Malcolm X hapishanedeyken kitapların gücünü keşfetmişti. Kendisi cezaevinin duvarları arasında fiziksel olarak hapsedilmişti belki ama zihni özgürdü. Hapishanedeki altı buçuk senelik süreci neredeyse gece gündüz kitap okuyarak geçirdi. “Malcolm X ‘in Otobiyografisi” adlı kitapta, gece okuma alışkanlığını hakkında şöyle söylüyor:
“Gececi gardiyanlar, kontrol amaçlı her odanın önünden bir saatlik aralıklarla geçerlerdi. Yaklaşan ayak seslerini her duyduğumda, yatağa atladım ve uyuyormuş numarası yaptım. Gardiyanlar geçer geçmez yatağımdan çıkıp yerdeki ışık huzmesinin yansıdığı yere giderek geri gelmelerine kalan 58 dakikada kitap okumaya devam ederdim. Bu her sabah saat üçe veya dörde kadar devam etti. Bir gecede geri kalan üç- dört saatlik uyku benim için yeterliydi. Genellikle sokaklarda geçen yıllarda bundan daha az uyumuştum.”
Zengin bir zihnin gücü işte budur. Ne kadar izole olursak olalım, zihnimiz asla yalnız olmayacak. Bilgi ve fikir açısından zenginleşerek hiçbir zaman sıkılmayacak veya yalnız hissetmeyecek. Bir diğer deyişle bilgi, zihnimizin temel kaynağıdır. Bu doğrultuda düşündüğümüzde, şu sonuca varmamız kaçınılmaz olacaktır; bilgi dolu bir zihin zengin iken bilgiden yoksun bir zihin ise fakirdir. Eski insanların, “Para kazanmak için para gerekir?” dediğiniz bilir misiniz? Mesele şu ki, paranız olduğunda, daha fazlasını elde etmek için bu parayı yatırım amaçlı kullanabilirsiniz. Bir noktada, servetinizi kaybetmenin gerçekten zor olacağı kadar paranız olmuş olacak. Aynı şey zihinlerimiz için de geçerlidir. Zengin bir zihne sahip olduğumuzda, yalnızca daha da zenginleşebilir.
Zihninizi her gün ne kadar zenginleştiriyorsunuz?
Malcolm X ‘in yaptığı gibi sadece 4 saat uyumaya ve uyanık olduğumuz saatlerin geri kalanını da zengin bir zihni geliştirmek için kitap okuyarak geçirmemize gerek yok. Gerçek şu ki, zihnimizi geliştirmek için düzenli bir şekilde günde sadece bir saat ayırmamız yeterli olacaktır. Yatırımcı Charlie Munger’den ilham alarak Munger Tekniği olarak adlandırılan bir teoriye göre, günün en iyi saatini zihnimizi geliştirmeye ayırırsak, hayatımızı her düzeyde iyileştirebiliriz. Bu tekniği, hayatımızdaki bütün zorluklara rağmen az, öz ve düzenli bir şekilde yaptığımız sürece zihnimizi zenginleştirerek hayatımızı daha anlamlı ve etkili hale getirebiliriz.
Zihnimizi geliştirmek için bazı ip uçları:
- Kitap okumak: Bu çok açık. Bir konu hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, en iyi kitapları satın alın ve okumaya başlayın.
- Kurslara katılmak: Kitaplar, fikirler için harika bir tercihtir ancak genellikle talimatlardan yoksundurlar. Programlama, yazma, web siteleri oluşturma vb. gibi pratik beceriler öğrenmek istiyorsak bu tarz kurslara katılmak faydalı olacaktır.
- Sesli kitap ya da Podcast dinlemek: Koşarken veya araba kullanırken bile öğrenmeye devam edebiliriz.
- Röportaj veya belgesel izlemek: Bazen okumak veya kurs almak istemeyebiliriz, ancak yine de öğrenmeye devam etmek isteriz. Bu yüzden YouTube’da ilham veren insanlar hakkında röportajları ya da belgeselleri izleyebiliriz.
- Bilgiyi paylaşmak: Fikirlerimiz ve bilgilerimiz hakkında başkalarıyla konuşmamız bize sadece yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kendi zihnimizi de zenginleştirebiliriz.
Bu yol haritası aslında tamamen basit. Hepimiz zihnimizi zenginleştirmek için ne gerektiğini biliyoruz. Fakat karşılaştığımız en büyük sorun ise zor olması. Instagram’da ünlülerin, eski sınıf arkadaşlarınızın veya fenomenlerin hayatlarını gözetleyerek saatler geçirmek daha kolay. Tuhaf değil mi? Aslında hepimiz bunu yapıyoruz. Ama bu bir zaman kaybı. Bu faaliyetlerin zihnimiz üzerindeki etkisi nedir? Şanslıysak eğer sıfırdır. Başkalarına bakar ve kendimizi onlarla karşılaştırırsak, onları kıskanır ve kendimizi kötü hissetmeye başlarız. Bunun etkisi olumsuzdur. Bu saçmalığa son vermek ise tamamen bizim elimizde. Zihnimizi zenginleştirdiğimizde asla sıkılmaz veya yalnız kalmayız. Zihnimizin daha fazla bilgi için sürekli bir susuzluğu vardır ve bu bizi sonsuza kadar aktif tutacaktır.
– KAYNAK: How to Develop a Rich Mind by Darius Foroux