DİJİTAL KAYNAKLAR

Dijital kaynakların ne olduğunu anlayabilmemiz için öncelikle dijital kaynak ile dijital araçlar arasındaki farkı bilmemiz gerekiyor. Dijital araçlar, kullandığımız web siteleri yani içerik ürettiğimiz yerlerdir. Dijital kaynaklar ise, bize sunulmakta olan içeriklerin dijital halde sunulmuş halleridir. Kısaca, uzun bir süredir basılı olan materyallerin dijital ortamda sunulmasına deniliyor. Bu dijital kaynaklara kısaca örnek vermemiz gerekirse:

  1. Veri Tabanları: Metin, grafik, video gibi multimedya araçlarını aradığımız; konularına veya kullanım amaçlarına göre gruplandırdığımız dosyalardır. Mesela içerisinde sadece belgesellerin olduğu ya da sadece eğitimle ilgili yazılmış makalelerin bulunduğu veri tabanları vardır.
  2. Kitaplar: : Günümüzde artan internet kullanımıyla birlikte, e- kitap pazarı çok büyüdü. Bu durumla birlikte, birçok firma basılı kitaptansa e-kitaba geçiş yapmaya başlamıştır.
  3. Dergiler: Konu alanlarına göre çeşitli dergileri artık kolaylıkla dijitalleşmiş formda bulabiliyoruz.
  4. Gazeteler
  5. Tezler: Günümüzde, aradığımız tezleri dijital formda kolaylıkla indirebiliyoruz. Ülkemizde YÖK’ün ulusal tez merkezi bulunuyor. Bir derse ilişkin bilimsel araştırma yapmak istediğimizde, tez taramayı kullanarak buradan aradığımız tezlere kolaylıkla ulaşabiliriz.
  6. Konferans ve Araştırma Metinleri

Çeşitli dijital kaynakları öğrendiğimize göre, bir de kendimiz dijital kaynak oluştururken neleri yapmalı yada neleri yapmamalıyız bunlara bir bakalım.

 Eseri üreten kişi ‘herkes kullanabilir’ demiş mi buna dikkat etmemiz bizim için büyük önem taşıyor. Eğer başka kaynaktan alacağımız multimedya araçlarını sunan kişi bunları bir kısıtlama olmadan istediğiniz gibi kullanabilirsiniz demişse rahatlıkla kullanabiliriz. Ancak eseri üreten kişi kullanamazsınız demişse, bu eseri kendi kaynağımıza eklediğimizde kaynak gösterip referans vermemiz gerekmektedir. Yani multimedya kaynağın nereden aldığımızı belirtmemiz gerekiyor. Fakat kuralına uygun, yani, akademik kaynak göstermek gereklidir. Ne kadar fazla kaynağa gider ve kaynaklarımıza düzgün atıflar yaparsak bu işimizi düzgün yaptığımız anlamına geliyor.

Erişebileceğimiz dijital kaynaklar nedir:

  • Resim ve çizim kaynakları için, Freepik, Flickr, Getty Images, Pexels,
  • Video kaynakları için, Ted Ideas, Khon Academy, MIT World,
  • Müzik kaynakları için, Fizzy, iTunes, YouTube music, Spotify örnek gösterilebilir.
Yaren Kıran
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
TEKNOLOJİ ÇAĞINDAKİ DİJİTAL ARAÇLAR
Sonraki
Dijital Okuryazarlık Becerisi – Nasıl İyi Bir Dijital Okuryazar Olunur?

Dijital Okuryazarlık Becerisi – Nasıl İyi Bir Dijital Okuryazar Olunur?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.