Covid-19 sürecinde dünyada ve Türkiye’de bir çok alanda değişim yaşanırken, bu süreç iş hayatında da birçok degişimi beraberinde getirmistir. Bu dönemde iş hayatında yaşanan degişimlere uyum sağlamak, hem calisanlar hem yöneticiler için yeni planlamalar yapilmasini gerekli hale getirmiştir. Salgın sürecinde insan sağlığı ön planda tutulurak salgının yayılımını azaltmak için kurumlar ve is yerleri içinde bazı önlemler alınmış, uzaktan ve dönüşümlü calışma yöntemine geçilmiştir.
2020 yili Ekonomik işbirligi ve Kalkinma Örgütü (OECD) “Karantina Döneminde Uzaktan Çalışma Yeterliliklerinin Bölgelere Göre Maliyet Etkisi”ni araştıran rapora göre; Türkiye %21 ile evden çalışma potansiyeline sahip en düşük ülke konumundadir.Evden çalışma potansiyeli bölgeler arasında degişmekte, nüfusun yoğun olduğu şehirlerde ve bölgelerde bu oran daha yüksektir.
Bu genel oran düşük olarak görünse de sektörlerin çalışma potansiyeline göre, salgın sonrasında bir-çok iş yerleri de dijital dönüşüme hızla gecmeye başlayacak ve işler online platformlar üzerinden yürütülecektir.
Covid-19 sürecinde tüm sektörler için yaşanan değişimlere adapte olmak hem çalışan hem yöneticiler için zor hale gelmiştir.
Günlük yaşam enerjimizi her daim yuksek tutmak biraz zor olabilir ancak iş motivasyonun artırılması icin bireysel veya kurumsal olarak yapılacak adımlar bulunmaktadir.
Bu salgın döneminde iş motivasyonunu yüksek tutmak için çalışanlar neler yapmalı?
-Mutlaka çalışanların bireysel hedefleri olmalı bu hedefler için çalışmaya devam etmelidir.
-Kişi iş yaşamında kendini cok iyi tanımalı, paranın yanında kendisine katacak değerlere de odaklanmalıdır.
– Çalışırken kendisini motive edecek şeyleri bulmalıdır. Masasında, bilgisarında, kendisini mutlu edecek şeyler koymalıdır.
– Bu dönemde çalışma arkadaslarıyla iletişim daha sıkı olmalı, telefon görüşmeleri yapılarak iletişim kopukluğu yaşanmamalı, toplantılar online yapılmaya devam edilmelidir.
– İş disiplinini sağlamak için çalısma planı hazırlanmalı ve ona göre hareket edilmelidir.
Yöneticiler çalışanların motivasyonunu artırmak için neler yapmalıdır?
-Yöneticilerin çalışanlarla iletişimleri çok iyi olmalıdır.
– Takım çalışmasına önem verilmeli. Takım içerisinde dönem dönem liderlik görevleri verilerek takim içinde işbirliği artırılmalıdır.
– Yöneticiler çalışanların yaptığı her işi takip etmeli ve gerektiğinde online toplantılara devam edilmelidir.
-Çalışanların kendini değerli hissedecek şeylerin yapılması. Örneğin doğum günlerinde kutlama maili atılması, bir proje ya da önemli görev yapılması sonrası teşekkür notunun paylaşılması gibi.
– Çalışanlar için online da olsa takım ruhunu devam ettirecek aktivitelerin düzenlenmesi. Örnegin; kahve saatinin belirlenmesi online iş harici görüşmelerin yapılması, karşılıklı sorunlarının tartışılacağı belirli saatlerin belirlenmesi gibi.
Uluslararası Çalisma Örgütü (ILO) “2020 Covid-19 Ortaminda ve Sonrasında Uzaktan Çalışma Kılavuzu’na” göre; motivasyonun yüksek tutulması için online eğitimlerin yapılması, çalışanların bu dönemde yaşadığı zorluklar için ara ara anketlerin düzenlenmesi, bu dönemde zaman ve iletişim becerilerinin artırılması için online eğitimlerin devam ettirilmesi gerektiğini belirtmistir.
Siz de is verimliliğini ve disiplinini artırmak için bu önerileri dikkate alarak kendinizi daha çok motive edebilir ve yeni değisimlere adapte olabilirsiniz.
Saglikli ve verimli çalışma günleri dilerim.