Evcil Hayvan Bloğu

Kedi Terminolojide Tip Türünün Anlamı

Tip- Kedi terminolojisindeki “tip” terimi temel olarak bir cinsi karakterize eden kedinin büyüklüğü ve şekli de dahil olmak üzere baş ve vücut özellikleri anlamına gelir. Bazen bu terim soyağacı olmayan bir kedinin belirli bir cinsle benzerliğine atıfta bulunmak için daha gevşek bir şekilde kullanılır. Buna bir örnek, “Egzotik stenografi türünün iyi bir örneği” gibi bir kedi için söylenebilir. Bu aslında bir soyağacı Egzotik stenografi olduğu anlamına gelmez, ancak yalnızca belirli bir cinsin genel konformasyonunu paylaştığı anlamına gelir.

Kedilerin Sınıflandırılması: Vücut Tipleri

Yabancı” Kedi
İkinci temel vücut tipi “yabancı” kedidir. Sözde yabancı tipin aşırı bir örneği Siyam olacaktır. Bu bağlamda “yabancı” kelimesinin coğrafi çağrışımları yoktur; basitçe kedi fantazisi, kobisi olmayan anlamına gelir. “Yabancı” türün aşırı bir örneği olan Siyam, Oryantal olarak tanımlanıyor. Yabancı veya oryantal gövdesi dar ve kama şeklinde baş ve uzun bacakları ile ince ve açıktır. Genel olarak verdiği izlenim, şıklıktan, sinüloz hareketinden ve nispeten hafif ağırlıktan biridir.

Kedi Kapısı Eğitimi

Kediler, bilmedikleri bir kedi kapısının nasıl kullanılacağı konusunda eğitilmelidir. Öncelikle onlara her bir tarafından, bir pençeyle flepin nasıl sallanıp açılabildiğini göstererek başlamalı ve bir muamele ve övgü karşılığında, kapak açık bırakılırken delikten geçmeye teşvik edilmelidir. Bu tekrarlanabilir, ancak kedi tüm işi yapana kadar açıklığı kademeli olarak azalttığınızdan emin olun. Bu aşamada, antrenman daha sonra kedinin tarafından bir ipin ucuna bağlanmış bir kağıt parçasını besleyerek ve kağıdın içinden geçerek bir oyuna dönüştürülebilir. Her iki yönde de flep kullanımını gösteren ve güçlendirdiğinizden emin olun.

Yaşlı Kediler Hakkında

Bir kedi yaşlandıkça cildi elastikiyetini yitirmeye başlar ve kuru ve incelir ve tahriş ve enfeksiyona daha yatkın hale gelir. Yaşlanan kedi için cildin üstünde ve / veya altında topaklar ve şişlikler daha yaygın hale gelir.

Bakım alışkanlıkları daha az vicdani hale gelir (çoğu kez obezite veya artrit gibi diğer fiziksel rahatsızlıklar nedeniyle), bu da koku, kepek, saç paspasları (özellikle uzun tüylü kedilerde) ve diğer cilt durumları ile sonuçlanır. Pençeleri çoğu zaman daha kalın, daha kırılgan ve fazla büyümüş hale gelir (genellikle kıvrılır ve ayağının alt kısmına kazılır). Yaşlı kediler pençelerini geri çekme konusunda daha büyük zorluklar yaşadıklarından, özellikle halıda, herhangi bir elyafın içinde yakalandıklarında takılabilirler.

İşaretler: Kepek veya pullanan cilt; kesintisiz çizilme, vücut kokusu; saç dökülmesi veya paspas; garip büyüme veya cilt renk değişikliği.

İlişkili Hastalıklar / Bozukluklar / Koşullar: Obezite; Kanser veya iyi huylu tümörler; veya paraziter istila.

Kedinizi nasıl eğitirsiniz ?

Kediler ile köpeklerin ayrıldığı en büyük nokta kedinizi asla cezalandıramazsınız. Kedinizi eğitmeye çalışırken bağırmanız veya sert tepkiler göstermeniz onun psikolojisinin bozmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Kedilerin bize öğreteceği en güzel şey, her zaman pozitif olun. Eğitim için sahip olmanız gereken iki özellik var sabır ve hoşgörü. Asla sinirlenmek yok, kızmak yok, bağırmak yok ve pes etmek yok. Tekrar tekrar denenecek hepsi.

El sesleri (parmak şıklatma ve alkış)

Köpeklerde olduğu gibi kedilerde de eğitim ana prensibi güdülemektir. Kedinizin parmak şıklatma sesi ile onun çok sevdiği birşeyi ilişkilendirmeniz gereklidir. Örneğin parmağınızı her şıklattığınızda aroması güçlü ödül mamasından bir parça verebilirsiniz. Şıklama sesini duyduğunda kediniz ona ödül maması vereceğinizi düşünerek her seferinde yanınıza gelecektir.

Hadi adım adım yapalım şimdi bunu

Aroması çekici bir ödül maması alın ve hiç birşey yapmadan bir kaç parça verin.

Aradan bir iki saat geçtikten sonra kedinizin görebileceği mesafede durarak bir elinize ödül mamasını alın diğer elinizle parmağınızı şıklatıp kedinizin adını söyleyin

Bunu kediniz yanınıza gelene kadar tekrarlayın o size gelmiyorsa siz ona doğru yaklaşarak ödül mamasının kokusunu almasını sağlayın.

Üç dört saat arayla bu işlemi bir hafta tekrarlayın.

Birinci haftanın ardından, bir boş bir dolu şeklinde devam edin. Yani ilk seferde ödül mamasını verin bir sonraki üçüncü saate parmağınızı şıklatın adını söyleyin yanınıza gelince deli sevin okşayın ama mama vermeyin. Bir sonraki üçüncü saatte mama verin.

Bir aya kalmaz kediniz adını ve parmak hareketinizi öğrenecektir.

Tasmayla Gezintiye Çıkma

Türkiye koşullarında kedinizi gezdirebileceğiniz park sayısı oldukça az olsada internette kafelere giden, vapurdan balık tutan kedileri görmüyorda değiliz hani. Kediler köpekler değildir malesef tasma onlar için zindan gibi birşeydir. Kedinize tasma takıp gezdirmeden önce sadece göğüslüğü takınız evin içinde. Göğüslüğü taktıktan sonra yere salmayın kucağınızda dursun sevin okşayın, yere indirirken göğüslüğü çıkarın. Bu işlemi bir gün içinde üç dört kez yapın. Ödül maması verdiğiniz günü seçerek ödül maması vermeden önce göğüslüğü takıp direk mamanın önüne koyun. Mamaya yoğunlaşmışken göğüslük umurunda olmayacaktır. Bunuda bir iki kez tekrarladıktan sonra. Evin içinde göğüslüğü takar serbest bırakın. Büyük olasılık bu kadar uğraştan sonra geri geri yürümeyecek, sanki sırtında tonlarca yük varmış gibi yere yapışık yürümeyecektir. Bir kaç günde evin içinde göğüslükle gezdikten sonra artık sokağa çıkabilirsiniz.

Lakin ilk yürüyüşü kalabalık bir parkta yapmayın. Ciddi derecede ürkütebilirsiniz kedinizi. İnsanların az olduğu ortamlarda dolaşın bir süre. Yavaş yavaş yürüyüş sürelerinizi uzatın. Daha sonra yavaş yavaş biraz daha kalabalık ortamlara girmeyi deneyin. Lakin unutmayın ne kadar çok insan o kadar çok mikrop demek.

At-Tut-Yakala getir oyunu

Köpeği ile oynayan insanlara hep özenmişizdir. Kediniz attığınız topu yakalayıp getirse ne güzel olurdu değil mi ?

Bu oyunu kedinize öğretebilmek için küçük bir odayı tercih edin ve hemen hemen oda da hiç birşey olmasın. Attığınız oyuncağı bulması kolay olmalı, taşıyabileceği kadar büyük dikkat çekecek kadar afilli bir oyuncak olmalı. Etraftan gelen çok fazla ses olmamalı kediniz direk sizin sesinize odaklanabilmeli ve sizi görebilmeli.

Oyuncağı fırlattığınız “ Yakala !!! ” demelisiniz, her oyuncağı atışınızda bu kelimeyi söylemelisiniz ki oyuncağı yakalamakla kelimeyi özdeşleştirebilsin kediniz.

Kediniz oyuncağı yakalayıp getirdiği her sefer için ona ödül maması verin. Bu en başlarda zor olacaktır. Oyuncağı yakaladığı an vererek başlayabilirsiniz, arından oyuncak ile mamayı eşleştirdiğinde yakalamasına izin verin ama mama vermek için yanına gitmeyin biraz uzakta avucunuzun içinde mamayı gösterin ona. Oyuncak ile geldiği her sefer için ödül mamasından verin, boş geldiği zamanlar oyuncağı alıp tekrar atın.

Bir anda askeri düzende yapmayın bunu, kediler çabuk sıkılır. Motivasyonunu takip edin, dikkatinin dağıldığı an onu rahatına bırakın ki tekrar oynamak istesin bu oyunu.

Ölü taklidi vakti

Evcil hayvanların nerdeyse sülalesi bu taklidi yaparlar, hatta hamsterlara bile yaptırabilirsiniz.

Kedinizin severken yere yatırabiliyorsunuz bu oyunda bir sıfır öndesiniz demektir. Kedinizi yere yatırdığınız an “Ölü Taklidi Yap” deyin, veya öğretmek istediğiniz kelimeyi söyleyin. Bir süre kıpırdamadan durmasını sağlayın yere yattığı anda. Ve hareket etmek istediği anda hafifçe kalkmasına engel olarak aynı kelimeyi tekrar edin. Dikkat edin kedinizi sinirlendirmeyin.

Ödül maması vermeden önce son kez öğretmek istediğiniz kelimeyi onu yerde yatmasına zorlamadığınız anda söyleyin yani eliniz kedinizin üzerinde değilken.Bu işlemin ardında kediniz ne kadar uzun hareketsiz kalırsa o anlar ödül mamasından veririn. Tekrar yatırın. Yaklaşık bir ay kadar kısa sürede bu numarayı öğrenecektir.

İşin özü

Bu noktadan sonra yazılacak bir sürü numara var lakin laf kalabalığından başka bir işe yaramayacaktır. İşin özü ödül maması ile kedinizin yapmasını istediğiniz hareketi kedinize şartlamak. Yapmasını istediğiniz şey es kaza da olsa yaptığın ödül maması verdiğiniz kediniz bir süre sonra neden sonuç ilişkisini kafasında kuracaktır. Kediler çok zeki canlılardır. Siz onu eğittiğinizi sandığınız anda bir bakmışınız onlar sizi eğitmiş. Eve geliş gidiş saatlerinizi ele geçirmişler, sabah kalkış saatinizi belirlemişler hatta eve getireceğiniz misafirlerinize bile karar verir hale gelmişler. Sizlerde bizlerde ödül maması ile onlara acaba çemberden nasıl atlatırım diye düşünüp kendimizi eğlendiririz. Sevgiyle ve kediciklerinizle kalın.

Bu yayındaki içerik sadece bilgilendirme amaçlı sunulmuştur. Bu bilgiler hiçbir şekilde teşhis koymayı veya kalifiye bir profesyonelin çalışmasının yerine geçmeyi amaçlamamaktadır. Bunun için güvenilir bir uzmana başvurmanızı öneririz.

Kedilerde Yemek zamanı saldırganlığı

Çok katlı bir eviniz varsa, agresif bir şekilde yiyecek kabını devralacak ya da mutfaktan başka bir kediyi tekmeleyen bir kedinizin olacağı bir zaman olabilir. Bu sorunun üstesinden gelmek için, kedilerinizi bir programa beslerseniz, her bir kedinin kendi kasesine sahip olduğundan emin olmalısınız. Çift bir kabın kullanılması, kedileri birbirine çok yakın olmaya zorlayacağı için tavsiye edilmez. Gerekirse, mutfağınızın karşısındaki köşelere veya hatta birbirinizden farklı odalara koyun. Bu adımları uygulayarak her bir kedi, kendilerini tehdit altında hissetmeden yemeklerini yiyebilmelidir. Yemek zamanı saldırganlığı yukarıdaki önerileri uyguladıktan sonra sorun olmaya devam ederse, birden fazla beslenme alanı sağlamayı ve seçtikleri zaman kedilerin yemesini sağlamayı düşünebilirsiniz.

Kedi Pire Kontrolü

Kedi pire kontrolü tüm yıl boyunca önemlidir, ancak sorumlu evcil hayvan sahipleri olarak, yılın sıcak aylarında özellikle tetikte olmamız gerekir.

İlkbahar ve yaz, uygun şekilde tedavi edilmeyen kedilerde pire sayısındaki en büyük artışı görme eğilimindedir.

Bunun nedeni, kedi pirelerinin yumurtalarının sıcaklıkla harekete geçmesi ve sıcak mevsimlerde uyuyan yumurtaların çıkmasıdır.

Yumurtalar yetişkin piresinin herhangi bir yerine koyulabilir, ancak halılar ve yumuşak mobilyalar en sevilen yerlerdir ve evde düzenli olarak evcil hayvanlarınız kontrol edilmesi gerekir.

Kedi pireleri, tenyadaki larvaları taşıyabilir. Bu daha sonra kediniz tarafından alınabilir ve kedinizin hastalanmasına neden olabilir.

Pireler kanla beslenir ve bu nedenle şiddetli pire istilası olan bir kedi anemik hale gelebilir. Bu nedenle yavru kedilerin pireleri anemiden hızlı bir şekilde ölebilir, çünkü yavru kediler üzerindeki pireler tehlikelidir.

Kediler üzerindeki pireler mahallede kolayca bir kediden diğerine yayılır. Bunun nedeni, pirelerin genellikle bir kediden düşerek diğer bir geçen hayvanın üzerine atlamasını beklemek üzere yatmasıdır.

Bazı kediler, bit tahrişlerine alerjiye neden olabilir ve bu da çok fazla tahriş, ağrı ve rahatsızlığa neden olur.

Pireler evinizi kolayca enfekte edebilir ve pireler insanlarda yaşamaya devam etmelerine rağmen yine de ısırırlar ve tekrar atlamadan kaşıntı yaparlar!

Pire Temizlemek için İpuçları

Kedinizin pire gitmesini engellemek için basit bir işlemdir ve bir istila ele geçirildiğinde hem eviniz hem de kediniz için gereken tedaviye kıyasla oldukça ucuzdur.

Artık kedi pire kontrolü için mevcut birçok ürün var ve hangisinin kullanılacağı kendi kişisel tercihinize, kullanım kolaylığına göre ve hangisinin kediniz için daha etkili olduğunu seçmeli.

Eviniz İçin Pire Temizlemek

Evinizdeki kedilerde pire ile ilgili bir probleminiz varsa, halılarınızı ve yumuşak döşemelerinizi işlemeniz önerilir. Pire ve yumurtaları öldürmek için spreyler ve tozlar mevcuttur ve düzenli vakumlama da uykuda kalan ve yumurtadan çıkmayı bekleyen yumurtaların giderilmesine yardımcı olur!

ahmet-ziya-sengul
Subscribe
Bildir
8 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Capitalizm
Sonraki
FİLM-KİTAP 2: THE GIRL WITH NINE WIGS

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.