Arama Motorları ve Stratejileri
Arama motorları olmasa internet kullanımı bu kadar kolay olur muydu canlar, olmazdı tabii ki. Hiç sanmam insan oğlu olarak her zaman hazıra konmayı, kolay olanı seçmeye alışmışız. Bu yüzden tüm arama motorları çok basit bir şekilde her yaş kitlesinin çözebileceği şekilde tasarlanmıştır.
Bilindiği gibi arama motorları iki türe ayrılıyor. Biri dizinler olan bu türün en önemli ve bilinen markası Yahoo arama motorudur. İkinci tür ise ‘crawler´lar’ olarak bilinen ve en ünlüsü Google olan arama motorlarıdır.
Bizim gibi üniversite öğrencilerine en uygun arama motoru ‘Google Scholar’. Daha önce ki yazılarımda bundan biraz bahsetmiştim. Google Scholar akademik türden bir arama motorudur. Bizler bir ödev yapacağımız zaman, tez hazırlayacağımız veya akademik bir proje için yapacağımız her türlü araştırmayı bu arama motorlarından gerçekleştirmeliyiz. Bizleri diğer arama motorlarına göre daha doğru yönlendirme yaparak ulaşmamız gereken konuları sınıflandırarak en doğru biçimde bizlere sunar.
Arama motorlarında doğru yolda ilerleyebilmemiz için gelişmiş aramalar yapmamız gerekir, bunları maddeler halinde sıralamak gerekirse, dikkat etmemiz gereken hususlar aşağı da belirttiğim gibidir;
.Dil
.Bölge
.Son güncelleme tarihi
.Site adı
.Arama terimlerinin sayfada göründüğü
.Arama
.Okuma seviyesi
.Kullanım hakları
Görsellerin gelişmiş araması yaparken de bunların yanında boyut, renk, tür gibi özellikler yardımı kullanarak yapılabilir.