Yapay zeka terimi ilk kez 1956 yılında New Hampshire tarafından Dartmouth College’da düzenlenen bir konferansta kullanıldı. Bu tarihten sonra geliştirilen programlar sayesinde yapay zeka büyümeye devam etti. 1997 yılına gelindiğinde yapay zeka ” super human” seviyesine ulaştı ve dünyanın en iyi satranç oyuncusu Garry Kasparov mağlup etti. 2011 yılında ise iki insan bir bilgisiyar arasında düzenelen yarışmada yapay ( IBM Watson) arasında düzenelen yarışmada yapay zeka yarışmayı kazandı. 2002 ‘ de tavlada, 2006’ da scrabblede “super human” seviyesine ulaşmayı başardı. 2017 yılında Alpha Go ( yapay zeka) dünyanın en iyi Go oyuncusu yendi. 21 yüzyılda yapay zeka inanılmaz bir hızla gelişti ve yapay zekanın insan zekasını aşıp aşamayacağı sorular bilimin gündemi oldu. (geçmişte de bu konu tartışıldı.) Ayrıca geçmişden bu yana tartışılan yapay zekanın insan için kurtuluş mu yoksa felaket mi olacağı sorusu bilim insanlarını daha fazla ilgilendirmeye başladı.
İlk soru bilim insanları tarafından şu şekilde cevaplanıyor : Yapay zeka 2040 – 2050 yılları arasında insan zekasını geçebilecek kadar gelişmiş olacak. Çağımızdaki gelişmelere baktığımda kişisel görüşüme göre yapay zeka 2050 yılına gelmeden insan zekasını geçebilecek kadar gelişmiş olacak.
Asıl konumuz olan yapay zekanın insan için kurtuluş mu yoksa felaket mi olacağı sorununa değinelim. Öncelikle bu konu hakkında bilim insanları farklı görüşteler. Bazı bilim insanları yapay zekanın insan için kurtuluş olacağını, farklı mesleklerde robotların kullanabileceğini savunuyor. Bazıları ise yapay zekanın insan için felaket olacağı görüşündeler. Şunu belirtmeliyim ki : İkinci görüşün destekleyicileri Elon Musk, Stephen Hawking gibi dahiler.
Bana kalırsa bu durum insanla alakalı. Şöyleki yapay zekanın algoritmasını tasarlayan insandır. Eğer yapay zeka kötü insanların eline geçerse yok etmek için tasarlanabilir. Ve malesef insanoğlu zakasını yaşatmak için değil de yok etmek için kullandığında yapabileceklerinin sınırı olmuyor. Elinde robot ordusu olan bir komutan dünyaya saldırırsa insan ırkı ne yapabilir? Binlerce robotla nasıl savaşabiliriz? Büyük ihtimalle büyük bir demir yığınından oluşan ordu karşısında hiçbir şansımız olmayacaktır.
Hadi gelin olaya birazda iyi taraftan bakalım. Robotlara insanın fiziksel özelliklerini aktarabilirsiniz ( koku alabilen, görebilen, konuşabilen, dokunma hissine sahip olan insan yüzü görünümdeki robotlar yaşamımızda yer edinmeye başladı.) ama insanı insan yapan merhamet, vicdan gibi duyguları aktaramazsınız. İnsanın bu gibi duygularının altında altında kin, nefret gibi kötülükler de yatar. Şu şekilde açıklayayım : Bir robotun insanlığa zarar vermesi için ona karşı kin ve nefret hissetmesi lazım. ( Kin, nefret gibi kötülükler kalbe yerleştiğinde insan şeytanın elinde oyuncak olur. Bu yüzden Allah kötülüklerin kalbi karartığını, bunların insan kalbinde nokta kadar bile bulunmaması gerektiğini bildirmiştir.) Robatlara kin ve nefreti aktaramayacağınız için yok etme dürtüleri olmayacaktır. Bu durumda yapay zeka insanları eğitmek, iyileştirmek gibi yararlı işlerde kullanılabilir.
Kısacası yapay zeka insan elinde kurtuluşta olabilir felakette…
” Yapay zeka ya insalığın başına gelen en iyi şey ya da en kötü şey olacak.”
– Stephen Hawking
” Bu tarz teknolojilerin gelişmesi, silahlı çatışmaların hiç olmadığı kadar büyük ölçüde önünü açacak.”
– Elon Musk
Sizce yapay zeka insan zekasını geçebilecek kadar gelişmiş olacak mı? Ve yapay zeka insan için kurtuluş mu yoksa felaket mi olacak?