımı konusunda hakimdirler. Bilgisayarlarını virüslerden korumak için virüs taraması yapmasını bilirler.

    4. Medya Okuryazarlığı: Çeşitli formlardaki bilgilere ulaşma, bunları analiz etme, değerlendirme ve iletme becerisini içeren bir dizi iletişim yetkinliğidir. Bu bireyler, basılı ve elektronik medyayı çözme konusunda iyidir, bunları değerlendirebilir, analiz edebilir ve yeni medya üretebilir. Medya ve medya içeriğinin farklı yönlerini değerlendirirler.

    5. Görsel Okuryazarlık: Görsel okuryazarlık temel olarak; görsel imgeler yazma yaratma ve okuma yeteneği anlamına gelir. Görsel okuryazarlığa sahip bireyler, görsel medyayı etkili kullanır, yorumlar ve analiz eder. Görselleri ve kaynaklarını değerlendirir.

Yaren Kıran
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
DİJİTAL KAYNAKLAR
Sonraki
Black Widow Filmindeki Büyük Sır

Black Widow Filmindeki Büyük Sır

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.