Windows için Olmazsa Olmaz 6 Yazılım
Harici Harddisklerinizi Hazırlayın Program Arşivi Yapıyoruz
Merhaba teknoloji meraklıları ve teknoloji arayışındakiler,
Diyelim ki bilgisayarınıza format attınız ya da daha güzeli yeni bir bilgisayar aldınız. Uzun süren kurulumun ardından ilk masaüstü ekranına baktığımda her seferinde şu soru gelir, “Ee şimdi?”. Aslında yapmanız gereken tek şey sürücülerinizi uygun şekilde kurup daha sonra kullandığınız programlarınızı, oyunlarınızı ya da dosyalarınızı yüklemek ve bilgisayarınızı kullanmaya başlamaktır. Sürücüleri en güncel şekilde kurmak biraz can sıkıcı bir iş olabilir, ayrıca elbette her zaman bilgisayarımızın o ilk tazeliğini korumasını isteriz. Peki ya onca para verip aldığımız bilgisayarımızın ilk açıldığında bile kendini fark ettirmesini sağlamak ve bunu yaparken kullanışlı bir masaüstüne sahip olmak?
İşte bu haftaki yazımda mümkün olduğunca bu sorulara kendi bulduğum çözümlerden ve o çözümlerde kullandığım programlardan bahsedeceğim.
Hadi başlayalım öyleyse;
1- Driver Booster 4
Tertemiz bir Windows kurulumdan sonra ilk yapmanız gereken sisteminizdeki donanımların sürücülerini düzgün ve güncel bir şekilde kurmak olmalıdır. Peki bunu yapmak için tüm donanımın listesini çıkarıp internetten tek tek aratıp, indirip, düzgün bir şekilde kurmakla mı uğraşacağım gerçekten?
Tam burada imdadımıza IOBit‘in geliştirmiş olduğu yazılım, Driver Booster yetişiyor. Bu program ile tüm donanımızı tarayabilir, otomatik olarak indirebilir ve hızlıca kurulumunu yapabilirsin. Ayrıca bu program sayesinde yeni çıkan güncellemeleri takip edebilir ve tek tuşla “tüm” sürücülerinizi güncel tutabilirsiniz.
Ücretli olmasına rağmen ücretsiz versiyonu tüm ihtiyacınızı görecektir. Buradaki link üzerinden hemen edinebilirsiniz.
2- CCleaner
Biraz metafora ne dersiniz? Bilgisayarınız içine girip işlerinizi yaptırdığınız, malzemeleri işleyip ürünler çıkardığınız bir atölyeye benzer. Her atölyede olduğu gibi kullanılan malzelerin illa ki artıkları ve kullanılmayan kısımları birikme yapar ve düzenli olarak temizlenmezse, marangoz atölyelerinde olduğu gibi yerde kalın bir talaş birikintisi oluşturur.
Eğer siz de atöylenizin tertemiz olmasını, ucuşan toz parçaları arasında yolunuzu bulmaya çalışmadan ve bilgisayarınızın ayağı sürekleri talaşlara takılmadan işlerinizi yapmak istiyorsanız, CCleaner sizin bilgisayarınız için vazgeçilmez olacaktır.
CCleaner bilgisayarınız kullanıldıkça biriken geçici dosyalar, çerezler, geçersiz kayıt girdileri gibi dosyaları temizlemenize yarayan ve yeri geldiğinde size 5-10 gb arası bir hafıza kazandıran çok kullanışlı bir optimizasyon programıdır. Tek tuşla tüm kullanılmayan dosyaları tarayabilir ve yine tek tuşla temizleme yapabilirsiniz. Düzenli aralıklarla çalıştırmanızda fayda var.
Buradan ücretsiz versiyonunu edinebilirsiniz.
3- IOBit Uninstaller
Aslında bu yazıya IOBit‘in tüm yazılımlarını eklemek mümkün ama biz “IOBit Uninstaller” ile devam edelim.
Normalde bilgisayarımızdan bir yazılımı kaldırmak istediğimizde Windows’un “Denetim Masası” üzerinden Program Ekle/Kaldır ile bu işi yaparız. Elbette bu yeterli bir çözümdür. Ama işi bir aşama daha ileri götürmek isteyenler için IOBit Uninstaller programlarını kaldırmakla kalmıyor, bu yazılımların kullandığı kayıt girdilerini, ek dosyaları da tarayıp onları da kaldırıyor. Yani kaldırmak istediğiniz yazılım ve o yazılım ile alakalı hiçbir şey bilgisayarınızda kalmıyor.
Kesinlikle kullanmanızı tavsiye ettiğim bu yazılım ile içiniz rahat bir şekilde programlarınızı kaldırabilir, güncelleme yapacağınız yazılımların önceki sürümlerini hiçbir kalıntı kalmadan temizleyebilirsiniz.
Ücretsiz versiyonu için buraya.
4- COMODO Antivirus
Bu antivirüs konusu hep bir tartışmaya açık olmuştur. Bundan dolayı benim yıllardır kullandığım antivirüs yazılımını sizinle paylaşmak istiyorum.
COMODO Antivirüs gayet hafif, kullanım sürecinde ilk zamanlar haricinde size varlığını hissettirmeyecek ve arkaplanda bilgisayarınızı savunmaya devam edecek bir antivirüs yazılımıdır. Şimdi “ilk zamanlar haricinde” lafıyla neyi kastetti bu adam diyor olabilirsiniz. Hemen açıklayalım, COMODO siz kullandıkça sizin tercihlerinize ayak uyduran bir yazılım.
İlk kurulumundan sonra karşılaştığı güvenlik sorunları ile alakalı size tercihinizi soracaktır. Günde 3-4 defa bunlarla uğraşmak sıkıcı olabilir ama yaklaşık bir hafta sonra tüm sorularına cevap alan COMODO sizin tercihlerinize göre otomatik olarak işlemlerini yapacaktır. Herhangi bir zararlı yazılımı “havada yakalayan” bu yazılım ile bilgisayarınızın güvenliği konusunda içiniz rahat olabilir.
Listemizdeki tüm yazılımlar gibi ücretli ve ücretsiz versiyonları olan COMODO için buradaki linke gidebilirsiniz.
5- AIMP 3
Herkesin müzik dinlemek için kullandığı bir program vardır. Bir zamanlar bu programların en popüleri “Winamp” vardı. Tabii zamanla etkinliğini yitirse de hala kullanılabilecek müzik oynatıcısı programları arasında yer almaktadır.
Ben size AIMP3‘ten bahsedeceğim. Aslında bir müzik oynatıcıdan beklentileriniz tamamen sizinle alakalıdır. Ama benim beklentim rahatla liste oluşturabilmek, hızlı çalışabilmesi ve iyi müzik kalitesi. AIMP3 bu özellikleri size sunan ve çok rahat kullanımı ile müzik keyfinizi arttıran bir yazılım diyebilirim. Ayrıca Android cihazınızda da kullanabileceğiniz bir versiyonu var.
Özellikle liste oluşturma ve equalizer kalitesi nedeniyle tercih ettiğim bu yazılımı sizin de kesinlikle denemeniz gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca tıpkı Winamp’ta olduğu gibi bir çok tema ile player’ınızı rahatça kişiselleştirebilirsiniz.
Buradaki linkten ücretsiz olarak edinebilirsiniz.
6- Rainmeter
Bu haftaki yazımın en karmaşık uygulaması bu olabilir sanırım ama kesinlike alıştıktan sonra vazgeçemeyeceğiniz bir uygulama haline gelecektir. Ne yapar bu Rainmeter?
Rainmeter ile masaüstünüzü kişiselletirebilir, masaüstüne kullanabileceğiniz kısayollar ekleyebilir ve farklı fonksiyon göstergeleri ile hem bilgisayarınızı canlandırabilir hem de ihtiyacınız olan bilgilere hemen ulaşabilirsiniz. Rainmeter’ın yapabildikleri hakkında bu kadar açıklama tabii ki çoook az kaldı ama bu yazılım ile ilgili detaylı bir yazıyı haftaya sizlerle paylaşmayı düşünüyorum. Şimdilik indirip deneyebilmeniz için yazılımın linkini, hazır templateleri ve kullanım açıklamalarını bulunduran ingilizce bir vidyoyu sizlerle paylaşıyorum.
Bonus
Bir uygulama değil ama sizde benim gibi sıkı bir youtube takipçisiyseniz ve internetinizin olmadığı yerlerde de rahatça vidyolarınızı izlemeye devam etmek istiyorsanız aşağıdaki link üzerinden rahatça vidyo indirebilir, istediğinin kaliteyi ve formatı seçebilirsiniz.
http://youtubemultidownloader.com/index.html
Link kısmına vidyonuzun Youtube linkini yapıştırmanız ve aşağıda çıkacak olan panelden istediğiniz kaliteyi ve formatı seçmeniz yeterli olacaktır.
Evet arkadaşlar bu haftaki yazımın da sonuna geldik.
Eğer incelemeni istediğiniz yazılımlar, farklı sorularınız ya da fikirleriniz varsa lütfen yorum kısmında benimle paylaşmaktan çekinmeyin 🙂 (Azıcık akıl verin fikirler tükeniyor)
Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:
- Masaüstünüzü Canlandırın: Rainmeter Nedir?
- Birçok Oyunu 1080P Çözünürlükte Oynayın!
- Windows 10 için Süper Hızlı 7 Kısayol
İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: